24 Kasım 2022

BİR SAATLİK ÇİÇEK / KERKEDE

Bir saatlik çiçek / Kerkede  
 ( Hibiscus trionum )

Ülkemizde kerkede adı ile tanınan bilimsel adı Hibiscus trionum, ebegümeci familyasından tek yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri sadece birkaç saat gibi kısa bir süre açık kaldığı için, bütün  dünyada 'bir saatlik çiçek' olarak bilinir. Diğer adları mesane ebegümeci ve venedik ebegümeci dir. Anavatanı eski dünya kıtaları olmasına rağmen, süs bitkisi olarak yetiştirildiğ çoğu ülkede doğallaşmıştır. 

Hibiscus trionum, Akdeniz ve Ege bölgelerinde doğal olarak yetişen bir bitkidir: Çiçekleri gibi tohum kapsülü ve  yaprakları da güzeldir. Bu nedenle bahçellerde süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir: Bitkinin genel durumuna kıyasla çiçekleri oldukca büyük ve gösterişlidir. Son yapılan araştırmalar çiçeklerinin yanardöner olduğu şeklindedir. Sarı ya da beyaz  renkli  tac yapraklarının merkezi mor renklidir. Ayni familyadan olan bamya bitkisinin çiçeğine benzediği için ( aşağıdaki fotoğraf ), yabani  bamya da denir.  Yazın ve sonbar aylarında çiçek açar.  Kağıt feneri şeklindeki kırmızı çizgili  tohum kapsülü ve derin loplu yaprakları dikkat çeker.   Her tohum kapsülü  beş bölümden oluşur ve içerisinde kalp ya da böbrek şeklinde çok fazla tohum bulunur. Bitki zehirsizdir, bazı kaynaklar  taze yapraklart ve filizlerinin  sebze olarak  yendiğini 

Bamya ( Abelmoschus esculentus ) 

Kerkede, tropikal ve subtropikal iklimlerde ve  güneşli yerlerde yetişir. Toprak bakımından seçici değildir geçirimli, kumlu, killi, tınlı topraklarda daha çok sever:  Tarım yapılmış boş tarlalarda ( nadasa bırakılan farlalarda ),  yol kenarlarında doğal olarak yetişir. Dökülen tohumlarından her yıl kendisi  biter. Tohumlarının çimlenmesi için toprağın ısınması gerekir, bu nedenle gec biter. 

Kerkede ya da bir saat çiçeği ( Hibiscus trionum )  

Kerkede bitkisinin tohum kapsülleri  ve tohumları 

Kerkede bitkisinin  yaprağı 

Kerkede bitkisinin tohum kapsülleri 

Kerkede bitkisinin ( Hibiscus trionum )  genel görünüşü 

Kerkede bitkisinin çiçek tomurcuğu ve tohum kapsülleri 

Kerkede bitkisinin yanardöner çiçeği  

Katnaklar: Vikipedi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.