20 Temmuz 2012

KANAYAN KALPLER SARMAŞIĞI ( Klerodendrum )

Bir adı da kızılay  çiçeği olan beyaz çiçekli kanayan kalpler  çiçeği.
 ( Clerodendrum thomsoniae 'variegata' )

Kanayan kalpler, mineçiçeğigiller ( verbenaceae ) familyasından, çok yıllık,  çalı / sarmaşık formlu bir süs bitkisi  türüdür.  Botanik  adı  'Clerodendrum thomsoniae' dir. Bu nedenle Klerodendrum ( clerodendrum ) da denir.  Anavatanı Afrika kıtasıdır.  Tropikal ve ılıman iklimlerde yetişir. Yaz - kış yeşil yapraklıdır.
Bitki, Thomsoniea ( Tür adınını veren botanikçi ) tarafından dünyaya tanıtılmıştır.

Beyaz kanayan kalpler sarmaşığı / kızılay çiçeği
 ( Clerodendrum thomsoniae ' variegata' )
Kanayan kalpler sarmaşığının iki çeşidi vardır:

- Beyaz kanayan kalpler sarmaşığı / Kızılay çiçeği ( Clerodendrum thomsoniae ' Variegata' ):  Kanayan kalpler sarmaşığının bu çeşidine, ülkemizde  'kızılay çiçeği' de  denmektedir. Oval, koyu yeşil yapraklı bir sarmaşıktır.  Çiçeklerinin çanak yaprakları beyaz,  taç yaprakları ise kırmızı kan rengindedir.

- Kırmızı kanayan kalpler sarmaşığı / Kırmızı klerodendrum ( Clerodendrum thomsoniae ):
Bu çeşitten olanların ise, çiçeklerinin çanak yaprakları beyazımsı mor, taç yaprakları kırmızı renklidir.

Kırmızı kanayan kalpler çiçeği (  Clerodendrum thomsoniea )
Kanayan kalpler sarmaşığı ( klerodendrum ),  direk  güneşi sevmeyen bir bitkidir.  Yarı gölge yerlerden hoşlanır. Tropikal bir bitki  olduğu için de, yazın yapraklarına  su serpilmesini ister.  Toprak olarak ise, humusça zengin, geçirimli  ve nemli toprakları sever.

Klerodendrum, Akdeniz ikliminin görüldüğü kıyı bölgelerimizde daha çok bahçe çiçeği olarak yetiştirilmektedir. Soğuğa dayanıklı olmadığı için, don olan yerlerde saksı çiçeği olarak  yetiştirilmesi  gerekir.
Klerodendrum,  çelikle ve tohumdan üretilmektedir.

Klerodendrum  ( Clerodendrum thomsoniae ya da clerodendrum x speciosum )

2 yorum:

  1. Teşekkür ederim. Belki bir gün Türkiye'ye gideceğim. Seni selamlıyorum. Ben blogunuza seviyorum.
    Thanks for your comment.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi Türkiye'de görmek bize mutluluk verir.Ben yetiştirdiğim bitkileri tanıtmaya çalışıyorum,doğa ve bitki sevgisi için.Umarım yararlı oluyordur.Blogumu beğenmenize sevindim.İzmir'den sevgiler gönderiyorum güzel ülkenize ve size Arek.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.