28 Ekim 2016

GAURA ( Uçuşan Kelebekler )

Gaura / gavura bitkisinin genel görünümü
Gaura ya da gavura, çalı formunda, kışın yapraklarını döken  bir süs bitkisidir. Yirmi kadar türü vardır. Kuzey Amerka'nın bazı eyaletlerinde ( Teksas, Louisana ) doğal olarak yetişmektedir. Bu bitkiye  eski cins adından dolayı  gaura denmektedır.  Yeni cinsi  'oenothera'  olarak değişmiştir. Yakıotugiller ( Onagraceae )  familyasındandır. Ülkemizde daha çok Oenothera lindheimeri ( gaura lindheimeri ) türü ve çeşitleri yetiştirilmektedir.

Gaura bitkisinin  dört taç yapraklı çiçeği
Gaura, yaz boyu  kelebekleri andıran pembe ve beyaz renkli, kokusuz  çiçek açar. Bu nedenle halk arasında ' Uçuşan kelebekler' de denir.  Daha çok park ve bahçelere, sınır bitkisi olarak dikilir. Ayrıca, balkonlarda  saksıda da yetiştirilmektedir.

Pembe ve beyaz çiçekli gaura çiçekleri
Gaura, tam bir  Akdeniz iklimi  bitkisi olmasına rağmen soğuğa da dayanıklıdır. Güneşli ve yarı gölge yerleri sever.  Kuraklığa dayanıklı olmasına karşı yazın bol su ister. Toprağının kumlu, geçirgen ve verimli olmasını tercih eder. Çiçek açtıktan sonra kısa, sonbahar da ise  derin budanmalıdır.

Gaura, üretilmesi en kolay olan çiçeklerden biridir. Çelikten çok kolay ürer ve hızla gelişerek  bir kaç ay içinde çiçek açmaya başlar.  Yerini seçerken güneş almasına dikkat edilmelidir.

Gaura çiçekleri (Oenothera lindheimeri )

Pembe çiçekli gaura

Beyaz çiçekli gaura

Gaura çiçeği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.