29 Ekim 2012

AHLAT AĞACININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ..!


Ahlat ağacının genel görünümü  ( pyrus elaeagnifolia )
Armut ağacının doğal olarak kırlarda yetişen türüne  ahlat ( pyrus elaeagnifolia ) ya da  yaban armudu denmektedir. Sert, iri dikenli ve küçük yapraklı olan bu ağacın meyveleri armuda göre daha küçük olmaktadır. Bazı ahlat ağaçlarının sert ve yuvarlak  olan  meyveleri ancak  yumuşadıktan sonra yenebilmektedir.
Ahlat ağaçları doğada giderek azalmaya başlamıştır. Bunlar, ya aşılanarak armuda dönüştürülmekte ya da kesilerek yerine kültür bitkileri dikilmektedir.

Böylece kurdun kuşun besin kaynağı olan  bu yabani  meyve, insanların bitmeyen ihtirasları yüzünden yok olmaya başlamıştır.  Onlarla  beslenen canlılar ise;  ya açlıktan  ölmekte,  ya da aç kaldıkları için  etrafa saldırarak zarar vermektedirler.

Son zamanlarda doğada yiyecek bulamayan yaban hayvanlarının yerleşim yerlerine inmesi, insanlara saldırması bunu açıkça göstermektedir. Mera ve boş arazilerin bilinçsiz bir şekilde  tarlalara dönüştürülmesi ve yerleşime açılması ile, ahlat gibi  bir çok yabani meyve ağacı türü de  azalmaya başlamıştır. Bu durum doğal hayatı tehdit etmektedir.

Armut ağacı, ahlat gibi doğal olarak yetişmez, aşı yapılarak üretilmektedir. Ayrıca sulanması, gübrelenmesi, çeşitli hastalık ve zararlılara karşı korunması gerekmektedir. Kısaca kültür olarak yetiştirilmeye başlanan  meyve ve bitkiler,  silahı elinden alınmış asker gibi  kendini koruyamamaktadır. Doğal olarak yetişen bitkiler kadar dayanıklı değildirler.

Daha verimli ve kaliteli ürünler elde etmek için, bitki türleri üzerinde çok eskiden beri ıslah çalışmaları yapılmıştır.  Kültür bitkileri bu şekilde üretilmektedir. Ancak bunu yaparken doğal ortamı yok etmemeliyiz, bunlarla beslenen  diğer canlıları da düşünmeliyiz. Yabani olarak yetişen bitkileri mutlaka  korumalıyız, yeni bitki türlerinin ortaya çıkması için bu son derece önemlidir.

Meyve çiçek bir arada.

Altı yıl önce,  bahçemdeki ahlat ağaçlarına aşı yaparken doğrusu bunları hiç düşünmemiştim. Aşıladığım  bu ağaçların önce büyümeleri  durdu, daha sonra da kurumaya başladılar.  Anadolu'da,  köylülerin ahlat ağaçlarını niçin aşılamadıklarını şimdi daha iyi  anlıyorum.

Doğal olarak yetişen ahlat ağacı, dikenler ile daha tam olgunlaşmamış  tohumlarını ( meyve ) korurken , küçülen yaprakları su kaybını azaltmıştır. Bu nedenle kuraklığa son derece dayanıklıdırlar, çorak yerlerde rahatlıkla  yetişir.  Meyveleri ile beslenen   yaban   hayvanları,  dışkıları ile  tohumlarını  etrafa yayar. Ahlat ağacının doğada bu kadar yaygın olmasının bir  nedeni de  budur.

Sadece günlük çıkarlarını düşünen insanoğlu, doğal hayatı önemsememekdedir.  Doğal olarak yetişen bitkiler, ormanlar,  yaban hayatı gereksiz şeylermiş  gibi kabul edilmektedir. Halbuki bitkiler, hayvanlar, sular.....kısaca doğa bir bütündür, biri olmadan diğerleri de olmamaktadır.
Hepimizin, daha fazla  geç kalmadan bu soruların  cevabını düşünüp gereğini yapmalıyız !

Ahlat  ağacı meyvesi
Ahlat ağacı ve meyveleri

9 yorum:

  1. Doğal yaşam hakkında zenginleştirici bir yazı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,
      Çocuklarımızı özellikle bu konuda iyi yetiştirmeliyiz.Onlara doğa sevgisi aşılamalıyız.Ben elimden geldiği kadar bunun için çabalıyorum.Doğanın bize değil,bizim ona muhtaç olduğumuzu bilmeliyiz.

      Yorum ayarlarına bakayım.
      selamlar,sevgiler.

      Sil
  2. Yorum yazmamı çok zorlaştıran doğrulama seçeneğini yorum ayarlarından kapatabilirsiniz. Harf ve rakamları doğru görüp yazmak çok zor. Benimki sadece bir öneri.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler, şimdi daha kolay...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Öğretmenim yine götürdünüz çocukluğuma...Bol minik çekirdekli ahlat meyvesini nasıl yerdik.Okul kapısında bir dede sergi açardı;ahlat hünnap,keçi boynuzu,üzüm kurusu,iğde gibi meyveleri küçük bez keselerinden tartar, bize küçük kese kağıtlarında satardı.Belki kırk yıldır yememişimdir ,iyi ki anımsattınız.Teşekkürler,selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Arzu Hanım,
      Keşke şimdiki çocuklarda bu güzellikleri yaşayabilselerdi ne güzel olurdu.Selamlar,sevgiler.

      Sil
  5. Abdülkadir bey,biz içanadoluda dağ armudu derdik,şu an Marmara bölgesindeyim burada ahlat diyorlar. Marmarada yabani armutlar iri olsada acayip iri kumlu ve yiyemiyorsunuz. Ben Niğdeliyim, memleketimizdeki tüm yabani armutlar kumsuz normal armut gibi. Yabani armutun en büyük faydalarından birisi, isali hemen kesmesi. Fazla yediğinizde kabız bile eder. Eksiden dağlardan armutları getirip, ikiye kesip, kuruturduk, şimdilerde sadece bulmacalarda çıkar oldu, kurutulmuş meyvelerin adına "kak" deniliyor. Bir gün öncesi suyla ıslatıp, 10 dakika sonra suyunu süzün ertesi güne yumusacık olurlardı.Hayat kolaylaştıkça bazı şeyler yok oluyor.
    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,
      Yabani armutla ilgili bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.Selamlar,sevgiler.

      Sil
  6. Sayın Yolcu, Doğada kendiliğinden yetişen bir şeye yapacağınız en büyük iyilik onu kendi halinde korumaktır. Ama istiyorsan aşı yaparak armuta dönüştürebilirsiniz. Ama diğer canlıları da düşünmek gerekir. Yapraklar ağaçlara zarar vermez, tersine gübre görevi görürler.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.