18 Ocak 2011

JAKARANDA AĞACI



Jakaranda çiçeği
Jakaranda ( Jacaranda mimosifolia ), acemborusugiller ( Bignoniaceae ) familyasından gösterişli  çiçekli bir ağaçtır. Bu nedenle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Anavatanı Güney Amerika'dır ( Brezilya ). Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar.  Menekşe rengindeki çiçekleri çan şeklinde olup piramit halinde  dik salkımlar oluşturur.  Eğrelti otuna benzeyen bileşik yaprakları da çiçekleri gibi  güzeldir.  Kışın yapraklarını döker. 

Jakaranda ağacı ( Jacaranda mimosifolia )
Sıcak ve güneşli yerleri seven jakaranda ağacı, toprak bakımından seçici değildir. Geçirimli ve organik madde bakımından zengin, nemli toprakları tercih eder. Soğuğa karşı hassastır, yazın bol su ister. 

Jakaranda ağacının  meyvelerinin  şekli yassı ve oldukca  ilginçtir,  bu nedenle süs eşyası olarak da kullanılır. Olgunaştığında açılan meyveden çok fazla kanatlı tohum yayılır.   Yurdumuzun Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı kısımlarında, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak  yetiştirilmektedir.Tohumla ve çelikle üretilir.
Jakaranda çiçeği

Jakaranda meyvesi



2 yorum:

  1. Fındık ağacı, ceviz püsküllerinin devlerini veriyormuş meğerse. Daha önce hiç görmemiştim, çiçeklerini de merak ettim.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Sarkaç;Fındığın erkek ve dişi çiçeklerini aynı zamanda açmaması bazen (iklim şartları yüzünden)tozlaşmada sorunlar oluşturur.Dişi çiçeklerin açtığında meydana gelen don çok tehlikelidir. .Selamlar.

    Sevgili Hocam; '2011 Ağaç Yılı'olması hepimize sorumluluklar yüklemektedir.Konu ile ilgili yazımı'Bloglardan seçmelerde'yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.