1 Temmuz 2017

BİLYALI KEKİK VE KELEBEKLER

Bilyalı kekik ( Origanum onites ya da Origanum smyrnaeum  )

İzmir kekiği olarak da bilinen  bilyalı kekik ( Origanum onites ya da Origanum smyrnaeum ), ballibabagiller ( Lamiaceae ) familyasından, çok  yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Baharda, şemsiye görünümünde, uzaktan bakınca  kar yağmış gibi görünen, beyaz renkli ve güzel kokulu  çiçekler açar, Bu nedenle 'beyaz kekik' de denir. Meyvesi  bilyeye benzediği için de  'bilyalı kekik' denir.   Organum onites aslında kekik ( thymus ) türü  değildir,  bir tür mercanköşk ( origanum ) dir. 

Bilyalı kekik  yurdumuzda oldukca yaygın bir bitkidir, bu nedenle  her yörede değişik bir ad verilmiştir. Bilyalı kekik ( Origanum onites )   bazı yörelerimizde şu adlarla bilinmektedir. 
Ak kekik ( Aydın, Muğla ), Arı kekiği ( Muğla ), Ayaklı kekik ( Balıkesir, Çanakkale ), Beyaz kekik ( Denizli, Muğla ), Dağ kekiği (  Antalya, Manisa, Muğla ), Deli kekik ( Çanakkale, Muğla ), Eşek kekiği ( Isparta, Muğla ), Fakirkatığı ( Manisa ), Güve kekiği ( Burdur ), Güvey otu ( Balıkesir ), İncir kekiği ( Manisa, Muğla ), İzmir kekiği ( Çanakkale, İzmir ), Kara kekik ( Manisa, Muğla ), Karabaş kekik ( Aydın ), Kekik ( Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, K.Maraş, Manisa, Muğla ), Mercanköşk ( Balıkesir Çanakkale ), Taş kekiği ( Antalya ), Taş kekik ( Antalya, Balıkesir, Çanakkale ), Topanbaşlı kekik ( Muğla ), Tulu kekik ( Manisa ), Yemiş kekiği ( Manisa )

Yurdumuz kekik ( thymus ) türleri bakımından çok zengin bir ülkedir. Nitekim dünyada en fazla kekik Türkiyr'de yetişmektedir.   Bunun da  büyük bir kısmını,  yukarıda belirttiğim gibi bir mercanköşk türü olan  bilyalı kekik oluşturmaktadır. 

Daha çok baharat ve çay  olarak kullanılan  kekik, ballıbabagiller ( lamiaceae ) familyasının değişik cinslerinden  elde edilir. Beyaz ve pembe renkli olup, kendine has bir kokusu vardır.Türkiye'de yaklaşık olarak, değişik cinslere mensup 35 kadar kekik türü  bulunmaktadır.

Bilyalı kekik , güzel kokulu çiçekleri nedeniyle 
süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

Dar anlamda  'thymus' türlerine kekik denir, geniş anlamda ise  origanum ( mercanköşk ), satureja ( kayakekiği ), thymbra ( zahter ) ve coridothymus ( beyaz kekik )  türlerinden elde edilen baharatlara da kekik denmektedir.
Bütün bu  bitkilerin ortak özelliği ise, güzel kokulu ve uçucu yağ ihtiva etmiş olmalarıdır.

Kekik, ayni zamanda tıbbi bir bitkidir. Solonum, dolaşım, sindirim ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Kekik çayı, kekik yağı ya da kekik suyu yapılarak da kullanılmaktadır. Eski Mısırlılar tarafından mumyacılık kullanılmıştır.
Kekik süs bitkisi olarak da yetiştirilir. bazı zararlı böceklerin bahçelere  gelmesini engeller. Tüm uçucu yağ taşıyan bitkiler de olduüu  gibi,  kekik aromasının en fazla olduğu öğle vakti toplanmalı ve serin bir yerde kurutulmalıdır. 

Bilyalı kekiğin bir özelliği de, kelebekleri ve arıları kendisine çekmesidir.

Mercanköşk ya da bilyalı kekik ( Doğadan ) 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik, kelebek ve arıların çok sevdiği bir bitkidir.

Bilyalı kekik doğal olarak yetişen bir bitkidir.

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Bilyalı kekik ve kelebekler. 

Yararlandığım Kaynaklar.
 1 . Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör Raporu, 2015
2. Türkiye Bitkileri Sözlüğü, Prof. Dr. Ertan Tuzlacı
3. Türkçe Bitki Adları, Turhan Baytop

( Bu yayın son olarak 25. 05. 2021 tarihinde güncellenmiştir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.