15 Nisan 2011

DERE OTU YER MİSİNİZ?

Dere otu bitkisinin genel görünümü ( Anethum graveolens )
Dere otu ( anethum graveolens ), maydanozgiller ( Apiaceae  ) familyasından  tek ya da iki  yıllık, uçucu yağ taşıyan güzel koklu bir bitkidir.  Anavatanı Asya kıtasıdır, yurdumuzun Akdeniz iklimi görülen kıyı bölgelerinde daha çok yetiştirilmektedir. Çoğumuzun bildiği gibi, yaprakları salata ve bazı yemeklere lezzet vermek için kullanılmaktadır.  Ayrıca tohumlarından  ve yapraklarından baharat da yapılmaktadır.
Dere otuna  bazı yörelerimizde ise, çörek otu, hukar, tarak otu, tarak dalı, tarhana otu ve tere otu da denmektedir.  ( Kaynak: Türkiye'nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri - Prof. Dr. Ertan Tuzlacı )

Dere otu yazın şemsiye şeklinde sarı renkli bir çiçek  açıyor, arapsaçına ( rezene ) çok benziyor.  Daha çok dökülen tohumlarından kediliğinden bitmektedir.  Bu nedenle yurdumuzda doğal  olarak da yetişmeye başlamıştır.  Daha çok gölge ve nemli yerleri  sevmektedir.

Eskiden dere otunu  sevmez ve yemezdim. Pazardan yeşillik alırken dere otu almayı hep unuturdum, daha doğrusu eşime unutmuşum derdim. Artık, bahçemiz  olunca, maydanoz, roka, soğan, tere, dere otu...vs. ne bulduysak ekip dikmeye başladık.

Dere otu çiçeği
Bu yıl da  bahçenin her yerinde  dere otları bitti, çok yayılıcı bir bitki.  Şimdi de şemsiye şeklinde yeşilimsi çiçekler açmaya başladılar. Ben de artık çok yararlı bir bitki  olduğunu anlayınca,  severek olmasa da yiyorum.
Benim gibi bu bitkiyi sevmeyenlere de tavsiye ederim. Biraz araştırırsanız ne kadar çok  yaralı olduğunu göreceksiniz.
Mesela rejim yapanlar, yemekten  önce dere otu yerse  kendilerini  tok hissederek daha az yemek yiyormuş. Yine  süt sevmeyenler, kalsiyum ihtiyaçlarını ( kemik erimesine karşı ) dere otu yiyerek karşılayabilirmiş.

( Bu yazı son olarak 22. 10. 2018 tarihinde güncellenmiştir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.