20 Ocak 2018

İPEK ÇALISI ÇİÇEĞİ ( Asclepias )

İpek çalısı ya da kan  çiçeğinin ( Asclepias curassavica ) genel görünümü.
İpek çalısı ya da ipek otu ( Asclepias curassavica ),  zakkumgiller ( Apocynaceae ya da asclepiadaceae) familyasının 'asclepias' cinsine mensup, yarı çalı formlu bir bitkidir.  Çiçekleri güzel olduğu için süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.   Bir adı da 'kan çiçeği' dir. Anavatanı Güney Amerika'dır.

İpek çalısı çiçeği. ( Olgunlaşmış tohum kapsülü.)
İpek çalısının  yaprakları  zakkuma benzer, herdem yeşildir. Çok yıllık bit bitki olmasına rağmen, kışın soğuk olan  yerlerde  tek yıllık olarak yetiştirilir. Çiçekleri toplu halde bulunur,  yıldız şeklinde,  sarı - kırmızı renkli ve hafif kokuludur.  İklim şartlarının  elverişli olursa bütün  yıl  çiçek açar.
Bazı asclepias  türleri  ( asclepias tuberosa  ) 'tıbbi bitki' olarak yetiştirilmektedir.

İpek çalısı çiçeği  tohumu. Tutmasam uçacak.
İpek çalısı, kelebekleri ve arıları kendine çeker.  Tohumları oldukça  hafif ve ipeksi tüylüdür, uçarak etrafa  yayılır, bu nedenle bazı ülkelerde istilacı olarak kabul edilmiştir.   Bu nedenle, iğ şeklindeki tohum kapsülleri  açılmadan  koparılır.   Eskiden bitkisel  ipek  yapımında kullanılıyormuş. Bu nedenle  ipek çalısı veya ipek otu  denmiştir.

İpek çalısı çiçeği ( Aslepias curassavica )
İpek çalısı, tropikal ve suptropikal iklimlerde yetişir.  Güneşli ya da yarı gölge yerleri ve humusça zengin. drenajı iyi nemli toprakları sever. Kuraklığa ve soğuğa karşı hassastır. Yazın düzenli bir şekilde sulanması gerekir.  Hem bahçede, hem de saksıda yetiştirilebilir. Çiçekleri uzun ömürlü olduğu için kesme çiçek olarak da değerlendirilmektedir.  Bitkinin yaprakları ve dalları, zehirli ve alerjik bir süt ( lateks ) içerir.  Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.

İpek çalısı,  yetiştirilmesi kolay bir çiçektir,  fazla bakım istemez. Tohumdan ya da  çelikle üretilir.

İpek çalısı  çiçekleri ( Asclepias )

Ve asistanım, o da en az benim kadar çiçeklere meraklı. 

Bir adı da  'kan çiçeği' olan ipek çalısı bütün yıl çiçek açabilen
 ender bitkilerden biridir.

İpek çalısının çiçekleri uzun ömürlüdür.
uzun süre bozulmadan durur.

İpek çalısı çiçeği ( Ascleplas curassavica ).
Yararlandığım kaynaklar: Vikipedi, Ağaçlar ve Çalılar - ı ( Ersin Yücel ), Türkiye'nin Bahçe Bitkileri ve Kent Çiçekleri ( Ertan Tuzlacı )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.