7 Ağustos 2022

PAŞA KILICI ÇİÇEĞİ ( Sanseverya )


Paşa kılıcı çiçeği / sanseverya  ( Dracaenna trifasciata )

Paşa kılıcı, kuşkonmazgiller ( Asparagaceae )  familyasının dracaena cinsine ( Eskiden sansevieria cinsindendir ) mensup, kılıç şeklinde yaprakları olan, otsu, rizom köklü bitki cinsinin ortak adıdır.  Bütün dünyada  60 kadar türü olduğu bilinmektedir. Bazı türleri yaprakları güzel ve dekoratif  olduğu için dünyanın bir çok yerinde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Sanseverya ( sansevieria ) bitkiye eski cins adından dolayı denir. Yurdumuzda paşa kılıcı dışında 'kılıç', 'paşa palası' da denir. Kökeni Afrika'nın batısı, Madagaskar adası, Hindistan ve İndonezya'dır. 

Gövdesi yoktur, yaprakları rizon köklerinden çıkar, kılıç şeklindedir, etlidir ( sukulent ) boyu türüne göre değişir, genellikle koyu yeşil renkli ve desenli olur.  Alacalı yapraklı,  geniş yapraklı ve bodur  türü ve çeşitleri de vardır. Belli bir olgunluğa erişen bitkiler ilkbaharda salkım halinde, çan şeklinde, yeşilimsi beyaz renkli ve güzel kokulu çiçekler açar. Nadir çiçek açması nedeni ile, halk arasında çiçek açınca ev alınacağına inanılır.

Alaca yapraklı paşa kılıcı çiçeği / sanseverya  
( Dracaena trifasciata Laurentii )
Paşa kılıçları kolay yetiştirilen, hemen hemen hiç bakım gerektirmeyen çiçeklerden biridir. Ülkemizde daha çok salon çiçeği olarak ve balkonlarda yetiştirilir. Sıcak iklimlerde dş mekanlarda da yetiştirilmektedir. Bulunduğu yerin havasını  temizleme özellikleri vardır. Sukulent bir bitki  olduğundan, aylarca susuz bir şekilde yaşayabilir. Fazla nemli toprakları sevmez, kök çürümesine neden olur, yaprağına su serpilmesini sever.  Yazın  direk güneşten korunması gerekir, aydınlık, havadar ve  gölge yerleri sever. Toprak bakımından seçici değidir, bahçe toprağına biraz  kum ve gübre ilave edilerek dikilir. Anaç bitkiden ayırarak  ve yaprak çeliği ile üretilir. 

Paşakılıcı çiçeği / sanseverya  ( yakın çekim ) 
Süs bitkisi olarak  daha çok 'Dracaenna trifasciata' türü  yetiştirilmektedir. Anavatanı Güneybatı Afrika olan bu bitkinin,  yaprakları koyu yeşil renkli,  dar ve uç kısmı sivridir, boyu bazen  1 metreyi bulur. Ayrıca çok beğenilen alaca yapraklı bir de varyetesi vardır.
    
Mızrak  paşa kılıcı çiçeği 
 ( Dracaena angolensis  ya da Sansevieria cylindrica )

Mızrak paşa kılıcı ( Dracaena angolensis  ya da Sansevieria angolensis ); Adında anlaşılacağı gibi Angola'ya özgü bir türdür. yaprakları silindir şeklindedir. Bu nedenle adına mızrak paşa kılıcı denir. Çoğu zaman yaprakları örülerek ya da ucları özel bir boya ile boyanarak satılırlar. Ancak bunlar yapay olduğu için, bunlardan üretilen bitkiler eskisi gibi olur. Yetiştirilme ve üretim şekli aynıdır. 
Paşa kılıcı çiçeği / sanseverya 
( Dracaena trifasciata ya da Sansevieria trifasciata ) 

Paşakılıcı çiçeği / sanseverya  ( Dracaenna trifasciata )

Yararlandığım kaynaklar: Kaktüsler ve Diğer Etli ( sukulent ) Bitkiler ( Nejat Ebcioğlu ), Süs ve Sera Bitkileri  ( Atilla  Odabaş ), Vikipedi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.