1 Şubat 2012

NERGİS ÇİÇEĞİ VE HİKAYESİ


Nergis çiçeğinin genel görünümü
( Narcissus tazetta ' Double Roman'  )
Nergis ( narcissus ), Amaryllidaceae ( Nergisgiller  )  familyasının narcissus cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ortak bir  addır.  30 kadar türü vardır ( Yurdumuzda 9 türü yetişir. ). Anavatanı Avrupa ve Asya  kıtasıdır.  Çok yıllık, soğanlı,  otsu  ve güzel çiçeklidir.  Bu nedenle, bazı  nergis  türleri  süs bitkisi olarak yetiştirilir. Çok fazla kültür çeşidi vardır.   . 

Nergis, ilkbaharda  ilk önce  çiçek açan bitkilerden birisidir.  Kışın bittiğini, doğanın uyanmaya başladığını bize  müjdeler. Hatta, İzmir ve bazı  illerimizde  daha erken, kışın çiçek açar. İzmir'in Karaburun ilçesinde,  her yıl ocak ayında Nergis festivali yapılmaktadır. 

Nergis çiçeği ( Narcissus tazetta ' Double Roman'  )


Nergis çiçeği ile  ünlü İzmir'in Karaburun ilçesi 
Dünyanın en güzel kokulu nergisleri ( Narcissus tazetta 'Double Roman' ), yurdumuzda İzmir'in Karaburun ilçesinde yetiştirilmektedir.

2018 - Karaburun  Nergis Festivali.

Karaburun Nergis Festivali.

Bir nergis tarlası, Salman / Karaburun.

Nergis hasatı, Bozköy / Karaburun.

Nergis çiçeği  satan bir üretici, Yeniliman / Karaburun.

Nergis, üretilmesi  ve yetişmesi kolay bir bitkidir. Ancak her yerde güzel çiçek açmaz. Lodosun bu bitki üzerinde etkisinin olduğu belinmektedir.  Güneş alan yerleri ve humusça zengin, geçirgen, nemli toprakları sever. Soğanlarını dikmeden önce; iki - üç ay kadar buzdolabında tutmak ( soğuklama )  ve fazla derine dikmemek gerekir. 
                                     YURDUMUZDA YETİŞTİRİLEN BAZI NERGİS TÜRLERİ:  

Nergis çiçeği ( Narcissus tazetta )

- Nergis ( Narcissus tazetta ) : 60 cm. kadar büyüyen, beyaz - sarı çiçekli bir bitkidir. Çiçek kurulu şemsiye şeklinde, 2 ile 10 çiçekten oluşur. Kokuludur. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerimizde yetişir. Katmerli çiçek açan formları vardır. 

Zeren ya da zerrin  (  Narcissus pseudonarcissus ) 
- Zeren, zerrin (  Narcissus pseudonarcissus ): Yurdumuzda son zamanlarda daha çok  yetiştirilmeye başlanan bir nergis türüdür.  Yalancı nergis, altınkadeh  de denilir.  Çiçekleri trompet şeklinde, sarı renkli ve güzel  kokuludur. Her sapta tek çiçek açar.

Fulya ( Narcissus jonquilla )
- Fulya ( Narcissus jonquilla ):  En tanınmış nergis türlerinden biridir. Çok güzel kokuludur. Çok başlıdır, gec çiçek açar. Diğer nergis türlerine göre daha küçüktür. 

Sim / Mısır gülü ( Narcissus papyraceus )

- Mısır gülü, Sim ( Narcissus papyraceus ):  Beyaz çiçekli, keskin koklu,  kağıt gibi çiçekli bir nergis türüdür. Erken çiçek açar. İzmir - Karaburun  civarında yetiştirilir. 

Nergis aynı zamanda tıbbi bir bitkidir (  Ateş düşürücü ve yatıştırıcıdır. ), kurutulmuş çiçeklerinden çay yapılır. Ancak,  bitkinin soğanı zehirlidir yenmez. .

Bahçemdeki nergis çiçekleri 

                                             KENDİNE AŞIK NARKİSOS'UN HİKAYESİ

Nergis, mitolojik hikayesi olan bir çiçektir.

Narkisos ( Narcisus ), kimseyi sevmeyen, çok  yakışıklı olduğu için bütün kadınların aşık olduğu bir avcıdır. Ancak kendi de bunun farkında değildir. 
Ekho ( Zeos'un kızı ), Narkisos'un  aşkını reddetmesine üzüldüğü için ölünce, Olimpos dağının  tanrılarının gazabına uğrar. Tanrılar, kimseyi sevmeyen Narkisos'u cezalandırmak için harekete geçerler.

Narkisos, cemalini ( yüzünü )  görmediği sürece yaşayacaktır. Bu yüzden Narkisos'a bir tuzak kurarlar, Mimas ( Mordoğan )* yakınlarında  bir dereden geçerken suda yüzünü görmesini ve kendine aşık olmasını  sağlarlar. Kendi cemaline  aşık olan Narkisos, su da gördüğü yüzüne dokunmak isteyince, uçurumdan düşer ve orada ölür.

Ancak Narkisos'u görmek için gelenler;  güneş gibi parlak, mis gibi kokan, boynu bükük bir çiçekle karşılaşırlar.  Tanrılar, Narkisos'u  çiçeğe dönüştürmüştür. Bu nedenle bu güzel  çiçek bütün dünyada  Narkisos'un  adı ile bilinir. Ve  nergis çiçeğinin onun yaşadığı yer olarak kabul edilen, Mimas'dan  dünyaya yayıldığına inanılır. 


*Bura, bugünkü adı ' Dilek Pınar ( Narcissus )  olan,  İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan beldesi  ( Mimas )  yakınlarında bulunmaktadır.
Yine bir tür büyüklük, kendini beğenmişlik şeklinde görülen 'narsizmin' de,  Narcisus'tan  geldiği kabul edilir.

Nergis çiçekleri ( Narcissus ):

Nergis çiçeği ( narcissus tazetta 'Double Roman' )
Nergis  çiçekleri / Seferihisar
Doğayı korumak çiçekleri sevmekle başlar.
Nergis çiçeği - Seferihisar
Nergis çiçeği ( Narcissus )
Bir tür beyaz nergis çiçeği
Mısırgülü, Sim ( Narcissus papyraceus )
Nergis çiçeği ( Narcissus )
Mısırgülü, Sim ( Narcissus papyraceus )

Nergis çiçeği ( narcissus tazetta 'Double Roman' )
Nergis / Zerrin (  Narcissus pseudonarcissus ) 


( Bu yayın son olarak 20. 08. 2023 tarihinde güncellenmiştir. )

2 yorum:

  1. Kadir Bey, benim için çok özel olan bu çiçeği anlatmanız çok hoş oldu. yürekten teşekkürler. Çiçekle ilgili anım: http://begonvilliev.blogspot.com/2012/01/nergis-kokulu-anlar.html

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Meslektaşım,anınızı zevkle okudum.Ne mutlu şu dünyada hoş bir seda bırakanlara.Selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.