19 Ocak 2016

SONBAHAR ATEŞİ ( Hylotelephium spectabile )

Sonbahar ateşi / Orpine ( Hylotelephium spectabile )
Çiçek yetiştirmek emek, bilgi, sabır ve en önemlisi de sevgi ister.  Eğer çiçekleri gerçekten çok seviyorsanız, zamanla bunların  büyük bir kısmını halledersiniz. Ama, bazı çiçekleri yetiştirmek yine de kolay değildir,   her yerde yetişmez ve sizi üzebilir. 

Tercihiniz kolay yetişen, fazla bakım gerektirmeyen çiçeklerden yana ise sedum türlerini tercih etmenizi tavsiye ederim.  600 den fazla türü bulunan sedum cinsi çiçeklerin, yetiştirilmesi çoğu çiçek  türlerine göre daha kolaydır ve fazla bakım istemez. Orpine ya da Sonbahar ateşi, bu bakımdan  size göre olabilir, daha önce denemediyseniz tavsiye ederim. Gelin şimdi, kısaca 'orpine' denilen bu çiçeği daha yakından tanıyalım.  

Sonbahar ateşi arı ve kelebekleri çeken bir çiçektir.
Sonbahar ateşi ya da Orpine ( Hylotelephium spectabile ), damkorugiller ( Crassulaceae ) familyasından, çok yıllık, etli ( sukkulent ),  sağlam gövdeli, ve otsu bir bitkidir.  Daha önce  sedum cinsinden olduğundan,  eski adı 'Sedum spectabile' dir. 'Spectabile', latincede  'gösterişli' demektir.
İngilizce adı, gösterişli sedum  ( showy stonecrop ),  parlak sedum ( sedum spectabile Brilliant ) dır. Anavatanı Çin ve Kore'dir.

Sonbahar ateşi hem bahçede, hem de saksıda yetiştişebilen, soğuğa ( - 10, 15 derece  )  ve sıcağa son derece dayanıklı bir bitkidir. 
Toprak konusunda  secici değildir, hatta verimsiz, taşlı, killi  ve kumlu  toprakları gaha çok  seviyor.  Sukulent bir bitki olduğu için kuraklığa  son derece dayanıklıdır. Yazın toprağı kurudukca sulanmalıdır.  Güneşli ya da yarı gölge  yerleri seviyor ( yazın öğle güneşinden korunmalıdır ), gölge yerleri  sevmiyor. Kışın ölen gövdesi  baharda yeniden filizlenir. 

Hylotelephium spectabile, yazın ve sonbaharda şemsiye durumunda, yıldız şeklinde, uzun ömürlü  küçük pembe çiçekler açar.  Sonbahar mevsiminin en güzel çiçekleri arasında sayılır. Üzerinden kelebek ve arılar eksik olmaz. Dik büyüyen bir gövdesi ve  parlak grimsi yeşil yaprakları vardır.  Beyaz, kırmızı, mor çiçek açan ve bodur olan  çeşitleri de  yetiştirilmiştir. Çelikle, ayırma ile ve tohumdan  üretilir.

Bir adı da "parlak sedum" olan  hylotelephium spectabile 

6 yorum:

  1. Çok güzel!Soğuğa ve sıcağa dayanıklı bitkiler benim bahçeme çok uygun. Yaprak formunu ve çiçeklerini çok beğendim. Umarım bu bitkiyi bulabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kolay ürüyor, bir dalını toprağa sokmanız yeter, eskiden köylerde çok yetiştiriliyordu.

      Sil
  2. Feci arsızmıs öğrenmiş oldumm. Balkonumu işgal etti. Ama çok çok güzel çiçekleri var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetiştirilmesi kolay, fazla emek gerektirmeyen bir çiçek. Selamlar.

      Sil
  3. Kışın dallar çürüdüğünde sakın kökleriyle birlikte yolmayın. Bırakın saksıya dökülsün veya sadece toprak üstünde kalan dalları koparıp atın. Çünkü ilkbaharda toprak altından yeniden çıkacaklar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba SadHunter, güzel bir bilgi teşekkür ederim. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.