Bilmsel adı 'Mespilus germanica' olan muşmula, gülgiller (
Rosaceae ) familyasından, kışın yapraklarını döken, dikenli ve çalımsı bir ağaçtır. Yurdumuzun
Kuzey Anadolu kısmında,
ahlat gibi doğal olarak yetişir. Kültüre de alınmıştır. Anavatanı
Türkiye ve Avrupa'dır. Özellikle
Doğukaradeniz ve
Batı Karadeniz bölgelerimizde daha çok yetiştirilmektedir. Halk arasında töngel ( döngel ),
beşbıyık.
gelinboğan gibi adlarla da bilinir.
Yabani olarak yetişen muşmula ağaçları dikenli olup meyveleri daha küçük olur. Yaban hayvanları için önemli bir besin kaynağıdır.
 |
Muşmula ağacı ( Mespilus germanica ) ve çiçeği |
Muşmula, eskiden beri bilinmesine rağmen çok fazla tanınmış bir meyve değildir. Kültür olarak yetiştirmek için; çekirdekten yetişen fidanların aşılanması gerekir. Ayrıca anaç olarak
ayva, ahlat, alıç da kullanılır. Özellikle daha iri meyve elde etmek için, ayva anacı kullanılır. Muşmula, soğuğa dayanıklı bir bitkidir, ılıman iklimleri ve
güneşli yerleri sever. Toprağının nemli, geçirgen ve
humus bakımından zengin olması gerekir. Tozlaşma sorunu yoktur, kendine verimlidir.
Sonbaharda toplanan
muşmula meyveleri kivi gibi bir süre kıyıda bekletildikten sonra, yumuşayınca yenir. Ayrıca olgun meyveler suda bekletilerek daha uzun süre bozulmaması sağlanabilir.
Yararlı ve şifalı bir meyve olan muşmulanın ayrıca
turşusu ve
pekmezde yapılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.