13 Eylül 2012

KAHKAHA ÇİÇEĞİ ( İpomoea )

Kahkaha çiçeği ( İpomoea purpurea )

Bir çiçek düşünün ki, görenler kendilerini kahkaha atmaktan alamıyor.  Üstelik bu ülkede  kahkaha atmayı bırak, gülmek bile yasak.  Mavi Kahkaha Çiçeği (Hasan Latif Sarıyürek ) adlı bir masal kitabından söz ediyorum. 

Masal kitapları, çocukların sağlıklı bir kişilik sahibi olmasında önemli bir rol oynar, hayal gücleri gelişir ve yaratıcı olurlar. Bir taraftan eğlenirken farkına varmadan doğayı, bitkileri, hayvanları tanıyarak severler ve  korurlar.
'Mavi Kahkaha Çiçeği' bu bakımdan çok  güzel bir kitaptır. Keşke çocuklarımıza doğayı, insanları, hayvanları sevdirtecek bunun gibi daha çok kitaplar yazılsa. 

Gelin, şimdi de bu güzel masal kitabına  adını  veren  kahkaha çiçeğini tanıyalım. 

Kahkaha çiçeği ( ipomoea ), tarlasarmaşığıgiller ( convolvulaceae ) familyasından tek ya da çok  yıllık otlar ile çalı ve ağaçlardan oluşan  bir  bitki cinsidir. 
Tropikal ve ılıman  iklimlerde yetir, 500 kadar  türü vardır. Bunlardan, yurdumuzda doğallaşma eğiliminde olan 'İpomoea purpurea', tek yıllık, sarmaşık formlu bir süs bitkisidir. Bir çok kültür çeşiti vardır. Anavatanı Meksika ve Orta Amerika'dır. Süs bitkisi olarak yetiştirildiği bir çok ülkede doğallaşmıştır. Hatta bazı ülkelerde istilacı otlar arasında yer alır.

 İpomoea tricolor, ayni cinsten, çiçekleri  üç renkli başka bir kahkaha çiçeği türüdür. Anavatanı Meksika'dir. Bu nedenle Meksika gündüz  sefası da denir. Çiçekleri trompet şeklinde,  genellikle mavi renkli olup ortası beyazdır. değişik renklerde çiçek açan çok fazla kültür çeşidi vardır. Kısa ömürlü bir bitkidir.   

Kahkaha çiçeği ( ipomoea ), Akşamsefası 'nin aksine  gündüz, sabah çiçek açar ve öğlen olmadan da  kapanır. Bu nedenle  'gündüzsefası' adı ile de bilinir. Boru / trompet  şeklindeki çiçekleri ağırlıklı olarak  mavi renklidir, pembe, mor ve beyaz  renkli olan çok fazla çeşidi vardır. Her gün yeni tomurcuklardan çiçek açar, kapanan çiçeklerini bir daha açmaz. Yaprakları kalp şeklinde olup almaşık dizilidir. Tohumları zehirlidir. 

Kahkaha çiçeği hızlı büyür ( 3 m. kadar ), destek gerekir, fazla  bakım istemez. Çoğu zaman bir kez dikilince, dökülen tohumlarından kendiliğinden biter. Bahçelerin  kötü görünen yerlerini kaplayarak hoş bir  görüntü verir. İstenirse saksıda da yetiştirilir.  

Kahkaha çiçeği güneşli ve yarı gölge  yerleri ve humusça zengin nemli toprakları  sever. Soğuktan hoşlanmaz, fazla sulanırsa çiçek açmayı unutup bol bol yaprak verir. Tohumdan üretilir.

Kahkaha çiçekleri ( İpomoea )

Kahkaha çiçeği ( İpomoea )  ve tohum kapsülü. 

Kahkaha çiçeği ( İpomoea purpurea ) 

Mavi kahkaha çiçeği / bahçemden  ( İpomoea purpurea ) 
Bir adı da gündüz sefası olan kahkaha çiçeği
( İpomoea purpurea )
Kahkaha çiçeği ( İpomoea purpurea )

Kahkaha çiçeği ( İpomoea purpurea ) 

Üç renkli kahkaha çiçeği ( İpomoea tricolor )

Üç renkli kahkaha çiçeği ( İpomoea tricolor )

Üç renkli kahkaha çiçeği ( İpomoea tricolor )

Üç renkli kahkaha çiçeği ( İpomoea tricolor )

Üç renkli kahkaha çiçeği ( İpomoea tricolor )


( Bu yayın 27. 09. 2023 tarihinde güncellenmiştir )

2 yorum:

  1. Uprawiałem tę roślinę. Bardzo podobają mi się te zdjęcia wilców.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Arek Cin.Türkiye'den sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.