6 Kasım 2013

SAKARYA - ACARLAR LONGOZU

Acarlar Longozu 
( Karasu / Sakarya )
Kurban Bayramında  ( 15.10.2013 ), Batıkaradeniz bölgemize yaptığımız gezi sırasında  Sakarya ilimizde bulunan ve dünyanın en longoz ormanlarından biri kabul edilen  Acarlar Longozu'nu da geziyoruz.  Daha önce Sakarya ilinde çalışmış olmama rağmen, maalesef  burayı görmemiştim. O yıllarda  burası çok  fazla bilinmiyordu. 
Adı yeni yeni  duyulmaya başlayan Acarlar Longozu, doğanın insanlara sunduğu güzel  bir armağandır. Özellikle, bitki türleri  ve kuşlar hakkında inceleme ve araştırma  yapacak olanların, burayı  mutlaka gezip görmesi gerekir.

Önce isterseniz, coğrafi bir terim olan longozun ne olduğunu açıklamaya çalışayım. Longoz; Akarsuların denize döküldüğü ağız kısımlarının kumullar tarafından kapanması sonucu oluşmuş bir çeşit kıyı set gölüdür. Longozların diğer kıyı set  göllerden farkı  ise; içinde orman  olmasıdır. Türkce  Subasar orman  denir.   Bu nedenle longozlarda,  çevrelerinden daha farklı bir ekosistemin oluşmuştur. Dünya üzerinde çok fazla longoz yoktur.  Bu durum Türkiye'deki longozları daha önemli hale getirmiştir. Sulak alanlar yurdumuzda ve dünyada gittikce azalmaktadır, buraları mutlaka korumamız gerekir.  

Türkiye'de  üç  longoz bulunmaktadır. Bunlar; İğneada longozu ( Kırklareli ), Sarıkaya longozu ( Sinop ) ve  Acarlar longozu'dur. Acarlar longozu, Türkiye'nin en büyük ( Tek parça olarak ), dünyanın ise sayılı longozlarından bir kabul edilmektedir.

Acarlar longozu, Sakarya ilimizin Karasu ve Kaynarca ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır. 23 Km karelik bir alanı kaplamaktadır. 1998 yılında I.derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Sakaryanın denize döküldüğü ağzına altı, denize ise iki km. mesafededir. Gölün derinliği ve yüzölçümü yaz ve kış aylarında değişmekteymiş.  Ayrıca,  yazın suyun çekildiği yerlerde, civar köylülerin  tarım yapmasına müsaade ediliyormuş.

Açarlar longozu'nda, bazıları endemik olmak üzere 2300 çeşit bitki yetişmektedir ( Bunlardan 12 tanesi endemiktir. Su menekşesi.  Türkiye'de sadece burada yetişmektedir. 
Buradaki subasar ormanları; başta dişbudak olmak üzere, kızılağaç, kayın, söğüt ve karaağaçtan oluşmaktadır. Gölde yetişen su bitkileri arasında ise;  nilüfer, su menekşesi, göl soğanı gibi bitkiler bulunmaktadır.
Longoz göçmen kuşlar içinde önemli bir konaklama ve üreme yeri olup,  243 kuş türü tespit edilmiştir. Bu nedenle buraya  'Acarlar Longozu Kuş Cenneti' de denmektedir.
Açarlar longozu tatlı su balıklarına ve bir çok yaban hayvanına da ev sahipliği yapmaktadır.

Adapazarı'na 60 km. mesafede olan Acarlar longozunun turizme açık olan kısmı, Karasu -Karamüezzinler Köyü yolu üzerinde bulunmaktadır. Burada, kanal üzerinde 800 m. uzunluğunda ağaçtan bir  yürüyüş yolu bulunmaktadır.  Ayrıca isteyen tekne ve su bisikleti ile de longozu gezebilmektedir.  Karamüezzinler köyü içinde  birde kuş gözetleme kulesi bulunmaktadır.

