9 Ocak 2017

KÜL ÇİÇEĞİ ( Senesyo )

Kül çiçeği ( Senecio cineraria ya da  Jacobaea maritima )
Türkce adı kül çiçeği olan 'Senecio cineraria' ( Eş anlamları; jacobaea maritima, Cineraria maritima, Senecio bibicolor ), papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından, çok yıllık ve yarı çalımsı bir bitkidir. Çok fazla sinonim ( eş anlamı ) adının olması, cinsinin çok fazla   değiştiğini göstermektedir. Anavatanı Akdeniz havzasıdır, yurdumuzda doğal olarak  yetiişir. Yaprağının  rengi nedeni ile kül çiçeği denir. Ayrıca bahçe külü ve senesyo  olarak da bilinir. 
Senecio, latince 'yaşlı adam' demektir.

Kül çiçeği ( Senecio cineraria ya da Cineraria maritima )

Kül çiçeği, çiçeklerinden daha çok gümüş rengindeki yaprakları nedeniyle  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Herdem yeşildir, gövdesi ve yaprakları keçe gibi sık ve beyaz tüylerle kaplıdır.  Daha çok dış mekanlarda, peyzaj bitkisi olarak kullanılır. Saksıda da yetiştirilir. 

Yazın  ve sonbaharda dallarının uç kısımlarında, yalancı şemsiye görünümünde, papatya şeklinde, parlak sarı renkli çiçekler açar. Tohumdan yetiştirildiği yıl çiçek açmaz. 

Kül çiçeği, daha çok tüylü ve kül rengindeki yaprakları
olduğu için süs bitkisi olarak  yetiştirilmektedir. 

Kül çiçeği, sıcak ve ılıman iklimlerde ve güneşli yerlerde yetişir. Deniz kıyılarını daha çok sever. Toprak bakımından secici değildir, gübreli, geçirimli, kumlu ve kuru toprakları daha çok  tercih eder. Yazın, az ama düzenli sulama ister. Fazla su ve gölge yerler yapraklarının rengini bozar. Kuraklığa, sıcağa ve kısmen soğuğa dayanıklıdır.

Kul çiçeği, tohumdan, çelikle ve kökten ayrılarak çoğaltılır.  Fazla bakım istemeyen, yetiştirilmesi kolay,  güzel bir bahçe çiçeğidir. 
Bahçeniz çiçeksiz, gönlünüz sevgisiz kalmasın!
Kül çiçekler: 

Kül çiçeği ( Senecio cineraria ) 

Kül çiçeği tohumdan yetiştirilirse o yıl çiçek açmaz.
Bu nedenle çelik alırken çok yıllık olanlar tercih edilmelidir.

Kül çiçeği / Senesyo 

Kül çiçeği  /Senesyo 
Kül çiçeği ( Senecio cineraria  veya S. bibicolor )

Kül çiçeği ve yaprakları. 

kül çiçeği, kelebeklerin sevdiği bir çiçektir. 

2 yorum:

  1. çok güzel bir blog henüz hepsini okumamış olsam da en kısa zamanda okumayı düşünüyorum,yazılarınızın devamını diliyorum,sevgiler,saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger'den kaynaklanan bir sorundan dolayı yorumunuzun yeni farkına vardır. Çok sağolunuz. İsminizi yazarsanız ayrıca mutlu olurum. Sevgiyle kalınız.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.