15 Ağustos 2012

FINDIK - MUZ - FEYOYA

Muz meyvesi ve çiçeği
( Musa acuminata ) 

Özellikle bilmediğim, değişik meyve ve çiçekleri yetiştirmeyi çok seviyorum. Bu bana babamdan geçmiş bir özellik, daha doğrusu bir  hastalık.
Emekli olmadan önce İzmir'de çalışırken (1990),  babam ziyaretime gelmişti. Kemeraltı'nda gezerken  hurma ve palmiye ağaçlarını görünce;  bizim oralarda ( Giresun )  yetişmez dememe rağmen,  bana bunların fidanlarından  bul diye tuturmuştu, rahmetli.

Emekli olduktan sonra Seferihisar'a yerleşince,  babam gibi ben de bulduğum her bitkiyi  burada yetişir mi yetişmez mi demeden  bahçeme dikmeye başladım. Meğer bu irsi bir hastalıkmış. Ne yapalım, Allah başka dert vermesin, ben şikayetçi değilim.

Seferihisar'ın iklimi farklı  bitki türleri yetiştirmek için oldukça uygun bir yer. En büyük sorun ise, yazın çok kurak geçtiği için sulama yapılması  gerekiyor. 
İşte bahçemde yetiştirdiğim değişik iklimlere özgü üç bitki. 

- Fındık (Corylus avellana / kültür.  ):

Giresunlu olduğum için, bahçeme  ilk diktiğim meyvelerden biri de fındık oldu. Fındık, kışları ılık, yazları  serin ve nemli  iklimleri seviyor. Yani, yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi için pek  uygun bir bitki değil.  Bu nedenle dikerken, Akdeniz iklimi görülen  Seferihisar'da olacağına fazla  umudum yoktu. Bu yıl ilk defa meyve verince  çok sevindim.  Ne kadar ( kaç tane ) olduğunu artık  söylemeyeyim.

Fındık dalda tekleme
Fındık ( Corylus avellana var.pontica )
.
- Muz ( Musa acuminata ):
Muz, yurdumuzda sadece Akdeniz Bölgesi'nin, kuzeyden gelen soğuk rüzgarlara kapalı  kuytu yerlerinde yetişmektedir.  Diğer kıyı bölgelerimizde ise daha çok  süs amacı ile dikilmektedir,  meyve pek  vermez.

Muz ağacımı ( aslında otsu bir bitki ) geçen yıl,  meyveleri daha küçükken   rüzgar  kırmıştı. (  http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/08/muz-cicek-act-ama.html )
Bu nedenle bu yıl  balkon demirlerine iyice  bağladım. Çiçek açtı, umarım başına yeni bir şey gelmez ve  meyve  verir. 

Muz ( Musa acuminata ) 

- Kaymak ağacı, feyoya, akka  ( Feijoa sellowiana ya da; Acca sellowiana ):
Kaymak ağacı,  mersingiller ( myrtaceae ) familyasından, herdem yeşil, çalı veya ağaç formunda bir bitkidir.  Tropikal iklimlerde yetişir. Son yıllarda ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Asıl adı akka ( acca ) ya da  feyoya (feijoa ) dır. Meyvesinin tadından dolayı yurdumuzda  daha çok kaymak ağacı denmektedir. Ayrıca 'ağaç kivisi' olarak da bilinir.
Herdem yeşil ve çiçekleri çok  güzel olduğu için; ülkemizde daha çok park ve bahçelerde çit ve  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 
Üç  yıl önce diktiğim kaymak ağacım,  bu yıl meyve verdi. 

Kaymak ağacı ve meyvesi ( Feijoa sellowiana )
Kaymak ağacı çiçeği ( Feijoa sellowiana )


8 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Betul Hanım,
      Bilimsel olarak açıklanamasa da bitkilerinde sevgiden etkilendiğine ve buna karşılık verdiğini düşünüyorum.Sevgiyle kalın

      Sil
  2. Teşekkürler, ne güzel fotoğraflar! Rahatlatan bir yazı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,
      Asıl ben teşekkür ederim beğendiğiniz için.Selamlar,sevgiler.

      Sil
  3. Piękne rośliny. Pozdrawiam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Arek.
      Önerileriniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.Polonya'ya Türkiye'den selamlar,sevgiler.

      Sil
  4. Grupta da paylaşmışsınız; çok etkilendim Feyoya'dan. Bahçemde yetiştirmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertifikalı fidan almanızı tavsiye ederim, çekirdekten yetiştirilenler genellikle kalitesiz çıkıyor, meve az ya da küçük veriyor. İki tane alırsanız birbirlerini tozladıklarından daha verimli oluyor.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.