Sayfalar

18 Nisan 2010

ÇEŞME PAPATYASI ( Argyranthemum )


Çeşme papatyası / kültür ( Argyranthemum frutescens ) 
Yurdumuzda çeşme papatyası adı ile tanınan Argyranthemum frutescens  ( Eski adı Chrysanthemum frutescens ), papatyagiller (Asteraceae ) familyasından, herdem yeşil, yarı  çalımsı bir bitkidir. Anavatanı İspanya'nın Kanarya Adaları'dır. Süs bitkisi olarak yetiştirilen çok fazla kültür çeşidi vardır. Margarit, papatya, krizantem, arjirantemum gibi adlarla  da tanınır. 

Arjirantemum ( argyranthemum ), papatya şeklide ortası sarı, beyaz  renkli çiçek açar. Ayrıca sarı, pembe, katmerli çiçek açan çok fazla melez ve  kültür formu üretilmiştir.  Herdem yeşil olan yaprakları etli,  mavi - yeşil renkli ve   parçalıdır. 

Bazı çiçekler,  o  ülkede  çok yetiştirilen  bir şehrin adı ile anılır. Örneğin 'Argyranthemum'a ülkemizde  'çeşme papatyası' denirken, Fransa'da 'paris papatya' denir.
Çeşme papatyası ( Argyranthemum frutescens )
Çeşme papatyası ılıman iklimlerde yetişir, güneşli ya da yarı gölge  yerleri ve  geçirimli, nemli toprakları sever. Soğuğa ve kuraklığa kısmen dayanıklıdır. Bahçe çiçeği olmasına rağmen saksıda da yetiştirilir. Daha çok peyzaj çalışmalarında kullanılır.  Erken ilkbaharda ve sonbaharda  çiçek açar. Çiçekler sabah açar akşam kapanır, güzel kokuludur.  Fazla bakım istemez, çelikle, kökten ayırarak  ve tohumdan üretilir. 

Çeşme papatyaları ( Argyranthemum  ):

Çeşme papatyası / kültür
Argyranthemum frutescens  

Argyranthemum frutescens ( sarı çiçekli )

Argyranthemum frutescens ( pembe çiçekli )
Argyranthemum frutescens ( beyaz çiçekli )

Argyranthemum frutescens ( pembe çiçekli ) 

Argyranthemum frutescens ( sarı çiçekli )

Argyranthemum frutescens ( katmerli )

Argyranthemum frutescens ve arı

Katmerli çiçekli çeşme papatyası 
(Argyranthemum frutescens ) 

Çeşme papatyası - kültür   (Argyranthemum frutescens ) 


Not: Bu sayfa son olarak 19. 12. 2021 tarihinde güncellenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.