14 Temmuz 2018

KROKOSMİA ÇİÇEĞİ ( Crocosmia )

Krokosmia ya da Afrika yıldızı  ( Crocosmia x crocosmiiflora  'Lucifer' )  

Krokosmia ( crocosmia  ), süsengiller ( iridaceae ) familyasından, çok yıllık, yumrulu ( kormus ), çiçekli ve otsu bir bitki cinsidir. Anavatanı Güney Afrika'dır, 400 kadar  türü vardır, bazı ülkelerde  istilacı kabul edilir.  

Crocosmia x crocosmiiflora, melez bir türdür, ilk kez 1880 yılında Fransa'da Victor Lemoine tarafından yetiştirilmiştir. Crocosmia aurea ile  Crocosmia pottsii türlerinden elde edilmiştir, doğada yetişmez, populer bir süs bitkisidir, 150 kadar çeşidi  üretilmiştir. Eski cinsinden dolayı 'Montbiretya! da denir, bir adı da 'Afrika yıldızı' dır. 
Krokosmia ( Crocosmia x crocosmiiflora ) çiçeği
Genel görünümü.  

Krokosmia, bütün dünyada yetiştirilen sevilen bir bahçe çiçeğidir. Yaprakları kılıç şeklinde olup, glayölü  andırır. Çiçekleri huni şeklinde kırmızı, turuncu ve sarı renklidir. İnce bir sap üzerinde ( dallı ), aşağıdan yukarıya doğru sıralanır. 

Krokosmia, güneşli ya da yarı gölge yerleri ve humus bakımından zengin, nemli ve  geçirimli toprakları sever.  Kuraklığa ve soğuğa  dayanıklıdır, soğuk yerlerde malç yapılması gerekir. Genel olarak  bahçe  çiçeği olarak yetiştirilir, toplu halde dikilirse çiçek açınca daha hoş görünür. Saksı çiçeği olarak da yetiştirilir. Çiçekleri uzun ömürlüdür,  kesme çiçek  olarak da değerlidir.

Krokosmia çiçeği  ( Crocosmia x crocosmiiflora 'Lucifer'  )

Krokosmia yumruları ( kormus ), soğuk geçen yerlerde sökülerek serin bir yerde muhafaza edilir ve  don tehlikesi geçtikten sonra dikilir. 
Krokosmia, soğanla / yumru ile  üretilir, tohumdan  üretilenler ilk yıl çiçek açmaz. 


Krokosmia çiçeği,  genel görünümü ( Crocosmia x crocosmiiflora )

Krokosmia çiçeği  ( Crocosmia x crocosmiiflora  !Lucifer! )

Krokosmia, egzotik bir çiçektir. ( Egzotik çiçek: Farklı yerlerden gelen ve o
çevreye ait olmayan ve o çevrede yetişmeyen çiçek türüdür.)

Krokosmia, populer bir bahçe çiçeğidir. 

Krokokosmi  çiçeği ve kılıç şeklindeki yaprakları

Krokosmia çiçeği ve tohum kapsülü 

Krokosmia çiçeği  ( Crokosmia x crocosmiiflora ) 

Krokosmia ( Crocosmia )  çiçeği ve arı 
Kaynaklar: Vikipedi 

( Bu yayın son olarak 15. 7. 2022 tarihinde güncellenmiştir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.