Sayfalar

27 Haziran 2012

SEMİZOTU YAPRAKLI İPEK ÇİÇEĞİ ( Portulaca oleracea Yubi )

Semizotu yapraklı ipek çiçeği ya da semizotu çiçeği / Hibrit
 ( Portulaca oleracea Yubi  )
Semizotu ya da pirpirim  ( Portulaca oleracea ), semizotugiller ( Portulacaceae ) familyasından otsu bir bitki türüdür. Yaprakları etli ve lezzetlidir, bu nedenle yurdumuzda ve bazı ülkelerde  sebze olarak değerlendirilmektedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte, yurdumuzda ve dünyanın bir çok bölgesinde doğallaşmıştır. Yurdumuzda kültür olarak yetiştirildiği gibi yol kenarlarında, bahçelerde doğal olarak da yetişmektedir. İçinde en fazla omega -3 bulunan  sebze olduğu kabul edilmektedir. Çiçekleri küçük ve gösterişsizdir.  
Semizotu çiçeği / Hibrit ( Portulacea oleracea Yubi  )
Portulacea oleracea Yubi ise hibrit bir bitkidir, doğada yetişmez. Çiçekleri turuncu, sarı, kırmızı, pembe, beyaz ya da  iki renkli olup, semiz otu çiçeğine göre daha  büyük ve gösterişlidir. Bu nedenle populer bir  süs bitkisidir,  ipek çiçeği'ne  ( Portulaca grandiflora ) benzer. Bu nedenle adına 'semizotu yapraklı ipek çiçeği' ya da kısaca P.  Yubi  denir.  Bir adı da 'yosun gülü' dür.   
Katmerli ve iki renkli semizotu yapraklı ipek çiçeği.
( Portulaca oleracea Yubi  )
Semizotu yapraklı ipek çiçeği ya da kısaca portulaca Yubi, ipek çiçeği / kedi tırnağı ( Portulaca grandiflora ) gibi fazla bakım istemeyen bir çiçektir. Güneşli yerleri ve geçirgen ( kumlu )  ve gübreli  toprakları sever, kuraklığa dayanıklıdır.  Yaz boyunca  rengarenk çiçek  açar.  Kaya bahçelerinde  ve asma saksılarda daha  çok yetiştirilir. Tohumla ve çelikle üretilir. Değişik renklerde çiçek açan çok fazla çeşidi vardır.  Bazılarının çiçekleri iki renkli ve katmerlidir.

Semizotu yapraklı ipek  çiçekleri ( Portulaca oleracea Yubi   )

Semizotu çiçeği / Hibrit
( Portulaca oleracea Yubi  ) 
Semizotu yapraklı ipek çiçeği / Semizotu çiçeği / Hibrit
( Portulaca oleracea Yubi  ) 
Semizotu yapraklı ipek çiçeği ya da semizotu çiçeği
( Portulaca oleracea Yubi  ) 
Semizotu yapraklı ipek çiçeği 
( Portulaca oleracea  Yubi ) 
Semizotu yapraklı ipek çiçeği
 
( Portulaca oleracea Yubi  ) 
Semizotu yapraklı ipek çiçeği 
( Portulaca oleracea Yubi  ) 
Semizotu yapraklı ipek çiçeği  ya da semizotu çiçeği.
( Portulaca oleracea Yubi  ) 
Semizotu çiçeği (Portulaca oleracea Yubi   )
Yabani semizotu bitkisi  ve çiçeği
( portulaca oleracea)
İpek çiçeği  (Portulaca grandiflora)
( Bu yazı son olarak 25. 07.2022  tarihinde güncellenmiştir. )

8 Haziran 2012

NAR ÇİÇEKLERİ ( Nargül )

En güzel çiçek açan meyve ağaçlarından  biri de nardır ( Punica granatum ). Güle benzeyen nar çiçeklerine, bu yüzden 'nargül' de denir.
Nar ağacının  çiçeği gibi  meyvesi de oldukca  hoş görünüşlü ve dekoratiftir. Bu nedenle park ve bahçelere süs bitkisi olarak da dikilmektedir. Ayrıca, bazı süs nar çeşitleri saksıda da yetiştirilir  (   Punica granatum "nana" ). Bonsai  yapılır. 
Bu güzel ağacın tek kusuru,  gövdesinin dikenli olmasıdır. E...,artık narı seven de bu kadar kusuruna bakmaz herhalde.
Nar ağacı, her ne kadar  kırmızı renkli çiçekleri ile ünlü olsa da, bazı süs narı çeşitleri katmerli, beyaz, sarı ve ebruli çiçek açar. 

