16 Haziran 2016

İSPİRYA ( Keçi sakalı )

Pembe çiçekli  ispirya   ( Spiraea japonica .  )
İspirya ( spiraea ), gülgiller ( rosaceae ) familyasının 'spiraea'  cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ortak bir addır. Bunlardan bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.   İspirya, latince adından esinlenerek verilmiştir. Bir adı da   'keçi sakalı' dır.  Kuzey yarım kürede doğal olarak yetişmektedir, yüz kadar türü vardır.  Kışın yapraklarını döker, çalı formundadır.  İlkbahar ve yaz aylarında salkım şeklinde, beyaz, pembe, kırmızı renkli  çiçek açar.  Bazı türlerinin çiçekleri katmerli ve güzel kokuludur, yaprakları dökülmeden önce renk değiştirir.

İspirya, kalay yetişmesi ve fazla bakım istememesi nedeniyle her yerde yetiştirilen ve sevilen  bir çiçektir. Park ve bahçelere dikildiği gibi saksıda da yetiştirilir.
Çiçekleri daha gösterildiği için  melez türleri daha çok tercih edilir.   Bunlardan 'spiraea x arguta' ( gelin çelengi ), beyaz çiçekleri olan  yaygın  bir türdür.  Çok fazla dallanır ve yay gibi yere doğru eğilir. İlkbaharda yoğun bir şekilde açan çiçekleri,  uzaktan  kar yağmış gibi görünür.

Beyaz çiçekleri olan, 'spiraea x vanhouttei' ise dikine büyüyen bir çalıdır,  şemsiye şeklindeki çiçekleri güzel kokuludur.
Japon ispiryası ( spiraea japonica ): Dikine büyür, yaprakları   açarken kırmızı renklidir.  Çiçekleri pembe, beyaz ve kırmızı renkli çok fazla kültür çeşidi yetiştirilmiştir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır.

İspirya, ılıman iklimlerde ve güneşli yerlerde  yetişir. Toprak bakımından secici olmamakla beraber geçirgen, nemli ve verimli toprakları  sever. Soğuğa oldukça  dayanıklıdır, bu nedenle iç bölgelerimizde de yetiştirilir.  Yazın bol su ister, güneşli ya da iyi ışık alan yarı gölge yerleri sever.
Çiçekleri geçtikten sonra  derin budanma yapılır, gec budanırsa çiçek tomurcukları kesileceğinden çiçek  açmaz.   Çelikle ve kökten ayırma ile üretilir.

Gönlünüz sevgisiz, bahçeniz çiçeksiz kalmasın sevgili bitki dostlarım.

İspirya ( spirea )   çiçekleri.

Spiraea japonica

Spiraea japonica

Spiraea x arguta, melez bir tür olup yurdumuzda oldukca yaygındır.
Bir adı da keçi sakalı olan ispirya çiçeği
Gelin çelengi ( Spiraea x arguta ) 
İspirya çiçeği ( Makro çekim )
( Bu yayın son olarak 08. 04. 2020 tarihinde güncellenmiştir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.