Sayfalar

27 Şubat 2013

ÜRKMEZ BARAJI - GÜMÜLDÜR ORMAN KAMPI DOĞA YÜRÜYÜŞÜ


Teos Doğa Sporları Grubu  tarafından hafta sonları düzenmekte olan  doğa yürüyüşlerine,  bu hafta sonu   ( 24. 02. 2013 )  Ürkmez Barajı - Gümüldür orman kampı arasında yapılan yürüyüşle devam ettik. 
Seferihisar'a bağlı turistik bir belde olan Ürkmez; İzmir'e 54 km, Seferihisar'a  ise 27 km. uzakta ve   Kuşadası yolu üzerinde bulunmaktadır.
12 İyon kentinden biri olan Lebedos Antik Kenti kalıntıları da  burada bulunmaktadır.

Doğayı daha iyi tanımak, sevmek,  korumak  ve  sağlıklı yaşamamız  için, bu  yürüyüşlere  sağlığı elverişli olan herkesin  katılması gerekir. Unutmayalım, sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.

İşte bu yürüyüşümüzün fotoğraflarla hikayesi.

Ürkmez Barajı / Seferihisar
Yaklaşık 22 km. sürecek olan  bu uzun  yürüyüşe,  Belediye  otobüsü ile geldiğimiz Ürkmez Barajı'nın kıyısından  başlıyoruz. Hava güneşli ve şubat ayı olmasına rağmen oldukca sıcak.  Yürüyüşe 22 kişi katılıyor. 

Ürkmez Barajı / Seferihisar
Ürkmez Barajı / Seferihisar
Ürkmez Barajı, 1990 yılında Ürkmez deresi üzerinde içme suyu ve sulama amacı ile yapılmış. Bu yıl kış mevsiminin yağışlı geçmesi nedeniyle, baraj şimdiden büyük ölçüde  dolmuş. Şiddetli erozyon yüzünden  sular çok  bulanık bir halde.

Yürüyüşe başlamadan önce, Ürkmez Barajı'nın  kıyısında 
  jimnastik yaparak kaslarımızı hazırlıyoruz. 
Şubat ayı olmasına rağmen dağ laleleri ( anemon ) çiçek  açmaya başlamış. 
Ürkmez Barajı'nın  kuşbakışı görünüşü. 
Eski Ürkmez köyünden kalma bir köy çeşmesi  / Seferihisar
Eski Ürkmez Köyü, baraj havzası içinde kaldığı için boşaltılmış. Köy, aslında sahil yolu yapılınca daha önceden şimdiki yerine ( deniz kıyısına )  taşınmaya başlamış.
Bir zamanlar çocukların oynadığı bu yerlerde  şimdi dağ laleleri, çiğdemler çiçek açmış. İn cin top oynuyor. Bazı evlerin içinde ağaçlar büyümüş. 

Eski Ürkmez Köyü / Seferihisar
Eski Ürkmez Köyü / Seferihisar

Bahar sarmaşığı ( Clematis cirrhosa )
Moryıldız ( Romulea tempskyana ) 
Ürkmez deresini takip ederek  Kalabak mevkiine   doğru yürüyoruz. Vadinin yamaçlarındaki ormanların büyük kısmı, 2011 yılında çıkan büyük bir yangın sonucu tahrip olmuş.

Kalabak Deresi ( Çamalan Deresi )
Kalabak Deresi
Kalabak  / Ürkmez
Kalabak Deresi ( Çamalan Deresi ), yazın hıncını çıkarırcasına coşkulu akıyor. Vadinin yamaçlarında, sel sularının  tortul tabakaları  aşındırması sonucunda  ilginç kaya kütleleri oluşmuş ( Kalabak Kayası ). Burası  'jeopark'  olarak düzenlenerek  turizme kazandırılabilir.

