Sayfalar

23 Ocak 2010

ZEYTİN AĞACI ( Olea Europaea )

Zeytin ağacı meyvesi
Akdeniz ikliminin  tanıtıcı bitkilerden olan zeytin ( Olea europaea ), Oleaceae / zeytingiller familyasından, herdem yeşil, 10 m kadar boylanan, yaygın tepeli  bir ağaçtır. Anavatanı Türkiye ve Akdeniz çevresidir.  Hiç bir ağacın yetişmediği çorak, kurak ve  engebeli yerlerde dahi yetişir. Çok uzun ömürlüdür, 2000 -3000 yıl  yaşayabilir. Bu nedenle 'Ölmez ağaç' da denir.

Olgunlaşmış zeytin meyveleri 
Bitkinin meyvelerinden elde edilen zeytin yağı ve yaprağı sağlık açısından çok yararlıdır. Meyvesi hem  yeşil, hem de  siyah olarak yenir, önemli bir besindir. Çok eski çağlardan  beri tarımı yapılmaktadır. Ayrıca barışın simgesi kabul edilir. Nuh peygamberin gemisine aldığı üç ağaçtan  biri olduğu söylenir. Üç semavi dinde de adı geçer.    Çekirdeği süs eşyası yapımında kullanılır. Odunu tabak, kaşık, masa gibi eşya yapımında ve yakacak olarak kullanılır. 

Topiary sanatı ( Ağaç budama sanatı ) ile budanmış bir zeytin ağacı 
Sığacık / Seferihisar  
Zeytin ağacı, topiary sanatı  ( Ağaç budama sanatı ) uygun olduğundan peyzaj uygulamalarında da sıkca kullanılmaktadır. 
Yaşlı bir zeytin ağacı
Zeytin ( olea ),  Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya'nın sıcak ve tropikal iklim görülen yerlerinde yetişmektedir,  35 kadar türü vardır. Bunlardan Olea europaea   yurdumuzda  doğal olarak yetişir ve çok eskiden beri kültüre alınmıştır. Doğal yetişenlere   delice, oleaster, yabani zeytin ( Olea  europaea var. sylvestris ) denir. Ayrı bir tür değildir, varyetedir ( çeşit ).   Meyveleri aşılı zeytine göre daha küçüktür ve dalları dikenli olur. Aşılanarak ıslah edilir ve  kültür bitkisi ( Olea europaea var. europaea ) haline  getirilir.

Zeytin çekirdekleri sert bir kabuğa sahip olduğu için kolay çimlenemez, çoğu zaman  karatavuk denilen bir kuşun ( Turdus merula )  sindirim organlarından geçtikten sonra, inceldikten sonra  biter. Zeytin ağacı kuraklığa çok dayanıklı olmasına karşı  fazla soğuğu sevmez.  Güneşli yerleri ve kuru toprakları  sever. Yurdumuzun en çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Tohumla, çelikle ve aşı ile üretilir.

Zeytinin yapraklarında bulunan "oleuropein" maddesinin insan ömrünü  uzatabileceği düşünülmektedir.
Zeytin ağacı ve  meyveleri ( Bahçemden ).

Zeytinlik ( İzmir ) 

Zeytin ağacı 

Zeytin ağaçı çiçeği 

Olgunlaşmış zeytin meyveleri

Delice zeytin ( Yabani zeytin -  Olea  europaea var.sylvestris  )

İzmir - Karaburun'da bir zeytin bahçesi

Zeytin hasatı, Ovacık, Çeşme / İzmir. 

Zeytin ağacı  ( Olea europaea ) çiçeği 
( Makro çekim )

( Bu yayın en son 30. 10. 2023 tarihinde güncellenmiştir. ) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.