26 Ağustos 2012

KUM ZAMBAĞI VE LEBEDOS ANTİK KENTİ

Kum zambağı ( pancratium maritimum )

Bugün iki iki farklı konudan, Lebedos antik kentinden ve kum zambağından  söz etmek istiyorum

Lebedos, MÖ VII. yüzyılda Anadulu'da kurulan 12 İon şehir devletinden birisidir. Kalıntıları Seferihisar'ın Ürkmez beldesinde, küçük bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Diğer İon şehir devletleri kadar fazla  gelişmemiştir. Biran önce gün ışığına çıkarılmayı beklemektedir.
Bu konuda daha fazla bilgi için linki tıklayabilirsiniz ; .http://tr.wikipedia.org/wiki/Lebedos

Lebedos'la kum zambağı ( pancratium maritimum ) arasında,  aslında  doğrudan bir ilişki bulunmuyor.  Sadece ikisinin de korunmaya ihtiyaçları var.

Yurdumuzun kıyı bölgelerindeki kumsal alanlarda yetişen kum zambakları, son yıllarda sahillerimizde  artan  yapılaşma ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Nesli tehlike altındaki bitkilerimiz arasındadır.

bir zambağı ve tohum kapsülü.
Nergisgiller ( amaryllidaceae ) familyasından olan kum zambağı soğanlı, beyaz çiçekli ve güzel kokulu bir bitkidir. Tıbbi bakımdan da önemlidir.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için linki tıklayabilirsiniz.  http://tr.wikipedia.org/wiki/Kum_zamba%C4%9F%C4%B1

Seferihisar Belediyesi güzel bir şey yaparak, Lebedos Antik Kenti yakınında bulunan yaklaşık bir buçuk dönümlük bir alanı tel örgülerle çevirmiş ve buradaki  kum zambaklarını koruma altına almıştır.
Seferihisar Belediyesi'nın  yapmış olduğu  bu güzel  çalışmanın, bütün belediye ve kuruluşlarımıza da örnek olmasını dileriz.

Lebedos Antik Kenti  ise  ne yazık ki, hala çok kötü durumdadır.  Burada yapılmış olan  kaçak yapılar bile hala tam olarak  yıkılmamıştır.  Bir an önce buranın da kaçak yapılardan temizlenerek, yapılacak arkeolojik kazılarla gün ışığına  çıkarılmasını dileriz.

Çiçeksiz bir doğa, sevgisiz büyüyen bir çocuk gibidir. Doğaya ve tarihimize sahip çıkıp koruyalım.

Lebedos antik kenti yakınındaki kum zambağı koruma alanı
 Koruma alanı içindeki kum zambakları
Kum zambağı ( pancratium maritimum )
Kum zambağı
Kum zambağı
Çiçeği kurumuş kum zambakları
Lebedos antik kenti, Ürkmez / Seferihisar.
Kum zambağı  ile  ünlü Ürkmez sahilleri ( Lebedos)
Ürkmez / Seferihisar.
Lebedos antik kentinin bulunduğu tarihi  yarımada, Ürkmez. 

( Bu yayın son olarak 19. 11. 2018 tarihinde güncellenmiştir. )

2 yorum:

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.