31 Mayıs 2010

ARAP YASEMİNİ / FUL

Arap yasemin ( Jasminum sambac ).

Arap yasemini ( jasminum sambac), zeytingiller ( oleaceae )  familyasından, çok yıllık ve çiçekleri güzel kokulu bir yasemi türüdür.  Çiçekleri katmerli olanlara 'ful yasemin' denir.  
Tırmanıcı / sarmaşık ve  çalı formlarında olmak üzere  iki çeşidi vardır. Genel olarak beyaz renkli, katmerli ya da yalınkat çiçek açarlar. Çiçekleri keskin kokulu olup, diğer yasemin ( jasminum )  türlerinden daha iridir. 

Çoğu zaman arap yasemi ( Jasminum sambac ) ile karıştırılan yıldız yasemin /
pervane çiçekli yasemin yada yalancı yasemin ( Trachelospermum jasminoides ) çiçeği 

Arap yasemini ( jasminum sambac ), zakkumgiller familyasından olan ve bu çiçeğe çok benzeyen, aslında yasemin türü olmayan yıldız yasemin / yalancı yasemin / Pervane çiçekli yasemin ( Trachelospermum jasminoides )  ile  karıştırılmamalıdır. 

Jasminum sambac, anavatanı Asya kıtasının tropikal bölgeleri olan bir bitki olmasına rağmen, bütün dünyada Arap yasemini ( Arabian jasmine ) olarak tanınır.
Ful ismi bize araplardan geçmiştir, ayrıca  'mısır yasemini' de denmektedir.

Arap yasemini, yurdumuzda eskiden beri yetiştirilen geleneksel çiçeklerimizdendir. Halk arasında, bu çiçeğin en güzel teneke kutular içinde yetiştiğine inanılır.

Arap yasemini, daha çok bahçelerde yetiştirildiği için güneşli ve yarı gölge yerlere dikmek gerekir.  Fazla  gölge yerlerde çiçek açmadığından, dikerken buna dikkat edilmelidir.  Genç sürgünlerin ucunda çiçek açtığı için, sık sık budama yaparak ( derin değil )  yeni filizler vermesi sağlanmalıdır.

Ful yasemin  çiçeklerini  çok yakından koklamamak gerekir, aksi halde manolya çiçeği gibi kararmaktadır. Koparılan ful tomurcukları domateslere saplanarak, salonlarda daha uzun süre kokması sağlanabilir.

Arap yaseminin çalı şeklinde olanlar ( ful )  katmerli, tırmanıcı - sarmaşık  olanlar ise yalınkat çiçek açar. Kışın yaprağını dökmez.  Çiçekleri zehirsizdir,  çayı  yapılır ( yasemin çayı ). Ayrıca esans yapımında kullanılmaktadır.

Arap yasemini, Akdeniz ve Ege bölgelerimiz  dışarıda, diğer bölgelerde ançak iç mekanlarda yetiştirilebilir. Yazın toprağı  kurudukca sulanmalıdır, dona karşı hassastır. Nemli, hafif asitli,  humusça zengin ve  geçirimli toprakları sever.  Çelikle ve daldırma yöntemi ile çoğaltılır.

Ful, Filipinlerin ulusal çiçeğidir.

Arap yasemin ( jasminum sambac ) çiçekleri.

Arap yasemin  ya da ful yasemin   ( jasminum sambac )
Tırmanıcı / sarmaşık  arap yasemini çiçeği. 
Çalı formundaki arap yasemini ya da ful yasemin, katmerli çiçekli
 ve güzel kokuludur. 
Arap yasemin çiçeği ( Sarmaşık )
Arap yasemin / Ful yasemin  (Jasmin sambac )
Arap yasemin çiçeklerinin her iki çeşidi de   güzel kokulu çiçeklidir. 
Çalı arap yasemin ya da  ful yasemin
Arap yasemini / sarmaşık formu ( jasminum sambac )

2 yorum:

  1. Sayfanızdan yararlanıp kulaklarınızı çınlattım Kadir Bey. Grup siz olmadan eksik. İyi tatiller, mutlu ve huzurlu dönüşler. İsmet Şahin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bende sizleri özledim. Bugün döndük, yorucu ama benim için güzel bir tatil oldu, bu arada bol bol çiçek ve doğa fotoğrafı çektim.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.