2 Haziran 2014

ONBİRAY ÇİÇEĞİ ( Primula obconica )

Onbiray çiçeği (  Primula obconica )

Onbiray çiçeği ( Primula obconica ), çuhaçiçeğigiller ( Primulaceae )  familyasın, çok yıllık, yaz - kış yapraklı, otsı bir bitki türüdür. Anavatanı Çin'dir. Çiçekleri çok güzeldir, iç ve dış mekanlarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.  İklim şartlarının elverişli olduğu yerlerde ( Çin ) yıl boyu çiçek açar.  Bu nedenle, yurdumuzda adına onbiray çiçeği denir. Bir adı da Alman çuha çiçeği'dir. Sıcak yerlerde çoğu zaman yaprakları kurur ve çiçek açamaz, mevsim çiçeği olarak yetiştirilir. Daha çok ilkbahar ve kışın çiçek açar. Kırmızı, pembe, turuncu, beyaz ve mor renkli çiçekleri parlak ve uzun ömürlüdür, daha sonra koyulaşırlar.  Ebruli, katmerli ve kokulu çiçek açan çok fazla kültürü vardır. Dünyanın en güzel  çiçekler arasında gösterilir  Çiçek sapları farklı uzunlukta olup şemsiye görünümündedir. Yaprakları kalp şeklindedir ve çok az yaprak verir. 

Primula obconica, doğal olarak yurdumuzda yetişmez. Çin!in subtropikal iklimgörülen yerlerinde ve Alp Dağları!nda  yetişmektedir.
Onbiray çiçeği, çuha çiçeklerinin aksine zehirli bir bitkidir, yenmez. Halbuki marul çiçeği  de denilen bazı çuha çiçeği türleri çiğ ve pişirilerek yenir, çay yapılır. Bu nedenle Primula obconica'ya zehirli çuha çiçeği ( Poison primrose ) da denir. Çoçuklardan uzak tutmak ve fazla ellemek gerekir. 

Onbiray çiçeği hem bahçe, hem de saksı çiçeği olarak yetiştirilir. Yetiştirilmesi ve üretilmesi diğer  çuha çiçeği türleri gibidir.
Gölge yerleri ve humusça zengin,  nemli, drenajlı  toprakları sever.  Soğuğa karşı dayanıklıdır. Direk güneş ve fazla sıcak bu çiçeği öldürür. Tohumla ve kökten ayırma ile üretilir.

Onbiray çiçekleri ( Kültür )
Onbiray çiçeği ( Primula obconica )
Onbiray çiçeği ( Primula obconica )

Onbiray çiçeği ya da zehirli çuha çiçeği.

Onbiray çiçeği ( Primula obconica )

Onbiray çiçeği ( Primula obconica )

Onbiray  çiçekleri ( Primula obconica )
Onbiray çiçekleri karışık dikildiğinde çok daha  güzel durur. 

( Bu yayın son olarak 19. 10. 2018 tarihinde güncellenmiştir. )

2 yorum:

  1. Mevsimlik değil de çok yıllık olması iyiymiş. Bu güzel çiçekleri hep görebilmek harika ama dediğiniz gibi sıcaklarla arası nasıl olur? Yine de özendim, ben de bir kök olsun yaşatmayı deneyeyim.

    YanıtlaSil
  2. Akdeniz iklimi bu çiçek için fazla sıcak ancak hibrit türleri belki daha dayanıklıdırlar..Deneyelim bakalım ne olacak.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.