Sayfalar

31 Ocak 2011

OCAK AYI BİTERKEN BAHÇEMDEN GÖRÜNTÜLER

Bugün Seferihisar'da soğuk ama güneşli bir hava var. Ancak genel olarak havalar mevsime göre çok  sıcak.  Bitkiler ise hala kış için hazırlıksızlar, çiçek açıp meyve vermeye devam ediyorlar. İşte bugün bahçemde çektiğim bazı fotoğraflar (31.01.2011).

Servi ağacı ( Cupressus sempervirens )
Servi ağacı, Akdeniz servisi ( Cupressus sempervirens ):  Bahçemin girişindeki bu servi ağacını kuşlar çok seviyor. Kozalakları için mi? yoksa diğer ağaçlardan daha yüksek olduğundan mıdır bilmiyorum.  Üzerinden hiç kuş eksik olmuyor, hava alanı gibi biri kalkıyor, biri konuyor.
( Not: Dünyanın en yüksek ağacı 115 m.boyunda bir servi  ağacıdır.)

Begonvil, Gelinduvağı ( Bougainvillea  glabra )

Begonvil ( Bougainvillea glabra): Soğuğa karşı hassas bir çiçek  olan begonvil, bu yıl ocak ayı soğuk  olmadığı için  çiçek açmaya devam ediyor.

Ağaç minesi (Lantana camara )
Ağaç minesi ( Lantana camara ): Soğuğa karşı hassas bir çalı olan ağaç minesi, havaların fazla soğumamasından memnun görünüyor.

Ağaç küpesi (Abutilon pictum)
Ağaç küpesi (Abutilon pictum  ): Diğer tropikal bitkiler gibi,  fazla soğuğu sevmeyen ağaç küpesi de bu yılkı havalardan memnun. Hala çiçek açmaya devam ediyor.

Yer kirazı veya Altın çilek  (Physalis peruviana  )
Yer kirazı (Physalis peruviana ) : Bu yıl yer kirazı meyveleri hala yeşil ve çiçek açıyor.
   
Kartopu çiçeği  ( Viburnum tinus )
Kartopu çiçeği ( Viburnum tinus):  Yaz kış yapraklarını dökmeyen, çalı formlu  bir bitki olan  kartopu çiçeğim şimdiden tomurcuklandı.

Limon ağacı ( Citrus limon )
Limon ( Citrus limon ): Bu yıl havaların iyi gitmesi, don olmaması  limonlara yaradı. Hala çiçek açıp meyve vermeye devam ediyorlar.

Pepino ( Solanum muricatum )
Pepino ( Solanum muricatum ): Tropikal ve otsu  bir bitki olan pepino fazla  sıcaktan ve dondan olumsuz  etkilenmektedir. Nemli ve serin yerleri seviyor.  Bu yıl don olmaması nedeni ile  keyfi yerinde.

Aslanağzı  çiçeği ( Antirrhinum majus )
Aslanağzı ( Antirrhinum majus ): Fazla sıcaktan hoşlanmayan aslanağzı, havalar çok soğuk olmazsa kışında  çiçek açıyor.


Bir çeşit süs biberi / Gül biber ( Capsicum baccatum )

Süs biberi, Gül biber, Noel çanı  ( Capsicum baccatum ): Biber, fazla soğuk olmayan yerlerde iki yıllık bir bitki özelliği göstermektedir. Gül biber, daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Gül ( Rosa sp. )
Gül ( Rosa  sp.): Güllerim de çiçek açmaya devam ediyor.

Yasemin çiçeği ( Jasminum officinalıs ) 
Yasemin ( Jasminum officinalis ): Yasemin çiçeğim coştu.

