17 Mayıs 2015

KAĞIT ÇİÇEĞİ ( Xerochrysum )

Kağıt çiçeği ( Xerochrysum bracteatum ya da Helichrysum bracteatum )

Papatyagiller ( Asteraceae )  familyasının xerochrysum cinsini oluştuan  bitki türlerine,  genel olarak kağıt çiçeği denmektedir.  Bütün dünyada, çoğu otsu 500 kadar türü vardır.   Bu bitkilerin çiçek başlarını saran brakteler ( çiçek sapı yaprakcığı )  sert ve kağıt gibidir. Bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.  
Yurdumuzda doğal olarak dört türü bulunur,  bunlardan Xerochrysum annuum süs bitkisi olarak da yetiştirilir. 

Kağıt çiçeği ( Xeranthemum annuum )  

Xerochrysum bracteatum ( Eski adı:  Helichrysum bracteatum ): Bütün dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilen bir  kağıt çiçeği türüdür. Anavatanı Avustrya'dır. Ancak, süs bitkisi olarak dünyaya yayılmıştır.  Çok fazla kültür çeşidi vardır.     
Tek ya da iki yıllık, otsu bir bitkidir.  İlkbahardan başlıyarak donlar başlıyana  kadar papatyaya şeklinde sarı, turuncu, kırmızı, beyaz ve  mor renklerde, bileşik ve parlak renkli  çiçek açar. Dokunulduğunda kağıt gibi ses çıkarır, kurumuş gibidir. samansı bir dokuya sahiptir. Bu nedenle 'saman çiçeği' de denir. Dikine  büyür, yaprakları yeşilimsi gri  renkli olup,  mızraksıdır.   

Kağıt çiçeği dış mekanlarda yetiştirilir, boyu 30 - 150 cm arasında dağişir,  saksıda yetişen bodur çeşitleri de vardır. Güneşli yerleri sever, toprak bakımından seçici değıldir, geçirimli, kuru toprakları sever. bahçe toprağın da yetişir.  Yazın düzenli bir şekilde, toprağını  çamurlaştırmadan sulanmalıdır. 

Kağıt çiçeği,  altın otu ( helichrysum ) gibi kuru çiçek olarak olarak da kullanılır. Bunun için kesilen çiçekler havadar ve loş bir odada, sapı aşağı gelecek şekilde  asılır ve kuruması için  bir süre bekletilir. Uzun bir  süre rengi ve şekli bozulmadan kalır.  Ayrıca kesme çiçek olarak da yetiştirilir.  

Kağıt çiçeği genel olarak, bazı çeşitleri dışında  tohumdan üretilir. Ayrıca çelikle de üretilir.  Yetiştirilmesi kolaydır, tohumları ilkbaharda  doğrudan toprağa ekilir ve daha sonra  sıkları alınır.  Fazla bakım istemez, çiçekleri çok güzel ve  uzun ömürlüdür, kelebekleri ve böcekleri kendine  çeker.  Yetiştirmediyseniz denemenizi tavsiye ederim. Çiçek yetiştirmek sizi stresten uzak tutar.  

Ahimenes çiçeği  ( Achimenes longiflora )

( Not: Yurdumuza Achimenes longiflora'ya da, halk arasında  kağıt çiçeği denmektedir. )

Kağıt çiçekleri ( Xerochrysum ): 

Bir adı da saman çiçeği olan kağıt çiçeği ve
taç yaprağına benzeyen brakteleri 

Kağıt çiçekleri kapalı havalarda ve geceleri kapanır.
Yağmurdan sonraki hali
Çiçek  tomurcğu 
Kağıt çiçeği ( Xerochrysum bracteatum )

Kağıt çiçeği / Doğadan  ( Xeranthemum annuum )

( Not: Bu yayın son olarak 22. 08. 2021 tarihinde güncellenmiştir. )

2 yorum:

  1. Kağıt çiçeği tohumunu nereden bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.zengardentr.com/Kagit-cicegi-bakimi,TA-10604.html

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.