27 Aralık 2017

TESBİH ÇİÇEĞİ ( Senecio rowleyanusum )

Senecio rowleyanusum  bitkisinin genel görünümü.
Yurdumuzda tesbih çiçeği,* inci tanesi, boncuk dizisi, timsah gözü gibi değişik adlarla tanınan    'Senecio rowleyanusum', papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından çok yıllık ve  otsu bir bitkidir. Çiçeklerinden çok, tesbih taneleri şeklindeki yaprakları nedeni ile süs bitkisi olarak yetiştirilir.   Anavatanı Güney Afrika'nın kurak kısımlarıdır.  Yaprakları bezelye taneleri şeklinde yuvarlak, ucu sivri ve  etli ( sukulent ) dir.  Sarkarak ya da sürünerek büyür, boyu  bir metreyi bulur. Yapraklarındaki yarık görünümündeki  şeffaf kısım,  güneş ışınlarının  girmesine ve fotosentez yapmasını yardımcı olur ve  su kaybını azaltır. Çiçekleri beyaz renkli, uzun saplı ve güzel kokuludur.Sonbaharda çiçek açar. 

Tesbih bitkisi çiçeği (Senecio rowleyanusum )
Makro çekim 
Tesbih çiçeği ( Senecio rowleyanusu ), ılıman iklimlerde yetişir, aydınlık, havadar ve  yarı gölge  yerleri sever. Fazla güneş bitkinin yapraklarına zarar verir, çok gölge yerlerde ise cılız kalır.  Dondurucu olmamakla beraber  soğuğu sever. Tüm sukulent bitkiler gibi, kumlu geçirgen  toprakları yeğler.  Toprağı kurudukça sulanır.  Asma saksılarda çok güzel durur , ayrıca kaya bahçelerinde yer örtücü olarak yetiştirilir.  Sürünürken yeni kökler salarak güçlenir. Fazla uzayan dalları ara sıra budanmalıdır.  ( Kesilen dallar yeni bir bitki elde etmek için  kullanılabilir, yapraktan üremez.)

Senecio rowleyanusum'un  yaprakları
( Makro çekim )

Senecio rowleyanusum,  çelikle ve tohumdan üretilir. Yetiştirilmesi çok kolaydır ve  fazla bakım istemez. Özellikle sukulent sevenlerin  tercih edeceği, değişik  bir çiçek diyebilirim.

Süs bitkisi olarak yetiştirilen bir başka senecio türü ise;  'senecio herreianus' dır.
Aslında bu iki bitkinin çiçekleri hemen hemen aynıdır, sadece gövde ve yaprakları biraz farklılık göstermektedir.  Senecio herreianus'un  yaprakları Senecio rowleyanusum'a göre biraz daha  iri, sivri uclu  ve desenlidir, gövdesi ise daha kalındır. Yetişme şartları ve üretilmessi  aynidir.

Tesbih çiçeği ( senecio rewleyanusum ) ve kurumuş tohum kapsülleri 

Senecio rowleyanusum, papatyagiller ailesinden olmasına rağmen sukulent bir bitkidir.
Yurdumuzda Tesbih çiçeği, İnci tanesi  gibi adlarla daha çok tanınmaktadır. Bir adı da Timsah gözü dür.
.
*Yurdumuzda 'canna' çiçeğine de tesbih çiçeği denmektedir.

Not Bu yayın son olarak 30. 05. 2020 tarihinde güncellenmiştir. 

14 yorum:

  1. Bende tesbih bitkisinin tohumlarından bir tesbih var. Bitkisini hiç görmemiştim. Fakat buna pek benzemiyor sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sizin bahsettiğiniz kana ( canna ) çiçeği, zira onada tesbih çiçeği deniyor ve tohumlarından tesbih yapılıyor. http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/06/kana-cicegi.html

      Sil
    2. Sanırım o da değil.


      http://www.agaclar.net/forum/attachments/bahce-sus-bitkileri/8233d1173909750-tespih-cicegi.jpg

      Sil
    3. Gözyaşı otu, Düğme çiçeği ( coix lacryma ), buğdaygiller ailesinden otsu bir bitkinin tohumu. Daha fazla bilgi linkte var. https://tr.aliexpress.com/item/Free-shipping-100SEEDS-Job-s-Tears-Coix-lacryma-jobi-Grass-Beads-Seeds-Chinese-traditional-medicine-Tear/1759063088.ht

      Sil
  2. Teşbih çiçeğinin tohumlarını nereden temin edebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tohumunu satan varmı bilmiyorum, dalından çok kolay ürüyor. Ayrıca saksıda albilirsiniz, fiyatı pahalı değil. https://www.zengardentr.com/Kokulu-senecio-radicans-muz-sukulent-string-of-bananas,PR-8843.html

      Sil
  3. Merhaba benim çiçeğim çürüdü ama 1 adet boncuğu duruyordu 2 aydır sağlam bis ekild e duruyor dalı olmamasına rağmen ufacık kök çıkarmış dal verir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla yapraktan üremiyor, bırak dursun belki filizlenir. Selamlar.

      Sil
  4. Uzun zamandır baktığım bir çiçek hata hemen hemen tüm çiçek bloglarını okudum gezindim daha güzel coşsun diye ama ne yazık ki son 2 hatta 3 aydır gelişmiyor ve rengi sönük oldu. Bende dalından birtane daha tuturdum. Yeni tuturduğum gayet güzel gelişiyor ama anaç olan neden gelmişiyor çözemedim. Vitamin takviyesi bile kullandım damla şeklinde olanlarından. Bu konu hakkında bi fikriniz varmı neden rengi sönmüş olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de var , daha iki üç ay anca oldu alalı, yarı gölge olan açik balkonda duruyor. Suyu sevmez dediler, ama bence suyu seviyor. Ben bir ay şekerli sarımsakli bitki besini veriyorum. Bir ay mayalı aspirinli su verirum. Şu anda tomurcuk vermiş çiçek verme aşamasında.

      Sil
    2. Güle güle yetiştiriniz, fazla bakım istemeyen güzel bir çiçek. Kolay yetişiyor, bu nedenle fazla uzayan dallarından yeni bitkiler üreterek dostlarınıza hediye edebilirsiniz. Selamlar.

      Sil
  5. Havadar yerleri ve asma saksıları seviyor, direk göneşten koruyunuz. Kapalı yerleri sevmiyor. Yaşlanmış da olabilir, tamamen keserek yeniden dikiniz. Selamlar.

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Merhaba Kehribar Tesbih
      Özellikle çoçuklarımızın doğayı, bitkileri, hayvanları, çiçekleri tanıtarak sevmesi gerekmektedir. Doğayı tanıyıp sevmeden koruyamayız. Bütün doğa severlere selamlar, sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.