30 Nisan 2014

GÜLER YÜZLÜ BİR ÇİÇEK / GODETYA

Godetya çiçeği ( Clarkia amoena )
Bu yıl yolu İzmir'e düşenleri, cadde ve meydanlarda renge renk açmış güzel bir çiçek karşılıyor.  Koça şehrin çehresini değiştirip adeta  gülümseten bu güzel  çiçeğin adı, godetya. Halk arasında Ankara çiçeği olarak bilinen godetya, İzmir'i  de çok sevmiş.  Yurdumuzda çok fazla bilinmeyen godetya  son yıllarda  kolay yetişmesi, fazla bakım istememesi gibi nedenlerden dolayı özellikle belediyelerin gözdesi haline gelmiş. 

Çiçekleri açelyaya  benzediği için,  halk arasında  godetya çiçeğine 'yer açelyası' denmektedir. Ancak,  bu çiçeğin çalı formunda bir bitki  olan gerçek açelya çiçeği  ( azalea ) ile bir ilgisi yoktur.  Godetya adı, İsviçreli botanikçi  C. H. Godet'ın adına izafeten verilmiştir.

Botanik adı 'Clarkia amoena' olan godetya,  yakıotugiller ( onagraceae ) familyasından, tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür.  Anavatanı Kaliforniya'dır.  İlkbahar ve  yaz mevsimlerinde kırmızı, pembe, eflatun, mor, beyaz renklerde, ipeksi görünüşlü  çiçekler açar.  Gelinciğe benzeyen çiçeklerin ortasında lekeler vardır, bazı çeşitleri ise  katmerlidir. Boylu ve bodur olmak üzere iki çeşidi  vardır. Boylu olanlar kesme çiçek olarak da yetiştirilir. Mevsim çiçeği olarak yetiştirilir, yaz sonuna doğru sökülür.

Godetya, bol güneşli  ve serin yerleri sever, soğuuğa dayanıklıdır, verimsiz topraklarda daha bol çiçek açar, fazla su istemez, toprağı geçirgen olması gerekir.  Dökülen tohumlarından ertesi yıl kendiliğinden bitebilir. Toplu halde ve öbekler  halinde dikilirse  daha hoş görünür.   Saksı çiçeği olarak  da  yetiştirilir.  Güneş gören  pencerelerin  önlerinde ve balkonlarda çok güzel durur.

Godetya şaşırtmayı sevmiyor, bu nedenle tohumlarını yetiştirilecek yere ekmek ve sıkını almak gerekiyor.  Daha çok çiçek açması için ( tohum alınmayacaksa ), solan çiçekler kesilmelidir.

Kolay yetişen, fazla bakım gerektirmeyen bu çiçeği özellikle bahçesi olan herkese  tavsiye ederim.  Bahçenizin havasını değiştirecek, adeta  size gülümseyecektir. 

Godetya  çiçekleri:

Godetya ( Clarkia amoena )

Godetya çiçeği

Bir adı da bahçe açelyası olan godetya çiçekleri
( Clarkia amoena )
Godetya / Yer açelyası 
Ankara çiçeği olarak da  bilinen godetya, son yıllarda İzmir'de de
çok fazla yetiştirilen bir çiçek haline  gelmiştir.  
Godetya çiçeği ( Clarkia amoena )
Clarkia amoena 

Godetya ( Clarkia amoena )
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı süsleyen godetya çiçekleri


6 yorum:

  1. "Şehrin yüzünü gülümseten bu güzel çiçeğin adı godetyadır. Bir adı da Ankara çiçeği olan godetya neredeyse İzmir'in sembollerinden biri..."
    İzninizle kopyaladım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ali Bey,selamlar,sevgiler.

      Sil
    2. annem hastanedeyken izmir 'de bahçesinde ekiliydi. Çok beğenmiştim sayenizde bilgilendim .karanfile benzettim. Bilginiz için teşekkürler.

      Sil
    3. Anneniz inşallah sağlığına kavuşmuştur.Asıl ben teşekkür ederim,ziyaret ve yorumunuz için.Selamlar,sevgiler.

      Sil
    4. Ankara dan İzmir e gelip yerleşen biri olarak daha çok sevdim.bu sene bahçeme çok ektim.bilgi için tsk ediyorum

      Sil
    5. Soğuğu sevdiği için Ankara'da daha uzun ömürlü olabilir. İzmir'de yaz sıcakları başlayınca kurumaya başlıyor. Selamlar, sevgiler. Bu arada yorum yapan arkadaşlardan, adlarını yazmasını özellikle istirham ediyorum.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.