17 Şubat 2015

GÜZELLİK ÇALISI / ABELYA

Güzellik çalısı / Abelya  ( Abelia x grandiflora )

Abelya ( abelia ), hanımeligiller ( caprifoliaceae ) familyasından, 30 kadar türü bulunan çalı formlu bir bitki cinsinin ortak adıdır. Bazı türleri, çiçekleri  güzel  olduğu için, bütün dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir ( Ülkemizde  abelia x grandiflora yetiştirilmektedir ).

Abelia x grndiflora, 2 - 3 m. boylarında,  herdem yeşil, çalı formlu melez  bir bitkidir ( A. chinensis ile A. uniflora'ın  melezi  ).  Cins adı, doğabilimci Clarke Abel'e izafeten verilmiştir, grandiflora ise latince  'bol çiçekli' anlamına gelmektedir.  Ülkemizde  'güzellik çalısı', 'abelya' ya da  'büyük kelebek çalısı'  olarak tanınır.  Bodur ve alaca yapraklı çeşitleri de vardır.  Anavatanı Çin ve Japonya dır. 

Abelya, sürgünlerin ucunda küçük çan şeklindeki pembemsi beyaz renkli ve güzel kokulu çiçekler açar. Çiçeklenme mayıs ayından başlıyarak kasım ayına kadar devam eder. 
Ilıman iklimlerde yaprağını dökmez, parlak yeşil renkli yaprakları sonbaharda kırmızıya döner ve bitkiye ayrı bir güzellik kazandırır. soğuk yerlerde yaprağını döker. Yurdumuzun büyük bir kısmında yetişir, daha çok park ve bahçelerde peyzaj bitkisi olarak dikilir. Büyük saksılarda da yetişir. 

Abelia x grandiflora, kelebek ve arıları kendine  çektiği için
 'büyük kelebek çalısı' da denir. 

Abelya ( abelia ) ılıman iklimlerde yetişir, sıcağa, soğuğa ( - 10 kadar )  ve tuzluluğa dayanıklıdır. Geçirgen, humusça zengin,  nemli toprakları ve  güneşli ya da  yarı gölge yerleri sever. Fazla su istemez.  Kelebek ve arıları kendine çeker. Bu nedenle  'büyük kelebek çalısı' da denir. 

Abelya, yetiştirilmesi kolay bir çiçektir, fazla bakım istemez. Park ve bahçeler için ideal bir bitkidir, daha çok peyzaj düzenlemelertinde kullanılır.  Budanarak şekil verilebilir. Tohumla, çelikle ve ayırma ile  üretilir. Bahçesi olan arkadaşlara tavsiye ederim. 

Güzellik çalısı ( Abelia x grandiflora ).

Güzellik çalısı ( Abelia x grandiflora )
Kaynak : Vikipedi, Ağaçlar ve Çalılar I ( Prof. Dr. Ersin Yücel ), Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik )

( Bu yayın son olarak 20. 10. 2022 tarihinde güncellenmiştir. )

3 yorum:

  1. Bir yıl önce şehrin göbeğinden köye gelip yerleşince bitkilere olan merakım daha da arttı. Özellikle evimin yakınlarındaki ormanda keşfettiğim harika çalımsı bitkilere hayranım. Örneğin pürenler, develikler, Bu bitkiyi de çok beğendim. Keşke bulabilsem de baçemde yetiştirebilsem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Öğretmenim,
      Bitkilerle uğraşmak çok zevkli ve güzel bir uğraş,insanı stresten uzaklaştırıp mutlu ediyor. Doğayı korumak için çoçuklaımıza ve çevremizede örnek olmamız gerekir. Abelya bahçe için güzel bir çiçek,soğuğa da dayanıklı ( -15 ), çelikle yetiştirebilirsiniz,çiçekcilerde de bulunuyor.Selamlar,sevgiler.

      Sil
    2. Bilgi için teşekkür ederim. Bitki tohumu aldığım bir site var. Orada buldum. Bizden de selamlar, sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.