Sayfalar

5 Mart 2015

ALİSYUM ÇİÇEĞİ ( Kraliyet Halısı )


Kraliyet halısı  ya da  Alisyum çiçeği 
( Labularia maritima )  
Alisyum ya da kraliyet halısı ( Lobularia maritima, eski adı Alyssum maritima ), turpgiller ( Brassicaceae ) familyasından beyaz ve mor çiçekli, çalımsı ve otsu bir bitkidir.  Eski cins adından dolayı, adına alisyum ( alyssum ) ya da tatlı alisyum denir.  Bir adı da  'kraliyet halısı' dır. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir.  Akdeniz havzasına özgüdür, ancak süs bitkisi olduğu için dünyaya yayılmıştır.  Bordür ve kaya bahçelerinde yer örtücü olarak  yetiştirilir. .   
Tatlı alisyum, Ak kuduzotu, Ballıca da denir.  
Top halinde bol  çiçek açar. bazı hibritleri pembe, kırmızı ve sarı renkli  çiçek açar. Ancak hibitleri  çoğu zaman  tohum vermez. 30 cm kadar büyür, sık dallı ve şerit şeklinde yapraklıdır. Beyaz çiçekli çeşitleri bal kokuludur. 

Yurdumuzda doğal olarak yetişen bazı alisyum ( alyssum ) türleri, eskiden kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmıştır. Bu nedenle,  halk arasında  alisyum ( alyssum ) türlerine 'kuduz otu', 'deli otu' denir. Ancak alisyum çiçeği artık 'lobulari' cinsinden kabul edilmektedir.  

Labulariia maritima,  bahçelerde, bordürlerde, duvar diplerinde  yer örtücü olarak yetiştirilmektedir, askılı saksılarda ve pencere önlerinde de çok güzel durur.  

Alisyum, ılıman iklimlerde yetişir, güneşli ya da yarı gölge yerleri ve kireçli, kuru toprakları sever. Fazla soğuktan ve  aşırı sıçaklardan olumsuz etkilenir. Yaz aylarında düzenli olarak  sulanırsa   bol çiçek açar.  
Yetiştirilmesi çok kolaydır, fazla bakım istemez. Solan çiçekleri kesilince yeniden çiçeklenir. İliman iklimlerde yıl boyu çiçek açabilir. Soğuk yerlerde tek yıllık olarak yetiştirilir. Yaprakları yenir, salatalara katılır.  
Alisyum çiçeği tohumdan ve kökten ayırma ile üretilir. Çoğu zaman dökülen tohumlarından kendiliğinden yetişir.  Yurdumuzda doğallaşma  eğilimindedir.
 
Kraliyet halısı çiçeği ve tohum kapsülleri 
( Lobularia maritima )

Beyaz çiçekli kraliyet halısı ( Lobularia maritima )

Mor çiçekli  kraliyet halısı
( Lobularia maritima )

Bal kokulu beyaz alisyum çiçeği
(Lobularia maritima )
Bir adı da "kraliyet halısı" olan alisyum çiçeği
( Lobularia maritima )
Mor renkli alisyum çiçeği / Tatlı alisyum
Beyaz alisyum çiçeği ( makro çekim ) 
Pembe çiçekli kraliyet halısı çiçeği ( Lobularia maritima ) 

( Bu yayın son olarak 13. 03. 2022 tarihinde güncellenmiştir. )

4 yorum:

  1. Çiçeklerin Latince adlarının dışında halkımız isim bulmada ne kadar ustadır. "Kraliyet halısı" nasıl da uymuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayni bitkiye,çiçeğe her yörede farklı isimler verilmiş olması bazı karışıklıklara yol açsada halkımızın duygu ve düşüncelerini dile getirmesi açısından güzel bir şey.Bu arada adı ilginç ve tuhaf olan bitkilerden oluşan bir albüm hazırlıyorum yakında yayınlayacağım.

      Sil
  2. Çiçek isimleri hep güzel çağrışımlar yapıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoçuklarımıza çiçek adları vermemiz de bunu gösteriyor.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.