15 Mayıs 2011

BENİM AĞACIM AKASYA (Mayıs)

Yalancı Akasya ağacı ( Robinia pseudoacacia )
Mayıs- 2011
'2011 Ağaç Yılı' aktiviteleri doğrultusunda,  yalancı akasya ağacım ile ilgili mayıs ayı gözlemlerim   şöyle. 

Mayıs ayının gelmesi ile beraber akasya ağacım yapraklarını ve çiçeklerini açtı. Harika bir  görüntüsü var,  çiçeklerinin kokusu ise insanı  mest ediyor. 
Akasya ağacının  çiçekleri salkım şeklinde oluyor.  Bu nedenle bazı yörelerde yalancı akasya ağacına  'salkım ağacı' da denmektedir. Çiçekleri çok güzel kokulu olduğu için esansı ve  parfümeri sanayinde  kullanılmaktadır.

Akasya ağacımın çiçek açmasına, arıların  benden daha çok sevindiğini söyliyebilirim. Yüzlerce arı ağacın üzerine inip kalkıyor,  devamlı bir uğultu var.
Bugün öğleden sonra hafif bir rüzgar çıktı.  Akasya çiçeklerinin kokusu etrafa yayılıyor. Yoldan
geçmekte olan komşum Mahmut Ağa; Akasya çiçeklerinin çok güzel koktuğunu söylüyor.  Çay içmeye davet ediyorum. 
Çaylarımızı akasya ağacımın  altında  içiyoruz. 

Not; Daha önceki aylar için tıkla.)


4 yorum:

  1. merhabalar kiraz yetiştiremedim fındık mendereste yetişirmi acaba vişneyide hiç denemedim..limonlarıda soğuk felaket yaptı hiç yetiştiremedim..bahçenize imrendim doğrusu..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Bitki Dostu Arkadaşım.
    Kiraz bende yetiştiremedim çok güzel çiçek açmasına karşı meyve tutmuyor.Vişne oluyor, deneye bilirsiniz.Fındıkta bahçenizin serin ve nemli bir yerine dikerseniz olabilir.Benimkiler azda olsa veriyor.Limon ağacınızı bahçenizin rüzgara kapalı korunaklı bir yerine dikmeniz gerekir.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Akasya, erguvan, leylak ağaçları Mersin'de de sahil bandını güzelleştiren ağaçlar. Biri bitmeden diğeri çiçek açar. Akasya, yasemin, hanımeli, narenciye çiçeklerinin kokusunun insanlara adeta mutluluk depoladığına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Makbule Abalı;Keşke bütün şehirlerimiz Mersin gibi şanslı olabilse.Diğer şehirlerimize örnek olması dileğiyle.Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.