Ayrıca, nar ağacı ile ilgili diğer bir yazımı, burayı  tıklayarak  okuyabilirsiniz.  Aşağıda nar ağacı ile ilgili küçük bir de hikayem var, umarım beğenirsiniz.

                                                       NAR AĞACI ( Hikaye )

Bir zamanlar  nar ağacı çiçek açmayan, meyvesi olmayan  bir bitkiymiş. Bu nedenle de kimsenin ilgisini çekmezmiş. Bu duruma çok üzülen  nar ağacı güzel çiçekler  açan, meyve veren ağaçları kıskanır onlar gibi güzel çiçekleri olsun, herkesin sevdiği meyveleri olsun  istermiş. Özellikle gül gibi güzel çiçek açmak,  elma, armut gibi herkesin severek yediği meyvesi olsun istermiş.

Bir gün bitkilerin  toplantısı varmış, bu nedenle bütün ağaçlar en güzel halleri ile toplantıya katılmak için hazırlanmaya başlamışlar.  Nar ağacı gülden yardım istemiş. Gül, en güzel goncalarını kopararak ona vermiş. Ancak, nar ağacı toplantıya dallarına taktığı gül goncaları ile gelince diğer ağaçlar onunla alay etmişler.

Üzüntüsünden içine  kapanan nar ağacı aylarca hiç bir ağaçla konuşmamış.  Bahar gelince ağaçlar yine en güzel çiçeklerini açmaya başlamışlar, nar ağacı yalnız ve mutsuzmuş.

Nar ağacı  bir sabah kalktığında gözlerine inanamamış, çünkü dalları gül kadar güzel, kıpkırmızı çiçeklerle doluymuş. Bu duruma  gül de çok  sevinmiş. Bu nedenle nar çiçeklerine 'nargül' denmiş. 
Ve nar  ağacı,  o günden sonra hem çiçeği,  hem de meyvesi ile çok sevilen bir ağaç olmuş.

A Kadir Bekçi
           
                                                 NAR ÇİÇEKLERİ ( Nargül ) 

Nar ağacı ve çiçekleri
"Gülnar" da denilen nar çiçekleri
Katmerli ve ebruli nar çiçeği
Nar çiçeği
Katmerli beyaz nar çiçeği
Nar çiçekleri
Kırmızı katmerli nar çiçeği
Nar ağacı ve çiçekleri
Hem çiçek hem meyve bir arada.

( Bu yayın son olarak 03. 07. 2013 tarihinde güncellenmiştir. )

4 Haziran 2012

SIĞACIK ULUSLARARASI SULUBOYA FESTİVALİ - I

Tarihte sanatçılar kenti olarak olarak bilinen TEOS ( Sığacık/ Seferihisar), üç bin yıl sonra yapılan festivalle tekrar sanalcılara kapılarını açmanın mutluluğunu yaşadı ( 2-3 Haziran 2012 ).

Türkiye'de ilk defa cittaslow ( yavaş şehir ) hareketini başlatarak örnek olan İzmir'in bu güzel ilçesi, sanat alanında da böylece başka bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

850 yerli ve yabancı ressamın 3 binin üzerinde resimle katıldığı, Seferihisar Belediyesi ve Türkiye Suluboya Ressamları Derneği'nin birlikte düzenlediği  IWS  Uluslararası Suluboya Festivalini düzenleyen kurumlara, emeği geçen tüm sanatçılara çok teşekkür ederiz.

İşte bu festivalden  kamerama takılanlar. İyi seyirler sevgili sanat severler.