28 Ocak 2011

BİTKİLER VE ÇİÇEKLERİ ( 7 )

Mavi çiçekli havaciva otu (  Alkanna  tinctoria )   
1 - HAVACİVA ÇİÇEĞİ (Alkanna ) : 
Havacıvaotu ya da alkanna, hodangiller ( Boraginaceae ) familyasını oluşturan otsu   bir bitki cinsidir. 60 kadar türü vardır, bir çok türü  yurdumuzda yetişmektedir. En tanınmış türü, süs bitkisi olarak da yetiştirilen Alkanna tinctoria'dır. 10 - 30 cm boyunda, tüylü, çok yıllık ve  mavi çiçeklidir. 
Alkanna Arapca boya demektir. Havaciva kelimesinin  Farsça adı olan 'Hevacüye' dan çıkmış olabileceği düşünülmektedir.   
Havaciva otu,  tanen içerdiği için, eskiden yanık ilacı olarak kullanılmıştır. Kökleri ise kırmızı boya yapımında kullanılmaktadır.  Bazı türlerinin yaprakları  sebze olarak yenmektedir, çiçeklerinin balözü emilir.   Mavi, sarı, kırmızı, beyaz renkli  çiçekler  açarlar. Tosbağa otu, eğnik, kızıl enik gibi adlarla da bilinir. 
Havaciva çiçekleri ( Doğadan )
Havaciva çiçeği ( Alkanna tinctoria  )
Mavi çiçekli havaciva otu ( Alkanna  tinctoria ) 

Mavi renkli havaciva çiçeği ( Alkanna tinctoria ) 
Beyaz renkli havacivaotu 

Beyaz renkli  havacivaotu. 

Havaciva otu ( Alkanna tinctoria ).
2 - AYNISAFA ÇİÇEĞİ ( Calendula officinalis /  Asteraceae ) :
Aynısafa çiçeği ( Calendula officinalis ).
Papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından sarı ve turuncu renklerde çiçekleri olan, tek ya da iki yıllık, otsu bir bitki türüdür.  Avrupa'da doğal olarak yetişmektedir, bir çok ülkede doğallaşmıştır.  Kültür çeşitleri bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.  İklim koşullarının elverişli olduğu yerlerde  yıl boyu çiçek açar.  Kalendula, adi nergis, portakal nergisi gibi adlarla da bilinir. 
Güneşli yerleri ve geçirgen, verimli toprakları sever. Tohumdan çok kolay ürer, dökülen tohumlarından kendiliğinden biter. Yurdumuzda doğal olarak yetişir. 
Aynısafa / Portakal nergisi ( Calendula arvensis ).
Doğadan.
Aynısafa,  şifalı bir bitkidir, özellikle deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.   Ayrıca çiçek ve yaprakları sebze olarak  yenir,  çiçekleri gıda maddelerinin renklendirilmesinde kullanılmaktadır.
Çiçeklerinin kapalı olması yağmur yağacağını gösterir. Eskiden hava durumu tahminlerinde kullanılmıştır. 
Aynısafa çiçekleri ( Kültür )
Aynısafa çiçeği / Kalendula 
Bir adı da portakal nergisi olan aynısafa çiçeği
Kalendula ( Calendula officinalis )

Unutmabeni çiçeği ( myosotis sp.)
3 - UNUTMABENİ ÇİÇEĞİ ( Myosotis sp.  ):
Unutmabeni, süs  bitkisi olarak da yetiştirilen mavi çiçekli otsu bir  bitki cinsinin ortak adıdır.  
Hodangiller ( Boraginaceae ) familyasının  'myosotis' cinsindendir, yetmiş kadar türü vardır. Bu türlerin çiçekleri birbirlerine  çok benzediği için  ayırmak  zordur. 
İlkbaharda demetler halinde küçük çiçekler açarlar, genel olarak mavi renkli olan bu çiçekler beş taç yapraklıdır, ortasında kuş gözüne benzeyen sarı bir leke bulunur. Bu nedenle 'kuşgözü' de denir,  bir adı da 'boncuk otu' dir. Az da olsa beyaz ve pembe renkli çiçek açan türlerine de rastlanılır. Tek veya çok yıllıkdır. Süs bitkisi olarak yetiştirilen kültür türlerinin çiçekleri daha büyük ve gösterişlidir. 
Unutmabeni çiçekleri. ( Doğadan )
Unutmabeni çiçeği ( myosotis sp.)

