30 Eylül 2011

ALTIN TICKSEED ( Kız gözü çiçeği )

Bir adı da  'Altın tepside kuru kahve' olan  Coreopsis tinctoria
Kız gözü çiçeği ya da altın tickseed ( Coreopsis tinctoria ),  papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından, tek yıllık ve otsu bir süs  bitkidir. Anavatanı Kuzey Amerika'dır. Papatyaya benzeyen çiçeklerinin göbeği kahverengi veya kırmızı, taç yaprakları çoğu zaman  sarı renklidir. Yaprakları dereotuna benzer.

Coreopsis tinctoria'nın süs bitkisi olarak yetiştirilen çok fazla   kültür çeşidi vardır. Halk arasında bu çiçeğe  'altın tepside kuru kahve', 'koyungözü' de denmektedir. Bir adı da 'Kalliopsis' dir. 

Kız gözü çiçeği sıcak ve güneşli  yerleri sever, kuraklığa  dayanıklıdır. Toprak bakımından seçici değildir. Dökülen tohumlarından çoğu zaman kendiliğinden  biter, fazla bakım istemez. Kesme çiçek olarak da  kullanılmaktadır.

Bir adı da 'Kızgözü çiçeğini' olan  Coreopsis tinctoria 
Coreopsis tinctoria sadece bir süs bitkisi olmayıp,  ayni zamanda bir kumaş ve kağıt boya maddesidir. Bu nedenle bir adı da ' Boyalı ticseed ' dir.
Kız gözü çiçeği tohumdan üretilir.

Koreopsis ( coreopsis )  cinsinden olan bir başka  süs bitkisi de 'sarı kız gözü çiçeği'  ( Coreopsis grandiflora' ya da  'coreopsis lanceolata' ) dır.

Kız gözü  çiçekleri ( Coreopsis tinctoria )

Kırmızı renkli kız gözü çiçeği 

Kız gözü ( Coreopsis tinctoria )

Coreopsis tinctoria / Altın tickseed
Kız gözü ya da koyun gözü çiçeği

4 yorum:

  1. Gürünüşleri çok sıcak; sanırım her bahçenin görmek istediği bir çiçek türü.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Güven
    Bazı çiçekler böcekler vasıtasıyla fonksiyonlarını yerine getirebiliyor.Bunun içinde, güzel görünmek,hoşa giden kokular yaymak ve nektar üretmek gibi faaliyetler yapıyorlar.Kızgözü çiçeği de bunu en iyi yapanlardan biridir.Bu çiçeğin misafirleri hiç eksik olmaz.

    YanıtlaSil
  3. Best regards from Poland! Your blog is great, photos are beautiful. The creation of my own bothanic garden is at this moment only my dream... But thanks to my blog I have a great opportunity to share my passion with other people from the whole world.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Arek
    Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.Hayallerinizin gerçekleşmesi dileklerimle.Türkiye'den sevgiler,selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.