19 Şubat 2010

BEGONVİL ÇİÇEĞİ ( Gelin Duvağı )

Begonvil çiçekleri ( Bougainvillea x hyrida )
Anavatanı Brezilya olan begonvil çiçeği  ( Bougainvillea glabra ), gecesefasıgiller ( nyctaginaceae ) familyasından, herdem yeşil, ağaç / çalı  formlu, dikenli, sarılıcı,  bir  bitkidir. Adını bitkiyi Avrupa'ya getiren, Fransız amiral 'Louis Antoine de Baugainville' den almıştır. Halk arasında gelin duvağı, gecesefası, Rodos sarmaşığı  da denir. Çok sayıda melez ve kültür  çeşiti vardır.
Kıyı bölgelerimizde bahçede, iç bölgelerimizde ise saksıda yetiştirilebilir.

Bougainvillea glabra, melez ve kültür çeşitlerine göre soğuğa karşı daha dayanıklı bir bitkidir.

Bir adı da Rodos sarmaşığı olan begonvil çiçeği 
Begonvil, sıcak ve ılıman iklimlerde ve güneşli yerlerde yetişir.  Kuraklığa  dayanıklı, dona  karşı ise hassastır. Verimli, nemli  ve bitki çürüğü bakımından zengin toprakları daha çok sever.
Bitkiye çiçek görüntüsü veren renkli kısım, aslında  bir çeşit  yaprakcıktır. Çanak yapraklarının değişime uğraması ile oluşmuştur ( brakte,  çiçek sapı yaprakçığı ). Çiçek, yaprakçıkların arasında yer alır, beyaz, yıldız şeklinde ve gösterişsizdir.
Begonvil çiçeği  hastalıklara kar dayanıklı olmasıdır.


Begonvil çiçeği ( Bougainvillea glabra )
Begonvil çiçeği.

Melez begonvil çiçeği ( Bougainvillea x hybrida )

Begonvilin gerçek çiçeği 'brakte' denilen renkli çanak yaprakları
 arasında bulunur, küçük oldukları için  dikkat çekmez.

Melez begonvil çiçeği ( Bougainvillea x hybrida )

Daha fazla begonvil çiçeği resmi görmek  için linki  tıklayınız. http://kadirbekci53.blogspot.com/2011/09/begonviller.html

2 yorum:

  1. Doğal çiçeklerle dizilmiş bir duvakda süper olabilir gerçekten :) paylaşım için teşekkürler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden halkımız bu çiçeğe gelin duvağı dediğini doğrusu bende bu yazıyı yazarken düşünmüş ama bu konuda hiç bir bilgiye ulaşamamıştım.Bu konuda ilk akla gelen bu çiçeğin gelin duvağı gibi çok güzel olmasıdır. Bir de bengonvil çiçeğinin değişik renkleri olsa da akla ilk kırmızı gelmektedir. Eskiden duvakların kırmızı olması da bu nedenle 'gelin duvağı' denmesine neden olmuş olabilir.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.