Açarlar longozunun en güzel olduğu zaman, çeşitli renklerdeki nilüferlerin ve diğer su bitkilerinin çiçek açtığı mayıs ve haziran ayları olurmuş. Özellikle nilüfer çiçekleri görmeyi hayal ettiğimiz için mevsimin azizliğine uğruyoruz, 'keşke daha önce gelmiş olsaydık' diyoruz. Yine de, böyle bir doğa harikası yeri gezip görmenin mutluluğu içinde buradan ayrılıyoruz.

Bütün doğa severlerin gezip görmesi gereken Acarlar Longozundan   görüntüler.

Acarlar Longozu 
Karasu / Sakarya 
Longozda tekne turu yaparak nilüferleri daha yakından görmek  mümkün.
Longozun keyfini çıkaran ördekler.  

Acarlar Longozu 

Acarlar Longozu 

Acarlar Longozu 
Eşimle beraber burada bir  hatıra fotoğrafı çektiriyoruz.
Tekrar gelmek umudu ile.  

Acarlar longozu ve nilüferler çiçekleri 
Acarlar Longozu ve nilüfer çiçekleri  

Acarlar Longozu, Karasu / Sakarya 

Acarlar Longozu 
Acarlar Longozu 
Acarlar Longozu 

Acarlar Longozu 

Acarlar longozunda yetişen bazı bitki ve kuş türlerini  gösteren pano.  






6 yorum:

  1. Kadir Bey sonunda yorum girebiliyorum, hem şaşırdım hem mutlu oldum.
    Daha önceki yayınlarınızı da gezdim, okudum, hayranlıkla resimlerine baktım ama beğenimi yazmaya gelince bir türlü kabul ettiremiyordum yorumlarımı.
    Bu longozdan benim de hiç haberim yoktu. Ne güzelliklere sahibiz ama bilmiyoruz. Bazen bilmemek daha iyi mi diye düşünmüyor değilim. Hiç olmazsa bu sayede doğal hayat biraz olsun korunuyor. Bir taraftan da bilmeliyiz ki koruyabilelim diyorum. Bir çelişki içindeyim kısaca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarkaç Hanım,hoşgeldiniz,sizin yorumlarınızı özlemiştim doğrusu,iyi ki tekrar yazmaya başladınız.
      Yorumlar konusunda teknik bir sorun yaşıyorum,sizin gibi bir çok arkadaş da yorum girememiş,yorum ayarlarını değiştirince de bazı yorumlar silindi,çok üzgünüm,sanırım düzeldi.
      Doğa konusunda hepimizin kaygıları var,bazen iyi bir şey yapıyoruz sanarak zarar verebiliyoruz.. Selamlar,sevgiler.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Ali Bey.ziyaretiniz için teşekkür eder eleştirilerinizi de beklerim.
      Selamlar,sevgiler.

      Sil
  3. Yurdumuzun henüz bilmediğimiz, görmediğimiz ne güzel yerleri var. Ve o güzellikleri oturduğumuz yerden çok yönlü olarak nefis fotoğraflarla, detaylı bir anlatımla tanıma imkanını elde ediyoruz sayenizde.Yoğun emek harcanmış bir çalışma. Elinize sağlık, çok teşekkürler.
    Son zamanlarda öyle sinirli bir toplum olduk ki; Okurken, izlerken bir an düşündüm: Acaba bu güzellikleri çoğaltabilseydik, daha sakin, daha duygulu insanlarımız da çoğalmaz mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Makbule Hanım,
      Doğa ile insan pskolojisi arasında bir ilişki var kuşkusuz. Günümüzde bir çok şeye sahip olmamıza rağmen mutlu olamıyorsak bunun bir nedeni de sanırım gttikce doğadan uzaklaşarak yaşamamızdan kaynaklanmaktadır.Doğayı severek aslında kendimizle de barışmış oluyoruz
      Ben gezip gördüğüm yerleri tanıtmaktan zevk alıyorum,güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Seferihisar'dan Selamlar,sevgiler..

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.