15 Ocak 2022

SÜS BAKOPA ( Bacopa )


Beyaz çiçekli bacopa (Chaenostema cordatum ya da Sutera cordata)

Hemen belirteyim bakopa ( bacopa )  adlı iki bitki  bulunmaktadır. Bunlardan bilimsel adı Bacopa monnieri, Hindistan ve Asya'nın bir çok yerinde yetişen  tıbbi bir bitkidir. Çok eski çağlardan beri Hindisdan'da geleneksel halk tıbbında kullanılmıştır. Gösterişsiz, çok yıllık, daha çok pirinç tarlalarında ve sulak yerlerde yetişen, sürünücü bir ottur. 

Bilimsel adı Sutera cordata ( ya da Chaenostema cordatum ) ise sıracaotugiller ( Scrophulariaceae ) familyasından, bütün dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilen gösterişli yapraklı ve  güzel çiçekli otsu bir bitkidir. Chaenostema ya da Sutera cinsini oluşturan çok sayıdaki bitki türünden biridir. Güney Afrika kökenlidir. Bahçelerde yer örtücü olarak ya da saksıda, asma saksılarda yetiştirilir. Bu nedenle süs bacopa denir. ( Neden baccop'a dendiği ise bilinmemektedir.). Yıl boyu sarı merkezli, huni şeklinde, beş parçalı,  parlak renkli beyaz, mavi ve pembe çiçekler açar. Çok fazla kültür çeşidi vardır.   

Bakopa ( Sutera cordata ya da Chaenostema cordatum )

Süs bakopa ( bacopa ) herdem yeşildir, çok yıllık olmasına rağmen soğuk iklimlerde tek yıllık olarak yetiştirilir. Hızlı büyür ve fazla bakım gerektirmez. Güneşli ( ya da hafif gölge ) yerleri ve humus bakımından zengin, nemli ve dreneji iyi toprakları sever. 

Bakopa nemli toprakları sever, düzenli olarak sulamak gerekir.  Donu ve fazla kuraklığı sevmez. Tohumla, katmanlama ( Ana bitki kullanılarak bir bitkinin farklı tekniklerle çoğaltılması )  ile  ve  çelikle üretilir. 

                                                          

Beyaz çiçekli bacopa 
( Chaenostema cordatum ya da Sutera cordata  )

 
 
 
 
Kaynaklar: Vikipedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.