3 Haziran 2011

DEĞERLİ BİR BİTKİ GEBRE OTU ( KEBERE / KAPARİ )

Gebre otu / kebere  bitkisinin genel görünümü   ( capparis spinosa )
Yurdumuzda doğal olarak yetişen  bir bitki olan gebre otu, her yörede değişik adlarla bilinmektedir.  Kebere, kapari, karga kavunu, kedi tırnağı, berikemberi, gebere otu, yılan kabağı, şeytan karpuzu, it kavunu....v.s. bunlardan bazılarıdır.  Yurdumuzun hemen, hemen bütün bölgelerinde yetişmesi, bu kadar çok ad verilmesine  neden olmuştur. Nitekim, Karadeniz bölgemiz dışında ( Artvin yöresi hariç 'capparis sicula'  ) bütün bölgelerimizde yetişmektedir.  ( vikipedi ). Türkiye'de doğal olarak yetişen üç  türü bulunmaktadır. Bunlardan en  tanınmışı kebere de denilen 'capparis spinosa' dır. 

Gebre  otu ya da kebere ( capparis spinosa ), keberegiller / capparaceae familyasından, çok yıllık, çoğu zaman kışın toprak üstü kısmı kuruyan, dikenli ve yayılıcı  bir bitkidir. Güneşli yerleri sever, kuraklığa son derece dayanıklıdır. Bu nedenle hiç bir bitkinin yetişemediği  yerlerde dahi, çok derine inen kökleri sayesinde ( 40m. ) yetişebilmektedir.

Ben  bu bitkiyi geçen yıl  Seferihisar'da taıdım. Bahçemde kendiliğinden bitmişti. Araştırınca değerli bir bitki olduğunu anladım ve sizlere de tanıtmak istedim. Bu bitkinin yayılmasında, duvarlarda dahi bitmesinde karıncaların ve hayvanların  büyük rolu bulunmaktadır.

Kapari karpuzu tam olgunlaştığında çatlar.
Bitki bunu tohumlarını etrafa yaymak için yapmaktadır.
 
Gebre otunun kışın kuruyan gövdesi, bahar gelince kökünden filizlenerek hızla büyümektedir. Çok derinlere inen bir kök sistemine sahiptir, bu nedenle tarım yapılamayan çorak arazilere  dikilmesi özellikle tavsiye edilmektedir. Bu şekilde toprak erozyona karşı korunurken, bir taraftan da çorak araziler değerlendirilmiş olmaktadır.

Gebre otu'nun  çiçek açmamış  tomurcukları değerlendirilmektedir. Kapari adı verilen bu tomurcuklarından sos, turşu, salata, garnitür gibi yüzlerce çeşit yiyecek elde edilmektedir.  Küçük karpuz şeklindeki meyveleri ise, taze iken turşusu yapılmaktadır.
Dikkat; Tazesi zehirli olan kapari işlendikten sonra salamura yapılarak değerlendirilir.

Gebre otu, başta gıda olmak üzere ilaç, boya, ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde tarımı yapılmaktadır ve  koruma altına alınmıştır.

Yurdumuzun büyük bir kısmında kendiliğinde  yetişen gebre otu'nun  tarımı yapılması halinde, özellikle orman ve dağ köylerimiz için  önemli bir geçim kaynağı olabilir. Nitekim işlenmiş gebre otu ürünleri ihraç edilmektedir.

Gebre otu ve  'kapari' denen çiçek tomurcukları

Gebre  otu meyvesi ( Kapari karpuzu )

Gebre  otu meyvelerinden  taze iken turşu yapılmaktadır.
 
Gebre otu ve çiçeği

Gebre otu / Kapari, bazı ülkelerde
süs bitkisi olarak da  yetiştirilmektedir.
Gebre  otu çiçeği ( Capparis spinosa )

( Bu yayın son olarak 03. 09. 2019 tarihinde güncellenmiştir. )

3 yorum:

  1. Doğanın insanlığa sunduğu güzellikler hiç bitmiyor...Yeşilin,diğer renkler ile sunduğu muhteşemlikler...

    YanıtlaSil
  2. Bizim buralarda bol bol yetişirdi ancak aşırı yapılaşma yüzünden alanları yok oldu. Kapari olarak biliyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Adsız,Doğa sevgisi hepimizin ortak paydası olmalıdır.Selamlar.

    Begonvllli Ev,Canlılar dünyasının en önemli unsuru olan bitkileri tanıyıp korumalıyız.Rant uğruna,bilinçsizce doğanın tahrip edilmesi ileride telafisi imkansız sorunlar yarata bilir.Selamlar

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.