Sayfalar

25 Ekim 2010

TRABZON HURMASI / CENNET ELMASI

 Trabzon hurması ağacı ( Diospyros kaki ). 

Cennet hurması veya elması ( Diospyros kaki ), abanozgiller ( ebenaceae ) familyasından,  kışın yaprağını döken, 12 m. kadar boylanabilen  bir ağaçtır. Yurdumuzdaki yaygın bir adı da Trabzon hurması'dır.  İpek yolu ile Karadeniz bölgesine  gelen bu meyve  ilk defa Trabzon çevresinde, Artvin de ( Artvin eskiden Trabzon'a bağlıdır. ) yetiştirildiği için 'Trabzon hurması' adını almıştır.  Bir başka görüşe göre ise, latince adından  ( Diospyros kaki / Tanrıların yiyeceği )  dolayı  'cennet hurması veya elması' konduğu şeklindedir. Anavatanın Çin olduğu tahmin edilmektedir. 
Trabzon hurmalarının  ( Diospyros ) gerçek hurma ( Phoenixdactylifera ) ile bir ilgisi yoktur. 

Trabzon hurması, subtropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir. Yurdumuzun Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri başta  olmak üzere bütün kıyı bölgelerimizde yetişmektedir ( En çok Hatay ilimizde  yetiştirilir. ). Güneşli yerleri sever, toprak ayırt etmez. Islah edildiğinde ( İsrail gibi / daha dayanıklı  ), bazı yörelerde alternatif  ürün olarak yetiştirilebilir.  

Cennet elması, tohumla ve   bir tür yabani hurma / kara hurma  (  Diospyros lotus ) fidanlarına aşı yapılarak üretilmektedir. Kara hurma ( Diospyros lotus ), Doğukaradeniz Bölgesi'nde oldukca yaygın bir ağaçtır,  bazı yörelerde  doğal olarak da yetişmektedir. Fındık büyüklüğünde, kahverengi meyveleri olmaktadır. Dalında  kuruduktan sonra toplanır ve kışın  çerez olarak yenir, ya da pekmez yapılarak değerlendirilmektedir.

Trabzon hurması çiçeği

Cennete elması, ilkbaharda açık sarı renkli çiçekler açar. Bu çiçekler erkek, dişi ve  erdişi olmak üzere üçe ayrılır.  Meyve dişi çiçeklerden oluşur.

Cennet elması'nın yaprakları kaynatıldığında, elde edilen su deterjan özelliği gösterir. Bir başka özlliğide, vücuda tokluk hissi veren 'tanen' taşımasıdır. Bu nedenle  zayıflamak isteyenler içinde iyi bir besindir.

Cennet hurması, meyveleri ağaç yaprağını döktükten sonrada uzun süre dalda kalabilir. Elma şeklindeki turuncu renkli bu meyveler bu haliyle son derece göze hoş  görünürler. Bu nedenle süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
Trabzon hurması'nın  bazı çeşitleri  sertken yendiği halde, bazıları  yumuşamadan yenmez, buruk (kekremsi) bir tadı vardır.
Cennet hurması, kaynar suya batırıldıktan sonra;  bütün olarak ( asılarak ), ya da  dilimlenerek kurutulur.

Cennet elması ( Diospyros kaki )

Bir çeşit cennet elması

Kuruması için asılmış cennet elmaları  ( Lübbey / Ödemiş )

Olgunlaşmış cennet hurması meyveleri

12 yorum:

  1. En çok sevdiğim meyvelerden biridir. Geçen yıl daha boldu ama bu yıl pazarda pek fazla göremedim. Umarım bundan sonra bollaşır. Harika bir meyve.

    YanıtlaSil
  2. Çocukluğumda mahallemizde cennet elması ağaçları vardı. Bir türlü meyveleri yeterli olgunluğa ulaşamazlardı. Merak ederdim bu kekremsi tat nasıl oluyor da cennet elması oluyor diye. Sonra Trabzon hurması adıyla tezgahlarda görünmeye başladı ve ben adını hakettiğini anladım.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Begonvilli Ev.Bu meyveyi alırken dikkat etmek gerek,kakaolu denilen içi kahverengi olanlar iyi olmaz.İçi sarı ve tek renk olanlar daha lezzetli olur.

    Teşekkürler Sarkaç.Cennet Elması bana da hep Adem ile Havva'nın cennetten çıkarılışını anımsatıyor

    YanıtlaSil
  4. Doğanın bize sunduğu harika tatlar...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler sevgili Güven.

    YanıtlaSil
  6. A.Kadir Bekçi sevgili arkada sim,ziyaretiniz için tesekkürve benim blog da yorum.
    Saygilar.
    boscolysilver.
    26/10/2010.

    YanıtlaSil
  7. Ne de güzel olur, olsa da yesem şimdi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler arkadaşım Boscolysilver.

    Hoş geldiniz sevgili Lütfi Mutluer.İzleyici olmanız ve yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. A.Krdir Bekçi tesekkürler dostum,benim duygularimi alegre.Perdão üzüntü olmak alma.Não icinde derin oldugu zarar.
    Saygiler.
    boscolysilver.
    28/010/2010
    02h56min.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Hocam,(S.Gencal)
    Öğretmenlerle ilgili yaptığınız çalışmalar için teşekkür ederim.Yararlı olmasını dilerim.
    Öğretmenler Gününün yurdumuzda da bütün Dünya ülkeleri ile birlikte Birleşmiş Milletler tarafından 1994 yılında kabul edilen 5 Ekim tarihinde kutlanmasının daha anlamlı ve yararlı olacağına inanıyorum.
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  11. Selamlar, Trabzon hurmasının içi kahverengi olanlarına çikolatalı hurma diyorlar. Çikolatalı huralar olmadan da yenilebilir, içi sarı olanı olmadan yiyemesizniz.Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,
      Sert yenen dayanıklı türlerin ticari değeri daha çok,bizimde bu tür hurma türleri araştırıp yetiştirmeliyiz,İsrail gibi.Selamlar,sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.