Kalabak Kayaları ( Ürkmez mevki / Seferihisar ) 
Tortul tabakalar, içlerinde bulunan kalıntılar ( fosil )  nedeni ile
  önemlidir.
Kalabak Kayaları. ( Ürkmez / Seferihisar )
Kalabak Vadisi ve Çamalan Deresi. ( Ürkmez mevki / Seferihisar ) 
Kalabak Vadisi.
Doğa yürüyüşleri için de oldukca elverişli.
Kalabak Deresi ( Çamalan Deresi ),   Ürkmez mevkisi / Seferihisar
Kalabak Deresi, Ürkmez mevkisi  / Seferihisar
Bu bitkiyi tanıyamadınız mı?
( Taşta oluşan yosunlar, makro çekim )  
Öğle molası sırasında yemeklerimizi yiyoruz.
Öğle molasından sonra, Kalabak vadisi içindeki yürüyüşümüzün rotasını  değiştiriyoruz. Ürkmez' e geri  dönmek için, bu defa  vadinin karşı tarafına geçiyoruz. Yağan yağmurlar küçük dereler ve şelaler oluşturmuş.  İçme suyu ihtiyacımızı orman içindeki derelerden karşılıyoruz, sular çok temiz ve yumuşak.


Kısa bir mola 

Yağan yağmurlar yer yer dereler oluşturmuş.
İlginç bir çam ağacı 

Çam kese böceği
Küçük bir şelale 

Papatyalar 
Teos Doğa Sporlar Grubu

İki yıl geçmesine rağmen yangının izleri hala ürkütücü.
Yürüyüşümüz sırasında, iki yıl önce yanan orman alanından da  geçiyoruz. Bazı yerlerde  yangının korkunç izleri hala,  o günkü gibi duruyor. Yanan yerlerin ağaçlandırılma faaliyetleri  devam ediyor. Yol kenarlarında, dikilmek için getirilmiş değişik ağaç fidanlarına rastlıyoruz.

Geçen yıl bu sahada  dikmiş olduğumuz fidanları ,  yolumuza uzak  olduğu için göremiyoruz. ( İZMİR AKUT- HATIRA ORMANI ' http://kadirbekci53.blogspot.com/2012/04/izmir-akut-hatira-ormani.html)
Yangın alanı, Ürkmez / Seferihisar 
Ağaçlandırmaya hazırlanmış alanlar. ( Ürkmez / Seferihisar )

Bir süre yanmış orman alan içinden  yürüyoruz. 

Yüzbin hektar ormanın yanıp kül olduğu Ürkmez - Gümüldür mevki  ( 23 08.2011 )
Son zamanlarda yapılan bazı  bilimsel çalışmalar bazı  orman yangınlarının sanılanın aksine yararlı olduğunu, bu şekilde doğanın kendini yenilediğini ortaya koymaktadır.  Bu nedenle, günümüzde bazı ülkelerde yerleşim yerlerini tehdit etmeyen orman yangınlarına müdahale edilmemektedir. Daha sonra, yanan bu alanlar ağaçlandırılarak tekrar ormana dönüştürülmektedir.

Ancak ülkemizde;  Ormanların kasten yakılması, yanan yerlerin orman vasfını kaybettiği gerekçesi ile orman alanı dışına çıkarılması ve kuraklık nedeni ile ağaç yetişmesinin çok zor olması gibi nedenlerden dolayı bu yöntem  uygun değildir..http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=6882865

 Ürkmez Barajı ve Ege Denizi

Ürkmez Barajı ( Kuşbakışı )
Yükseldikçe Ürkmez Barajı adeta ayaklarımızın altında kalıyor. İlerledikçe; Ege denizi, Doğanbey, Ürkmez ve Gümüldür kıyıları  görünmeye başlıyor.

Ürkmez Barajı, Doğanbey, ve Kanlı Ada
Ürkmez ve Gümüldür sahilleri
 Ürkmez ve Gümüldür.
Bahar sarmaşığı  (Clematis cirrhosa )
Keçiboğanlar çiçek açmaya başlamış. ( Calicotome villosa )
Gümüldür Orman Yangın Merkezi . Menderes / İzmir. 
Yorucu ama  bir o kadarda zevkli  geçen yürüyüşümüz, beş saat sonra Gümüldür Orman Kampın'da sona eriyor.
Bir başka doğa yürüyüşünde  buluşmak umudu ile...!  Hoşcakalınız sevgili doğa severler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.