Sayfalar

16 Aralık 2024

ZAKKUM AĞACI ( Nerium )


Zakkum çiçekleri ( Neriium oleander ) 
Botanik adı Nerium oleander olan zakkum,  Apocynaceae (  zakkumgiller ) familyasından, 2 - 5 metre boylarında,   her dem yeşil küçük bir  ağaç / çalıdır.   İlıman ve sıcak iklimlerde yetişir, kuraklığa dayanıklıdır ve bütün kısımları zehirlidir. Dünyada genel olarak  nerium adı ile  bilinir. Türkçe adı olan zakkum  Arapça orjinlidir, Kur'an'da cehennem ağacı olarak tasvir edilir. Ayrıca ağu ağacı,  avu, kan ağacı, rü, söğüt gülü, zıkkım, fattak gibi yöresel adları ile de bilinir.

 Anavatanı belli değildir, Akdeniz havzasından Hindistan'a kadar olan bölgede doğal olarak yetişmektedir. Yurdumuzda doğal olarak ve süs bitkisi olarak yetişir. Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege, Marmara bölgelerimizde park, bahçe ve yol boylarında yetiştirilmektedir. Kökleri çok derinlerde olduğundan  kuraklığa ve yangına dayanıklıdır. Toprak bakımından seçici değildir, humuslu toprakları sever.  Haziran ayından sonbahara kadar süren  uzun bir  çiçeklenme dönemi geçirir.  Çiçekler yalancı şemsiye biçiminde bir kurul oluşturur, salkım halinde ve huni şeklindedir.  Meyve kapsül olup, olgunlaşınca açılır ve  kanatları  sayesinde uzaklara kadar  yayılır. Mızrak biçimli, yeşil renkli yapraklıdır. Doğada yetişenler  pembe çiçek açarken kültür çeşitleri  kırmızı, pembe,  sarı ve beyaz renklerde çiçekler  açar.  Alacalı yapraklı, katmerli çiçekli ve bodur çeşitleri de  vardır. Süs ve peyzaj bitkisi olarak kullanılır. Bitkiden elde edilen 'Oleandrin' adlı madde eczacılıkta kullanılır. Ayrıca bitkinin kanser tedavilerinde kullanılması için çalışmalar yaptığı bilinmektedir. 
Kırmızı çiçekli zakkum ağacı ( Nerium oleander ) 
Zakkum, sıcağı, güneşi ve suyu çok sever, kuraklığa son derece dayanıklıdır,  ancak uzun süren donlardan etkilenir.  Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişir. Maki formasyonu içinde yer alır. Çelikle, daldırma ile, kökten ayırma ile ve tohumla üretilir. Çiçek açtıktan sonra  hafif bir şekilde  budanır ve sulanırsa daha bol çiçek açar. Bu arada zehirli olduğu unutulmamalı ve çıplak elle tutulmamalıdır. 
Zakkum çiçeği - kültür 
( Nerium oleander ) 

Alaca yapraklı ve pembe- katmerli çiçekli zakkum 
( Nerium oleander ) 

Zakkum çiçeği - kültür 
( Nerium oleander ) 

Zakkum çiçeği - kültür 
( Nerium oleander ) 

Zekkum çiçeği - yakın çekim  ( Nerium oleander )

Pembe çiçekli zakkum / doğadan 
( Nerium oleander )

Beyaz çiçekli zakkum
( Nerium oleander ) 

Katmerli çiçekli zakkum
( Nerium oleander ) 

Alaca yapraklı zakkum
( Nerium oleander )

Zakkum tohumları
( Nerium oleander ) 

Zakkum ağacı meyvesi / kapsülü
( Nerium oleander )

Zakkum ağacı ( Nerium oleander ) 
Kaynaklar: Ağaçlar ve Çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Türkiye Bitkileri Sözlüğü ( Prof. Dr. Ertan Tuzlacı ). Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları ( Necati Güvenç Mamıkoğlu ), Türkcçe Bitki Adları Sözlüğü ( Turhan Baytop ),  Türkiye'nin Bütün Ağaçları Ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik )

2 yorum:

  1. Zakkum; Mersin'de cadde ve sokaklarda sıkça rastlanan bir bitkiydi. Görüntüsü, farklı renklerdeki çiçekleriyle o kadar dikkat çekici ve güzeldir ki. Zehirli olduğunu ilk öğrendiğimde -bu kadar güzel bir çiçek nasıl zehirli olabilir?- diye düşündüğümü hatırlıyorum.
    Bir zamanlar bazı hastalıklara şifa olduğu düşüncesi çok yaygındı. Her bitkinin bilinmeden, bilinçsizce kullanılması çok sakıncalı elbette.
    Tıp ve eczacılık fakültelerimizde farmakoloji dersleri, geleceğin doktor ve eczacılarına ne güzel katkılar sağlar.
    Güvenilir kaynaklar göstererek yaptığınız açıklamalar için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zakkum, zeytin gibi Orta Doğu için önemli bir ağaçtır. Zakkum ağacından Yahudiler övgü ile söz ederken, Müslümanlar tarafından cehennem ağacı olarak tasvir edilmesi ise düşündürücüdür. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim Makbule hanım, sevgi ve saygılarımla.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.