Sayfalar

30 Ağustos 2018

KELEBEK ÇALISI ( Buddleja )

Kelebek çalısı ( Buddleja davidii )
Kelebek çalısı ( Buddleja davidii ), sıracaotugiller (  Scrophulariaceae ) familyasından, kışın yapraklarını döken, çalı formlu egzotik bir bitkidir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır.  19. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve kültüre  alınmıştır. Çok fazla kültür formu  vardır.  Çiçekler dallarının ucunda 15 - 25 cm. uzunlukta salkımlar halinde beyaz, eflatun, mor renkli ve güzel kokuludur. Meyve oval şekilli, çok tohumlu  bir kapsüldür. Tropikal ve ılıman iklimlerde yetişir.  Kelebekleri kendine çeker, bu nedenle adına kelebek çalısı denmiştir. 
Kelebek çalısı,  kelebek ve arıları kendine çeker.
Çok hızlı büyür, boyu 2 - 3 m. bulan ince uzun dallar oluşturur.  Yaprakları mızrak şeklinde olup kenarları tırtıllıdır. Yazın ve sonbaharda çiçek açar. Çiçek açtıktan sonra  hafif,  ilkbaharda ise derin,  kökünden budanır. 
 Güneşli ya da yarı gölge  yerleri  ve organik madde bakımından zengin, verimli, geçirimli  toprakları sever. Kuraklığa ve  bazı çeşitleri soğuğa dayanıklıdır. Saçak köklüdür, bazı ülkelerde istilacı bir bitki kabul edilir.  Fazla bakım istemez, daha çok park ve bahçelere dikilir. Saksı çiçeği olarak yetiştirilmeye pek uygun değildir. Çiçek ve yapraklarından boya elde edilir. Tohumla ve çelikle üretilir.

Hiç bir şey yapamıyorsanız bir çiçek yetiştirin, o sizi hayata bağlar.

Kelebek çalısı çiçekleri ( Buddleja davidii ):
Kelebek çalısı çiçeği ve yaprağı.

Kelebek çalısı çiçeği bileşik salkım şeklindedir. 

Pembe çiçekli kelebek çalısı 
 ( Buddleja davidii )
Mor çiçekli kelebek çalısı.
 ( Buddleja davidii )

Kaynaklar: Ağaçlar ve çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin  Yücel ). Türkiye'nin Bütün Ağaçları  Ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ), İnternet siteleri. 

2 yorum:

  1. Nebahat kaya1 Nisan 2022 08:44

    Harika keske bulabilsem benim bahcede olmasını cok isterdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçekçilerden ya da internet üzerinden bulabilirsiniz. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.