12 Kasım 2011

ŞEMSİYE ÇİÇEĞİ ( Siperus )

Şemsiye çiçeği ( Cyperus alternifolius )
Şemsiye çiçeği (Cyperus alternifolius ), hasırotugiller ( Cyperaceae ) familyasından çok yıllık, herdem yeşil,  rizomlu ve  otsu bir bitkidir. Anavatanı Hint Okyanusu'ndaki  Madagaskar  adasıdır. Dekoratif olduğu için, bütün dünyada  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.  Yurdumuzda doğallaşmıştır. 

Bir adı da Japon şemsiyesi'dir. Mısırlıların kağıt yapımında kullandiğı Cyperus papyrus ile  ayni cinstendir. Eski Mısırlılar, Nil nehri kıyısında yetişen C. papyrus  bitkisinin saplarından kağıt, ip, sal, bez gibi eşyalar yapmışlardır. Günümüzde de halen, Mısır'da papirustan turistik amaçla da olsa  kağıt yapılmaktadır

Şemsiye çiçeği ( Siperus ),  ince uzu bir sapın ucunda, şemsiye telleri gibi etrafa açılmış şerit şeklinde yeşil yapraklardan oluşur. Küçük ve gösterişsiz çiçeklerini yaprakların çıktığı merkezinde açar. Zamanla dibinden kaldırdığı yeni filizlerle çoğalır ve büyük bir öbek oluşturur.

Japon şemsiyesi bitkisinin çiçeği.
Şemsiye çiçeği tropikal ve subtropikak  iklimlere özgü bir bitkidir, bu nedenle çok fazla  soğuğu sevmez, sıcak, güneşli ve sulak yerleri sever. Yarı gölge ve güneşli  yerlerde   ve nemli tprakları sever.  Akvaryum ve havuz ve yarı gölge yerlerde de  yetişir.  Saksıda yetiştirmek için;  büyük ve deliksiz bir saksıya dikerek toprağınıın yaş tutulması gerekir. 
Şemsiye çiçeği, tohumla, uç çeliği ile  ve kökten ayırma yöntemi ile üretilmektedir. Hemen hemen hiç  bakım istemez. 
Şemsiye çiçeği / Japon jemsiyesi 
( Cyperus alternifolius ) 

Cyprus alternifol,us bitkisi 

Şemsiye çiçeği daha çok  dekoratif olduğu için yetiştirilen bir süs bitkisidir. 


5 yorum:

  1. Çok sevdiğim bir bitkidir. Şimdilerde yok evimde ama bir zamanlar bolca yetiştirmiştim. Çok fazla su ihtiyacı olduğundan ahşap parkeli odalarda nem yapabiliyor.

    YanıtlaSil
  2. Çok sevdiğiniz bu çiçeği bir gün bahçenizde yetiştirmenizi dilerim, öğretmenim.

    YanıtlaSil
  3. bende bahcedeki havuza ektim ama havalar sguyor iceri mi almali kac dereceye kadar dayanir acaba bakmali:)

    YanıtlaSil
  4. Tropikal iklimlere özgü bir bitki olduğu için 10 derecenin altında sap ve yapraklar bozulmaya başlıyor.İçeri almalısınız.Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Servis,
    Avukat Danışmanlık sitesine güzel yorumlarından dolayı teşekkür eder başarılar dilerim.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.