Sayfalar

3 Eylül 2016

ÇOÇUKLUĞUMUN ÇİÇEĞİ - DANAKIRAN ( Helleborus )


Bir adı da danakıran olan 'Helleborus oriantalis'
bitkisinin muhteşem çiçeği
Bilimsel adı 'Helleborus' olan çöpleme / danakıran , düğünçiçeğigiller ( Ranunculaceae ) familyasından, çok yıllık, yumrulu köklü otsu  bir bitki cinsidir. Dünya üzerinde 20  kadar  türü bulunmaktadır. Türkiye'de doğal olarak iki türü yetişmektedir.  Bunlardan, ' Helloborus oriantalis' Karadeniz Bölgemiz'de, 'Helloborus vesicarius' ise daha çok  Nur Dağların'da yetişmektedir. ( Vikipedi )
Helleborus oriantalis ( çöpleme ) bitkisinin   genel görünümü.
Helleborus oriantalis  insanlar için zehirli bir bitki olmasına karşı,  bazı yabani hayvanlar  için önemli bir besin kaynağıdır.  Cins adı hayvan yiyeceği anlamına gelir. Bitkinin kökleri ( rizom kök ), eskiden beri bazyvan hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Bu nedenle bitkiye; bazı yörelerinde  'danakıran' ya da 'danabağırtan' gibi adlar verilmiştir.  Ayrıca hayvanlarda görülen kene gibi parazitlere karşı da kullanılmıştır.  Bitki kötü ruhları uzak tutmak için evlerin etrafına dikilmiştir. 

Yurdumuzda, Helleborus ya da kısaca  Hellebore'a  ya   'Çöpleme' denir.  Güney Anadolu bölgemiz ve çevresinde yetişen Helleborus vesicarius  türüne  ise  'patlak çiçeği' denir.  60 cm. kadar büyür, yeşilimsi - beyaz renkli gösterişli çiçekler açar.  Yapraklaıda oldukca dekoratiftir.  

Giresun yöresinde çöplemeye (  Helleborus  oriantalis ) halk arasında  danakıran denir.  İlkokula giderken, kışın  çuha çiçekleri ile  beraber fındık baçelerinin altlarında  ve yol kenarlarında çiçek açarlardı. Erken çiçek açtıklarından,  bazı yıllar  üzerlerine kar yağardı. Adına danakıran çiçeği derdik,  çuha çiçeğine ise menekşe derdik. 

Bu yıl gezmek için  geldiğim  Bartın ve Kastamonu'da,  yol kıyılarında gördüğüm  çöpleme ve çuha çiçekleri beni çoçukluk yıllarıma götürdü. Kar da  görmeyi hayal etmiştim  ama, .. !  Çocukluğumdan  tanıdığım bu çiçeklerle  karşılaşmak, bana doğanın  hoş bir sürpriz oldu.  Bol bol fotoğraflarını çektim. Gelirken  getirdiğim  ve  Seferihisar'daki bahçeme diktiğim çöpleme ise   çiçek  açtıktan  sonra kurudu, umarım kökleri ölmemiştir.

Eski çağlarda Avrupa'da delilik, felç, gut gibi hastalıkların tedavisi için kullanılmış olan helleborus, günümüzde kanser tedavisinde kullanılmak  amacı ile üzerin de  çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Umarız olumlu sonuçlar elde edilir de, çağımızın bu hastalığı insanların korkulu rüyası olmaktan çıkar.

Helleborus, yurdumuzda daha çok veterinerlikte kullanılmıştır. Yaygın bir bitki olduğu için çok fazla yerel adı vardır. Bunlardan bazıları  şöyledir;  Bohça otu, Kara çöpleme, Boynuz otu, Çatlak otu, Danakıran, Keklik otu, Patlak çiçeği,  Siyah harbak, Danabağırtan, Şemsiye çiçeği, Suğala, Çakıldak, Sola, Çöp otu, Kıçkıran otu, Gabanduru, Iskarpez, Babatire.... v.b. ( Kaynak; Türkce Bitki Adları Sözlüğü - Turhan Baytop, Türkiye Bitkileri Sözlüğü - Ertan Tuzlacı )

Eski Yunanca'da,  helleborus 'öldüren yiyecek' anlamına gelmektedir. Bir efsaneye göre de; eski
Yunan'da, düşmanlar bu bitkinin zehri sayesinde bertaraf edilmiştir. Son zamanlarda Büyük İskender'in zehirlenmesinde ( Bazı kaynaklara göre, B. İskender  zehirlenerek öldürülmüştür. ) kullanılan bitkinin Beyaz çöpleme ( Veratrum album )  değil de, kara çöpleme, yani Helloborus niger olabileceği tartışılmaya  başlanmıştır.

Anadolu ve Yunanistan'da doğal olarak yetişen 'Helleborus niger', ayni zamanda  süs bitkisi olarak  yetiştirilmektedir. Yılbaşı civarında çiçek açtığı için de,  'Noel gülü' denmektedir.  Ayrıca çok sayıda hibrid çeşitleri üretilmiştir, özellikle katmerli, iki renkli çiçek açanları çok makbul sayılmaktadır.
Kışın çiçek açması, dona dayanıklı olması ve çiçeğinin dökülmeden  aylarca kalabilmesi, helleborus'un en sevilen kış çiçekleri arasın da yer almasına neden olmuştur.

Maalesef, ülkemizde doğal olarak  yetişen bir çok  yabani çiçeklerimiz hala keşfedilmeyi beklemektedir. Buna  karşılık,  her yıl süs bitkisi olarak   ülkemizin iklim şartlarına uymayan çok fazla çiçek ve bitki ithal edilmektedir.  Ülkemizde   doğal olarak yetişen bir çok kır çiçeğimizi ıslah ederk,  kültür olarak  yetiştirebiliriz.  Bu şekilde hem bu bitkilerimizi korumuş, tanıtmış hem de ülkemizin bundan para kazanmasını sağlamış oluruz. 
Çöpleme ( Helleborus oriantalis ), Giresun 

Çöpleme çiçeği ( Helleborus oriantalis ).  Giresun

Çöpleme
Bahçeköy / Sferihisar
Helleborus oriantalis / Bartın
Giresun'daki adı 'danakıran'  olan çöpleme otu.
Helleborus oriantalis
Cide / Kastamonu
Bir adı da bohça otu olan çöpleme
Çöpleme / Tohum keseleri

Bartın'dan getirerek bahçeme diktiğim çöpleme çiçeği
( Bahçeköy /  Seferihisar ) 
Helleborus oriantalis bitkisinin yaprağı
'Helleborus nigra'  mı?  Ohri / Makadonya

Kaynaklar: Vikipedi, 

4 yorum:

  1. Harika bir tanıtım, harika fotoğraflar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ali Bey, çok sağolunuz.Sizlerden gelen yorumlar benim için çok değerli.Sevgiyle kalınız.

      Sil
  2. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.