25 Eylül 2011

AĞAÇ HATMİ ÇİÇEĞİ ( Hibiscus syriacus )

Ağaç hatmi çiçeği ( Hibiscus syriacus )

Ağaç hatmi ( Hibiscus syriacus), ebegümecigiller ( Malvaceae )  familyasından, kışın yaprağını döken, çalı, bazen de  küçük bir ağaç formunda, güzel çiçekli,  egzotik  bir bitkidir. Tür adı olan  'syriacus', Suriye'den gelme demektir. Bu nedenle 'Suriye gülü' de denir. Ancak anavatanı Suriye değildir, Anavatanı  Çin ve  Hindistan'dır.   Avrupa'ya Suriye'den gittiği için, tür adı syriacus konmuştur.  Yurdumuzda doğal olarak yetişmez, park, bahçe ve yol kenarlarına  süs bitkisi olarak dikilir. Ayrıca büyük saksılarda da yetişir.

Ağaç hatmi, otsu bir bitki olan gülhatmi ( Hatmi çiçeği ) gibi ebegümecigiller ( malvaceae ) ailesindendir. Ancak yakın akra değildirler,  ayrı cinstendirler.   Gülhatmi, 'Althcea' cinsine mensuptur, çiçekleri benzedği için ( huni şeklinde ) adlarına   hatmi denir. 
Ağaç hatmi, japon gülü / çin gülü  ( Hibiscus rosa-sinensis ) ile yakın akrabadır.     

Ağaç hatmi, kışın yapraklarını döker. Bazı kültür çeşitleri bodur ve alacalı yapraklıdır. Yaz aylarında huni şeklinde beyaz, pembe, eflatun ve kırmızı renkli çiçek açar. Bazı kültür çeşitlerinin çiçekleri katmerlidir. Çiçekleri zehirsizdir, yenebilir, vazolara  kunur, uzun ömürlüdür. Yaprakları tüylü ve üç lopludur. Meyve kapsüldür.   

Ağaç hami, kuraklığa ve soğuğa  dayanıklı bir bitkidir. Bu nedenle yurdumuzun çoğu yerinde yetişir. Güneşli ya da yarı gölge yerleri ve humusça zengin, geçirimli, nemli toprakları sever.
Fazla bakım istemez,  tohumdan  ve çelikle üretilir.

 Ağaç hatmi ( Hibiscus syriacus), dünyada en çok Kore ormanlarında yetişir ve 'Ölümsüzlük çiçeği / 'mugonghwa' denir. Koreliler için çok değerli ve anlamlı bir çiçektir. Güney Kore'nin ulusal çiçeği ve sembolüdür.  Ayrıca ulusal marşlarında da bu çiçekten  söz edilmektedir.

Ağaç hatmi çiçeği ( Hibiscus syriacus ) 

Pembe çiçekli ağaç hatmi ( Hibiscus syriacus )

Katmerli ağaç hatmi çiçeği ( Hibiscus syriacus )

Ağaç hatmi çiçeği ve tohum kapsülü.

Bir adı da suriye gülü olan ağaç hatmi çiçeği

Ağaç hatmi çiçeği  (Bahçeköy sitesi / Seferihisar )

Ağaç hatmi çiçeği

Pembe yalınkat hatmi ağacı çiçekleri

Ağaç hatmi çiçeği / Beyaz ve katmersiz 
( Hibuscus syriacus )

Ağaç hatmi çiçeği

Beyaz çiçekli ağaç hatmisi 



6 yorum:

  1. Bu bitkiyi tanıyorum. Park ve bahçelerde görmek olası. Sizin güzel sitenize girdikçe bahçe özlemim depreşiyor. Oğlumun evine gidince bir parçacık gideriyorum bahçe özlemimi ama inşallah benim de bahçeli bir evim olur..Sevgiler, selamlar Antalya'dan.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Öğretmenim,
    Sitenize verdiğiniz isim duygularınızı dile getiriyor.Dilerim bahçesinde begonvil çiçekleri ve kediler olan güzel bir eviniz olur.Cittaslow Seferihisar'dan selamlar.

    YanıtlaSil
  3. agac hatmi de diger türü gibi cayi yapiip grip ve öksürük tedevisinde kullanilir mi?

    YanıtlaSil
  4. Şifalı olan sizinde belirttiğiniz gibi otsu olan gülhatmi çiçeğidir.Ağaç hatminin şifalı olduğunu duymadım.
    Sevgili okurum isim yazmamanız inanın bizi güç durumda bırakıyor,yayınlayıp yayınlamakta tereddüt ediyoruz.Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben kirmizi hatmi fidani arıyorum sizde varmi yada nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim istanbul sile den selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hobi olarak yetiştiriyorum, satmıyorum. Selamlar. Hibiscus syriacus fidanı diye Google de arıyabilirsiniz. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.