Boncuk otu, kuşgözü gibi adlarla da bilinen olan unutmabeni çiçeği
( Myosotis sp. )

Beyaz renkli unutmabeni çiçeği
( Myosotis sp. )
Unutmabeni çiçeği dökülen tohumlarından kendiliğinden biter, fazla bakım istemez, serin yerleri sever. Bir çok ülkede benzer isimlerle tanınan myosotis'in   ile ilgili  çeşitli hikayeler  ve efsaneler anlatılır. Bakınız . .http://kadirbekci53.blogspot.com/2012/09/unutmabeni.html

Zembilotu ( Briza maxima )
4 - ZEMBİLOTU / KUŞYÜREĞİ ( Briza maxima ):
Buğdaygiller ( Poaceae ) familyasının briza cinsini  oluşturan tek yıllık,  otsu bir bitki cinsidir. Yurdumuzda doğal olarak  yetişen beş  türü vardır.  Bunlardan  Briza maxima (  Büyük zembilotu )  süs bitkisi olarak da kullanılır. Tohum kesesi süs özelliği  gösterir. Gümüşi renkli tohum keseleri en hafif bir rüzgarda salınır ve  çok hoş bir görüntü oluşturur.   Cins adı  'sallanmak' anlamına gelir.  Kuşyüreği adı ile de bilinir.   Zembilotu  kurutularak çiçek düzenlemelerinde ( aranjmanlarında )  kullanılır. Tohum ve yaprakları yenir. 
Zembilotu / Kuşyüreği ( Doğadan )
Zembilotu / Kuşyüreği ve kelebek 
( Briza maxima )

Bir adı da kuşyüreği olan Zembilotu bitkisi
( Briza maxima ) 

Zembilotu ( Briza maxima )

25 Ocak 2011

AĞAÇ YILI 2011

Posted by PicasaAğaç,geçmişi geleceğe bağlar.Size sabrı öğretir.Beraber yaşamanın,faydalı olmanın zevkini verir.Marcel Prevost

18 Ocak 2011

JAKARANDA AĞACI


Jakaranda ağacı ve  çiçeğ
( Jacaranda mimosifolia )
Jakaranda ya da yakaranda  ( Jacaranda mimosifolia ), acemborusugiller ( Bignoniaceae ) familyasından gösterişli  çiçekleri olan egzotik   bir ağaçtır. Bu nedenle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Anavatanı Güney Amerika'dır ( Brezilya ). Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar.  Menekşe rengindeki çiçekleri çan şeklinde olup piramit halinde dik salkımlar oluşturur.  Eğrelti otuna benzeyen çift katlı bileşik yaprakları vardır. Kışın yapraklarını döker. 
Jakaranda ağacı meyvesi ve tohumları 

Jakaranda ağacı ( Jacaranda mimosifolia )
Sıcak ve güneşli yerleri seven jakaranda ağacı, toprak bakımından seçici değildir. Geçirimli ve organik madde bakımından zengin, nemli toprakları tercih eder. Soğuğa karşı hassastır, yazın bol su ister. 

Jakaranda ağacının  meyvelerinin  şekli yassı ve oldukca  ilginçtir,  bu nedenle süs eşyası olarak da kullanılır. Olgunaştığında açılan meyveden çok fazla kanatlı tohum yayılır.   Yurdumuzun Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı kısımlarında, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak  yetiştirilmektedir.Tohumla ve çelikle üretilir.
Jakaranda ağacı çiçeği

Jakaranda ağacı  meyvesi

Jakaranda ağacı ve Atatürk büstü
( Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi Bahçesi )

10 Ocak 2011

MENEKŞE ÇİÇEKLERİ

                                                             Kokulu menekşe  ( Viola odorata )

                                                                       KOKULU MENEKŞE

 Botanik adı: Viola odorata
 Familya: Violaceae / menekşegiller

Yurdumuzda doğal olarak da yetişen, çok yıllık, otsu bir bitkidir.  Anavatanı Avrupa ve Asya  kıtasıdır. Rizomludur, kalp şeklindeki yaprakları büyük ve gösterişlidir.  Çiçekleri genellikle mavi - mor renkli ve keskin kokuludur, özellikle koparınca kokar. Koku ve parfüm elde edilir.

