19 Mart 2022

LOROPETALUM ( Saçak Çiçeği )

Loropetalum, Çin saçak çiçeği
( Loropetalum chinense )

Loropetalum ( Loropetalum chinense ), günlükgiller ( Hamamelidaceae )  familyasından, herdem yeşil, çalı formunda bir bitkidir. Himalyalar, Çin ve Japonya'ya da doğal olarak yetişen üç türü vardır.  Son yıllarda özellikle morumsu - kırmızı yapraklı ve pembe - kırmızımsı çiçekli  kültivarı ( alt türü ), bütün dünyada popüler bir süs bitkisi haline gelmiştir. 

Loropetlum, Yunanca kayış anlamına gelen 'loron' ve taç yaprak demek olan 'petal' kelimelerinden oluşmuştur. Tür adı ( chinense ) Çin'i işaret etmektedir. Çin saçak çiçeği, saçaklı çalı, kayış çiçeği, rüya çiçeği adları ile de bilinir. İlkbaharda yoğun olmak üzere, yıl içinde zaman zaman saçak / şerit  halinde, hafif kokulu  pembe, beyaz, sarı  ve kırmızı renkli çiçek açar.  Yapraklarının rengi ( mor, yeşil renkli ) ve görünümü oldukca dekoratiftir.      

Loropetalum, ılıman iklimlerde yetişir. Soğuğa ( - 15 ) ve kuraklığa dayanıklıdır, yarı gölge yerleri ve humuşca zengin, nemli, drenajı iyi toprakları sever. Daha çok park ve bahçelerde  peyzaj bitkisi olarak kullanılır. Bonsai (  minyatür ağaç ) çalışmalarında kullanılır.  Yetiştirilmesi çok kolaydır, fazla bakım istemez, form verilir.  Tohumdan ve çelikle üretilir. 

Loropetalum, Çin saçak çiçeği
( Loropetalum chinense )

Loropetalum, Çin saçak çiçeği ve yaprakları
( Loropetalum chinense )

Kaynaklar: Türkiye'nin Bütün Ağaçları  ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ), Vikipedi

2 yorum:

  1. Fiyat ne kadar nerden alabilirim yada isteye bilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek satmıyorum hobi olarak yetiştiriyorum. Bilimsel adı ile ararsanız satan siteler var. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.