1 Ağustos 2011

ZIPÇIKTI ÇİÇEĞİ / YAĞMUR ZAMBAĞI

Yağmur zambağı ya da pembe zıpçıktı
(Zephyranthes  Zephyranthes grandiflora )
Halk arasında  zıpçıktı  ya da  yağmur zambağı denilen 'zephyranthes', nergisgiller ( Amaryllidaceae ) familyasından, çok yıllık, soğanlı ve otsu  bir bitki cinsidir. Dünyada yetmiş kadar türü bulunmaktadır. Anavatanı Amerika'dır, ancak süs bitkisi olarak yetiştirilen bazı türlerde doğallaşmıştır.  Çiçekleri çiğdeme benzer, huni şeklindedır, rengi türüne göre değişir, bazıları güzel kokuludur.  Peri zambağı, rüzgar zambağı, zefirantes diğer adlarıdır. 

Zafirantes ( zephyranthes )  cinsinin,  yurdumuzda daha çok  pembe ve beyaz çiçek açan türleri  yetiştirilmektedir.
- Pembe zıpçıktı ya da pembe yağmur zambağı (  Zephyranthes grandiflora ya da Zephyranthes minuta): Meksika ve Guatemala'ya özgüdür. Çiçekleri pembe renkli ve çok gösterişlidir. 

Beyaz çiçekli zıpçıktı ya da yağmur zambağı 
( Zephyranthes candide ) 
- Beyaz zıpçıktı ya da beyaz yağmur zambağı ( Zephyranthes candide ): Arjantin, Brezilya, Paaguay ve Urugua'a özgü bir bitkidir. Beyaz çiçeklidir. 
- Sarı yağmur zambağı ya da sarı zıpçıktı ( Zephyranthes citrina ): Sarı çiçek açar, güzel kokuludur.
- Akşam yağmur zambağı ( Zephyranthes drummondii ): Akşam çiçek açar. Çiçekleri beyaz renkli ve kokuludur  

Zafirantes( zephyranthes ), muson ikliminin  görülen yerlerde çiçeklerini yağmurlardan sonra açar, adına bu nedenle  'yağmur zambağı' denir.  Bazı türlerinin   çiçekleri öğleden sonra  kapanır. 
Yağmur zambağı ( zephyranthes ), adının aksine  zambakgiller ( liliaceae ) ailesinden değil, nergisgiller ( Amaryllidaceae ) familyasındandır. Bu nedenle 'yağmur çiçeği' demek  daha doğru olur sanırım.
Yağmur zambakları genellikle  sonbaharda çiçek açar, çiçekleri  uzun saplıdır,  çoğu kısa ömürlüdür.  Yaprakları şerit şeklindedir, çimene benzer.  

Ülkemizde daha çok zıpçıktı denilen yağmur zambağı çiçeği 
Pembe çiçekli yağmur zambak
( Zephyranthes minuta ya da Zephyranthes grandiflora )
Zıpçıktı, bol  çiçek açması için güneş gören, havadar yerlere ve fazla derin olmayan saksılara dikilmesi gerekir. Kumlu topraklarda çok  hızla çoğalarak yayılır. Soğanları soğuğa dayanıklıdır, ancak kışın ıslakta kalmaması gerekir. Yaprakları kuruyan bitkiler sulanırsa tekrar  çiçek açmaya başlar. Zehirli  bir bitkidir, yenmez. Yetiştirilmesi son derece kolaydır, tohumla ve soğanla üretilir.



Pembe çiçekli  zıpçıktı çiçeği  (  Zephyranthes grandiflora )
Beyaz zıpçıktı çiçeği ( Zephyranthes candida )
Beyaz renkli zıpçıktı çiçeği  genel olarak sonbaharda çiçek açar.
Kaynaklar: Vikipedi 
( Bu yayın son olarak  21. 09. 2023 tarihinde  güncellenmiştir. )

11 yorum:

  1. merhaba,

    iki yaz oldu bahçeye ekeli ama ektiğim yer gölge, fazlada yağmur yağmıyor sanırım o yüzden çok fazla çiçek açmadı.
    Bu mevsimde saksıya taşısam olur mu acaba?

    Defne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Defne,
      Susuz bırakıp yaprakları kuruyunca saksıya dikin ve su verin çiçek açacaktır.Tabi saksınızı bol güneş alan bir yere koymalısınız.Sevgiyle kalın.

      Sil
  2. Teşekkür ederim.

    Birşey daha sorabilirmiyim.

    Bu baharda ektiğim zambak soğanlarım vardı.
    Fazla büyümediler bende yerlerini sevmediklerini düşünerek çıkardım topraktan önümüzde ki bahar ekerim diye düşünüyorum.
    Şuan bir gazete kağıdına sarılı gölge bir yerde.
    Saklamam doğru mu bahara kadar yoksa şimdiden ekeyim mi
    (Bu arada iklim olarak marmara bölgesinde yaşıyorum kışın çok fazla soğuk olmuyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zambakların çok çeşidi var ancak genel olarak kışı fazla soğuk geçmeyen yerlerde topraktan sökmemek gerekir.Zambak soğanlarınızı işlenmiş ama gübresiz geçirimli bir toprağa (kumlu ) dikip sulayınız.Çiçek açma zamanı şerbet veya organik gübre verirsiniz.Selamlar.

      Sil
  3. Yardımlarınız için teşekkür ederim Sayın Kadir Bekçi

    Defne

    YanıtlaSil
  4. Selamlar
    Zıpçıktı ile çiğdem birbirine çok benziyor, aynı saniyordum ikisini. Sizce ne farklar var? Benzemiyorlar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğdem çiçekleri ( crocus ) süsengiller ( iridaceae ) familyasındandır. Zıpçıktı ya da yağmur zambağı ( Zephranthes ) ise nergisgiller ( amaryllidaceae ) familyasına mensuptur. Yani farklı familyalara mensupturlar.

      Sil
  5. Kadir Bey merhaba, Bayraklı'da oturuyoruz. Zıpçıktı çiçeği soğanından edinmek isterim. Kargo ile mümkün müdür acaba? Kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Değerli izleyicim, ben çiçek satmıyorum hobi olarak yetiştiriyorum. Selamlar.

    YanıtlaSil
  7. merhaba bursada yaşıyorum sanırım bu çiçekti zeytinin dibinde bu çiçekten vardı bende aldım hemen pet bardağa diktim ama durakta unutmuşum araştırırken buldum yağmur zambağı diye tekrardan gidip edineceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zephyranthes, Türkiye'de doğal olarak yetişmiyor egzotik bir bitkidir. Sizin bulduğunuz başka bitki olmalı. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.