10 Temmuz 2011

URMU DUTU ( Moğol Dutu )

Urmu dutu ilk defa on yıl kadar önce Karaburun'da (İzmir), bir arkadaşımın yanına gittiğimde yemiştim, farklı bir tadı vardı, çok hoşuma gitmişti. Ağaçtan yerken de  her yanımızı kıpkırmızı olmuştu. O zaman adının ekşi karadut olduğunu söylemişlerdi. Daha sonra adının 'urmu dutu' olduğunu ve diğer kara dutlardan farklı olduğunu anladım.  Bu dudun asıl adı ise moğol dutu ( morus mongolice ) dur.

O zamanlar şehirde ve  kirada oturuyordum, bir gün  bir dut ağacımın olacağını hayal  bile etmemiştim.
Yıllar sonra bahçeli bir evim olunca, ilk diktiğim ağaçlardan biri de tadını  hiç unutamadığım bu dut oldu.
Bu dut  diğer dut  türlerin aksine çok yavaş büyüyor. Bu nedenle, ilk defa bu yıl meyve verdi.

Urmu dutu ağacının genel görünümü  ( Morus mongolica )
Urmu dutu, çoğu zaman diğer kara dut türleri  ( morus nigra ) ile  karıştırılmaktadır. Bu dutun da  tadı biraz  ekşi ve rengi kara olmasına karşı çok  daha farklı bir lezzeti var.
Urmu dutu diğer dut türlerinden daha geç olgunlaşıyor ve hasatı daha uzun  sürüyor. Olgunlaşmaya başlayan meyveler önce  kırmızı, tam olgunlaşınca ise siyah bir renk alıyor. Meyvesi daha çok böğürtleni andırıyor.

Henüz tam olgunlaşmamış urmu dutlar pembe - kırmızı renkli oluyor.
Doğal bir antibiyotik olan  bu dut, daha çok  şurup yapılarak değerlendirilmektedir. Ayrıca diğer dutlar gibi reçelli ve pekmezi de olmaktadır.

Olgun urmu dutlar siyah  renklidir.
Bir adı da moğol dutu olan  urmu dutu.
Şimdiye kadar bu dutu  yemediyseniz tatmanızı tavsiye ederim, farklı bir lezzeti var, ayrıca çok ta yararlı olduğu söyleniyor.  Yerken boyanan elinizi yıkamak içinde sabun aramanıza gerek yok, yaprağını elinizde ovalayınız.
Urmu dutu aşı ile üretilmektedir.

Linki tıklayarak dutla ilgili başka bir yazımı da  okuyabilirsiniz http://kadirbekci53.blogspot.com.tr/2010/05/simdi-dut-zaman.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder