12 Mayıs 2014

ALEV ÇİÇEĞİ ( Floks çiçeği )

Bahçe alev çiçeği ( Phlox paniculata ).

Bu yıl  ilk defa yetiştirdiğim alev çiçeği / floks ( Phlox paniculata  ), çok güzel bir bahçe çiçeği, daha önce neden yetiştirmemişim diye  doğrusu  hayıflandım. Bana göre en güzel bahçe ( yaz )   çiçeklerden biri diyebilirim.  Özellikle bahçesi olanlara tavsiye ederim. Üstelik yetiştirilmesi çok  kolay, bol çiçek açıyor ve fazla bakım istemiyor.

'Floks olmayan bir bahçe yanlış bir tercihtir.' Bu sözü ünlü bahçe uzmanı Alman  Karl Foerster'e ait. 
Bahçeniz çiçeksiz, gönlünüz sevgisiz kalmasın.

Gelin şimdi de  bu güzel çiçeği  ( floks )  biraz daha yakından tanıyalım.
Önce şunu belirteyim; alev çiçeği ( phlox ) çit bitkisi olarak yetiştirilen, kırmızı yapraklı ve beyaz çiçekli  alev çalısı ( photinia serrulata ) ile karıştırılmamalıdır. 

Alev çiçeği / floks  ( phlox ), polemoniaceae / alevçiçeğigiller  ) familyasından, 60 kadar türü olan bir bitki cinsinin ortak adıdır ( phlox, eski Yunanca alev demektir. ).  Anavatanı  K. Amerika'dır. Bir çok türü  süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ayrıca çok sayıda kültürü  ve varyeteleri ( Varyete: En az bir morfolojik özellik bakımından türden ayrılan, türün yayılış alanı içerisinde küçük veya büyük gruplar -Vikipedi ) bulunmaktadır.

Alev çiçeği ( phlox ),  güneşli, havadar yerleri ve gübreli, nemli, geçirgen toprakları yetişmektedir. Saksi çiçeği olarak da yetişir. Bazı türleri yer örtücüdür. Türüne göre kökten ayırma, çelikle ve tohumdan üretilir.

Süs bitkisi olarak yetiştirilen, en tanınmış  floks  ( phlox ) türleri şunlardır.

Bahçe alev çiçeği ( Phlox paniculata ).

Beyaz çiçekli bahçe alev çiçeği ( Phlox paniculata )

Phlox paniculata


Bahçe alev çiçeği ( Phlox paniculata ).
Çalı formunda olup, çiçekleri güzel kokuludur. 

Phlox paniculata

Phlox paniculata

Phlox paniculata

- Bahçe floks çiçeği  ( Phlox paniculata ) : Alev çiçeklerinin en çok bilinen türüdür. Bu türden olan   alev çiçekleri  tek veya çok  yıllık olup rizom köklüdürler ( Rizom kök : Genellikle toprak altında bulunan  ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde, köksap -Vikipedi ).
Dikine büyürler, bazı çeşitleri güzel kokuludur.  Kesme çiçek olarak da kullanılmaktadır. Kökten ayrılarak, tohumla  ve çelikle üretilir.  Nakil çiçeği de denir ( gerçek nakil çiçeği değil.).

- Yayılıcı floks çiçeği / Floks subulata ( Phlox subulata ):
 Soğuğa ve sıcağa dayanıklı bir türdür,  kışın da  yapraklarını dökmez. Yer örtücü ve sürünücüdür. Yer minesini  ( verbena officimalis ) benzer.  Verimli, geçirimli toprakları ve güneşli yerleri sever. Asma saksılarda çok güzel durur. Çelikle ve tohumdan yetiştirilir.

Bir adı da  vegas ışıkları olan  phlox drumondii


- Vegas ışıkları ( Phlox drummondii ) :
Anavatanı Teksas'dır. Tür ismini İskoç botanikci Thomas Drumond'den almıştır. Bu türden olan  alev çiçekleri kısa boylu olup  mevsimliktir. Şemsiye şeklinde, toplu  halde, bazıları iki renkli, değişik şekillerde, kokulu çiçekler açarlar.  Geniş bir renk yelpazesine sahiptir.  Çiçekleri  göz kamaştırıcı ve  canlı  renklerdedir. Bu nedenle  'Vegas ışıkları' da denir. Daha çok, pazarlarda poşet içinde satılan fidelerden yetiştirilir.

Alev çiçekleri / Vegas ışıkları ( Phlox drummondii ):

Alev çiçekleri ( Phlox drummondii ) 

Phlox drummondii ( Vegas ışıkları )
Phlox drummondii ( Vegas ışıkları )
Phlox drummondii ( Vegas ışıkları )
Phlox drummondii ( Vegas ışıkları )
Phlox drummondii ( Vegas ışıkları )
Phlox drummondii ( Vegas ışıkları )
Phlox drummondii ( Vegas ışıkları )

( Not: Bu yayın son olarak 11.  08. 2020 tarihinde güncellenmiştir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.