Kokulu  menekşe  ( Tohum kapsülü )
Kokulu menekşe  fazla sıcaktan  ve direk  güneşten hoşlanmaz, gölge yerleri, ağaç altlarını sever. Dona dayanıklıdır. Verimli, geçirgen ve nemli toprakları sever. Tohum ve kol atarak yayılır. Tohumla ve kökten ayırma  ile çoğaltılır.
Yaprakları ve çiçeği zehirsiz olup yenebilir.

Kokulu menekşe çiçeği ( Yakın çekim )

Kokulu menekşe ( Viola odorata )

                                                   BARDAK MENEKŞESİ ( Gloksinya )

                                           Gloksinya / Bardak menekşe ( Sinningia speciosa )                                                                   
Botanik adı:  Sinningia speciosa ya da Gloxinia speciosa
 Familya: Gesneriaceae

Yumrulu ve otsu bir bitki olan gloksinya ( gloxinia  ),  yurdumuzda 'bardak menekşe' olarak  bilinmektedir. Afrika menekşesi ile ayni familyadandır, ancak  anavatanı Brezil'ya dır. Çiçekleri borazan şeklinde ve  tüylüdür. Değişik renk ve şekilde çiçek açan çok fazla  çeşidi vardır. Ebruli ve katmerli çiçek açan çeşitleri de üretilmiştir.


Gloksinya, fazla sıcağı sevmez, nemli ortamlar ve gölge yerleri sever, direk güneşten korumalıdır.Toprağının gübreli ve kumlu olması gerekir.
Gloksinya soğanla,tohumla ve yaprak çeliği ile üretilir.

                                                               HERCAİ MENEKŞE
                                                     Hercai menekşe / kültür ( Viola tricolor )                                                                      
Botanik adı: Viola tricolor, Familya
Familya: Violaceae / menekşegiller

Doğal türü  sarı renkli olan hercai  menekşenin  melez türleri kırmızı, beyaz,mavi ve mor renklerde çiçek açar. Farklı büyüklükteki taç yaprakları çoğu kez iki renkli ve değişik desenli olur. Nemli ve humusça zengin toprakları ve aydınlık yerleri sever, sıcaktan olumsuz etkilenir. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kışında çiçek açar.
Hercai menekşe / kültür ( Viola tricolor )
Hercai menekşe isminin tam tersine çok vefalı bir çiçektir, fazla bakım istemeden bol çiçek açar.
Hercai menekşe daha çok  fideleri  alınarak yetiştirilir.

                                                            Tarla menekşesi  (  Viola arvensis  )

                                                                AFRİKA MENEKŞE

Afrika menekşeleri ( Saintpaulia ionantha )
                                                    Afrika menekşesi ( Saintpaulia ionantha )

                                                                  
Botanik adı: Saintpaulia ionantha
Familya: Gesneriaceae

Anavatanı Afrika kıtasıdır.  Her mevsim çiçek açar, saksı  çiçeği olarak iç mekanlarda yetiştirilmektedir. Gövdesi yoktur, rozet şeklindeki yaprakları kökten çıkar, etli ve tüylüdür.    Hassas bir bitki olduğundan, yapraklarını  ıslatmamak ve elle dokunmamak gerekir.

Değişik renklerde, ebruli, yalınkat ve  katmerli çiçek açan çok fazla çeşidi üretilmiştir. Işığı sever, direk güneş alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Toprağı devamlı nemli olmalıdır, ancak fazla su köklerini  çürüttüğünden dikkatli olmak gerekir.  Tohum ve yaprak çeliği ile  üretilir.

Afrika menekşesi,  bütün dünyada, en güzel anneler günü hediyesi olarak kabul edilir.