11 Eylül 2011

BEGONVİL ÇİÇEKLERİM AÇTI !

Bu yıl kış mevsiminin fazla soğuk geçmemesi  begonvillerim ( bougainvillae  ) için iyi oldu, şimdiden çiçekler açmaya başladılar. Bazı yıllar kışın gövde ve dalları kuruduğu için geç çiçek açıyorlardı.

Aslında begonvillerin çiçek sanılan  renkli ve  gösterişli kısmı bir grup renk değiştirmiş yaprakcıktır ( brekte ).  Asıl çiçek bu renkli yaprakların arasında yer alır, yıldız şeklinde, küçük ve gösterişsizdirler.
Begonvil çiçeğine halk arasıda ; Gelin duvağı, Rodos sarmaşığı da denmektedir.

Begonvil çiçekleri ile ilgili daha fazla  bilgi için; bu konudaki bir başka yazımı da okuyabilirsiniz. http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/02/begonmil.html

Begonvil çiçeklerim.

Mor begonvil ( çalı begonvil / ada begonvili / bougainvillea glabra ), soğuğa karşı diğer türlerine göre daha çok dayanıklıdır. Çok dikenli  olup devamlı yaprak dökerek  etrafı kirletir. Dikerken bitkinin bu özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Mor begonviller istenilen şekilde biçimlendirilebilir. 

Melez olan bu tür ( bougainvillea x hybrida ), soğuğa karşı daha  hassas. Çiçek olarak kabul ettiğimiz brekteler iki farklı renkli oluyor. Benimki  daha çok beyaz renkli  açıyor, pembe olan çok az.

Bir başka melez begonvil , ancak bu tek renkli ve pembe..Begonvil güneşi çok sevip fazla su istemez.Gölgede kaldığında ve fazla sulandığında renkli yapraklar yerini  normal yeşil yapraklara bırakır.

Begonvilin çok sayıda melez ve kültür formları üretilmiştir.
Bunlardan bodur olanlar rahatlıkla saksıda yetişiyor.
Saksıdaki bir başka begonvilim, brekteleri katmerli ve ebruli.
Kavuniçi renkli  bu begonvilimi görenler,  kurumuş sanıyor.
İlk diktiğim  beğonvilim  adeta  ağaç haline geldi.

8 yorum:

  1. Tabiatın sonbahar gösterisi. Çok güzel...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Güven,
    İnsan bitkileri,doğayı tanıdıkça hiç bir şeyin tesadüf olmadığını,her eyin bir nedeni olduğunu anlıyor.Hayata bakış açımızı değiştirip bize yol gösteriyor.İnsan olmak için önce oğayı keşfetmeliyiz.

    YanıtlaSil
  3. Bunlar da benim bir vakitler tanistigim begonviller Kadir Bey. Katmerli olani daha önce hic görmemistim, güzel gercekten. Bir daha beyaz bir begonvil görürüsem arada pembeler de var mi diye bakmayi unutmayacagim yaziniz sayesinde :)

    YanıtlaSil
  4. Hoşgeldiniz Sevgili Evren, Begonvillerin devamlı yeni melez kültürleri yetiştiriliyor.Birde soğuğa dayanıklı tür üretseler.

    YanıtlaSil
  5. I like this post. We have many bougainvilleas growing in gardens here in Monterey, California, USA. It's nice to see different varieties and colors.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Katie,
    Türkiye'nin Akdeniz ve Ege kıyıları da Monterey ve Kaliforniya gibi tam bir begonvil cennetidir.Begonvillerimi beğendiğin için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. merhabalar" Saksıdaki bir başka begonvilim, brekteleri katmerli ve ebruli." diye yazdığınız resimdeki begonvilden çelik gönderme veya aynısından nerede satılıyor bilginiz varmıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, bahçeye dikmiştim kışın kurudu, mor olan gibi dayanıklı değil. Çiçekcilerde var, bodur diyorlar ama inanmayınız. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.