Sayfalar

13 Şubat 2010

MUŞMULA AĞACI


Muşmula ağacı ( Mespilus germanica ) 

Bilmsel adı 'Mespilus germanica'  olan muşmula, gülgiller ( Rosaceae )  familyasından, kışın yapraklarını döken, dikenli ve çalımsı bir ağaçtır. Yurdumuzun Kuzey Anadolu kısmında,  ahlat gibi doğal olarak yetişir. Kültüre de alınmıştır.  Anavatanı Türkiye ve Avrupa'dır.   Özellikle Doğukaradeniz ve Batı Karadeniz  bölgelerimizde  daha çok yetiştirilmektedir. Halk arasında töngel ( döngel ), beşbıyık. gelinboğan gibi adlarla da bilinir.
Yabani olarak yetişen muşmula ağaçları dikenli olup meyveleri daha küçük olur. Yaban hayvanları için önemli bir besin kaynağıdır.
Muşmula ağacı ( Mespilus germanica )  ve  çiçeği 
Muşmula, eskiden beri bilinmesine rağmen çok fazla tanınmış bir meyve değildir. Kültür olarak yetiştirmek için; çekirdekten yetişen fidanların aşılanması gerekir. Ayrıca anaç olarak ayva, ahlat, alıç da kullanılır. Özellikle daha iri meyve elde etmek için, ayva anacı kullanılır. Muşmula, soğuğa dayanıklı bir bitkidir, ılıman iklimleri ve güneşli yerleri sever. Toprağının nemli, geçirgen ve humus bakımından zengin olması gerekir. Tozlaşma sorunu yoktur, kendine verimlidir.

Sonbaharda toplanan muşmula meyveleri kivi gibi bir süre kıyıda bekletildikten sonra, yumuşayınca yenir. Ayrıca olgun meyveler suda bekletilerek daha uzun süre bozulmaması sağlanabilir.
Yararlı ve şifalı bir meyve  olan muşmulanın ayrıca turşusu ve  pekmezde yapılmaktadır.
Muşmula ağacı ( Mespilus germanica )
  Genel görünümü.

Muşmula ağacı ve meyvesi
Muşmula meyveleri
 Muşmula ağacı  çiçeği
Muşmula meyveleri
Ayvaya aşılanan  muşmula meyveleri daha iri oluyor.
Muşmula ağacı ve meyveleri
Ağaçta olgunlaşmış muşmula meyveleri.
Muşmula ağacı / Sonbahar

Bu yayın son olarak 04. 05. 2023 tarihinde güncellenmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.