Maymun çıkmaz ağacı ( Ceiba speciosa ) |
Ceiba ( İspanyolca ) dev ağaç anlamına gelmektedir. Hızlı büyür, gövdesi yaşlandıkca kalınlaşarak şişe ağacına ( baobab ) benzer. Ağacın ters dönmüş gibi olması, yerli halk tarafından 'sarhoş ağaç' olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Sonbahar ve kış aylarında, genellikle yaprakları döküldükten sonra çiçek açar. En güzel çiçek açan ağaçlar arasında gösterilir.
Beyaz çiçekli maymun çıkmaz ağacı ( Ceiba insignis ) |
Gençken yeşil renkli olan gövdesi, yaşlanınca gri bir rek alır. Gövdesinde su depolar, bu nedenle kuraklığa dayanıklıdır. Yapraklar elsi, birleşik ve 5 - 7 yaprakcıklıdır.
Pembe renkli, huni şeklinde, boğaza yakın kısımları sarımsı - beyaz olan çok gösterişli çiçekler açar. Ancak çiçekleri kısa ömürlüdür ( bir günlük ). Çiçek açtıktan sonra oluşan armut şeklindeki tohum kapsüllerinin çatlaması sonucu; içinde siyah tohumlar ve beyaz renkli ipliksi doku kabararak dalların uclarında pamuk topları oluşturur bu nedenle bir adı da 'pamuk ağacı' dır. Tekstil sektöründe ve sanayiinde dolgu malzemesi olarak kullanılır. Ayrıca tohumlarından yağ elde edilir. Zehirli bir bitkidir.
Beyaz çiçekli maymun çıkmaz ağacı ( Ceiba insignis ) ve çiçeği |
Beyaz çiçekli maymun çıkmaz ağacı ya da Beyaz çiçekli floş ağacı ( Ceiba insignis ): Ceiba speciosa'ya çok benzer, boğaz kısmı altın rengindedir, beyaz renkli çiçek açar. Gövdesi C. speciosa'ya göre daha kısa ve kalındır. Kuzey Peru ve Güney Ekvador'da doğal olarak yetişir
Maymun çıkmaz ağaçları ( ceiba ) tam güneşli yerleri ve geçirili nemli toprakları sever. Soğuğa fazla dayanıklı değildir, don olan yerler için uygun değildir. Akdeniz kıyılarında park, bahçe ve yol kenarlarına dikilir. Tohumdan üretilir.
Maymun çıkmaz ağacı ( Ceiba speciosa ) |
Bir adı da kopak ağacı olan maymun çıkmaz ağacı Kaş / Antalya |
Kaynaklar: Vikipedi, Ana Britannica ve internet siteleri.