25 Kasım 2017

ÇİN ASTERİ ( SARAYPATI )


Çin asteri ( callistephus chinensis )

 Yurdumuzda daha çok saraypatı olarak tanınan Çin asteri ( callistephus chinensis ya da aster chinensis ) bileşikgiller (compositae ) familyasından, tek yıllık ve otsu bir bitkidir. Anavatanı Çin'dir. 1731 yılında Çin'den Avrupa'ya getirilerek tanıtılmıştır. Krizanteme / kasımpatı  benzeyen mor, pembe, beyaz, kırmızı renklerde iri, yalınkat ve katmerli çiçekleri vardır.  Yapraklarının kenarları seyrek dişlidir.  Ayrıca değişik  boy, renk ve formlarda çiçek açan çok fazla kültür çeşidi yetiştirilmiştir.

Çin asteri en sevilen yaz çiçeklerinden biridir, bu nedenle 'yaz asteri' de denir. Her mevsim açan değişik renk ve formlardaki çiçekleri nedeniyle, özellikle  bahçıvanların gözdesidir. Saksıda da  yetiştirilir. Kesme çiçek olarak da kullanılır.

Çin asteri  ılıman iklimlerde yetişir, soğuğa kısmen dayanıklıdır. Güneşli ya da yarı gölge yerleri ve mineral bakımından zengin, humuslu, nemli süzek  toprakları sever. Tohumdan yetiştirilir. Sonbaharda ekilen tohumlar ilkbaharda, ilkbahar aylarında ekilenler ise, yazın ve sonbaharda çiçek açarlar. Ancak tüp içinde satılan fidelerden yetiştirmek daha kolaydır.

Çin asteri çiçekleri

Bir adı da saraypatı olan çin asteri çiçeği

Çin asteri

Çin asteri

Çin asteri çiçeği ( calistephus chinensis )

     
Çin asteri
                                           

2 yorum:

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.