23 Ekim 2012

YABANİ TRABZON HURMASI ( Diosypros lotus )


Yabani Trabzon  Hurması  ( Diosypros lotus )
Bu defa size,  Giresun'dan getirerek bahçeme ( Seferihisar )  diktiğim  yabani trabzon hurmasından söz etmek istiyorum.
Ülkemizde çok sevilen bir meyve olan Trabzon hurması'nın ( diosypros kaki ) daha küçük meyveleri olan ve doğal olarak da  yetişen türüne  yabani trabzon hurması ( diosypros lotus ) denmektedir.

Doğukaradeniz bölgesinin kıyıya yakın  kısımlarında yetişen bu ağaç  kışın yapraklarını döker, düzgün ve dik bir  gövdesi vardır.  Meyveleri  olgunlaştığında  dalından  düşmez,  kuruyarak kalır.
Kuşlar tarafından çok sevilir,  tohumları bu  sayede geniş bir çevreye yayılmış ve çoğalmıştır.

Yabani hurma ağaçları (  diosypros lotus ), yol kenarlarında, fındık bahçelerinde çoğu zaman kendiliğinden  yetişmektedir. Meyvelerİ fındık  büyüklüğünde olup buruk bir tadı vardır.  Tam olgunlaştığı zaman buruşur ve turuncu rengi  koyu  kahve rengine döner. Şeker bakımından çok zengin olduğundan kışın üşümeyi önler. Yaş ve kuru olarak olarak tüketildiği gibi, pekmezde yapılmaktadır.
Çok gaz yaptığı için halk arasında  'osuruk hurması', renginden dolayı da 'kara hurma' denir. Bir adı da ' yahudi hurması' dır.

Bir adı da kara hurma olan Diosypros lotus
Yabani trabzon hurmasının abanoz ağacına benzeyen  kerestesi  değerlidir. Doğal hayatın korunması için çok önemlidir. Dalında kuruyan meyveleri  kışın kuşlar için önemli bir besin kaynağıdır. Çiçekleri arıcılık için önemlidir.
Yapraklarından bazı hastalıklara karşı çay yapılarak içilir. Ayrıca fidanları cennet elması için anaç olarak kullanılmaktadır.

Doğukaradeniz bölgemizde  doğal olarak da yetişen yabani trabzon hurması bakalım Seferihisar'ı sevecek mi?

Not: Bu yazı 15 .05.2016 tarihinde güncellenmiştir.

Henüz olgunlaşmamış yabani Trabzon hurması meyveleri  
Yeni diktiğim yabani Trabzon hurması fidanı 
Yabani trabzon hurması ağacım  çiçek açtı ( 15 . 05. 2016 )

12 yorum:

  1. I have noticed persimmons offered for sale at our local farmers' markets the past few weeks. I love the term "fart palm". Too funny! I'm not sure I understand the translation, but are you saying persimmons have naturalized in your area of Turkey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Katie,
      Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.Maalesef çeviriler çok kötü, yinede doğru anlamışsınız.
      Selamlar,sevgiler.

      Sil
    2. Hi Katie; this type of persimmon naturally grows in northern Turkey and named as "fart persimmon" by locals. This is a wild type of persimmon fruit. When it is raw it has a sour taste however the ripe ones has dark color and they taste delicisious. Despite the great taste it has a disadvantage, it makes you fart:)

      Sil
    3. Merhaba blog okuyucum, keşke adınızı da yazsanız.
      Açıklamanız Katie ve İngilizce bilenler için yararlı olacaktır.Teşekkür ederim,selamlar.

      Sil
    4. Merhaba Abdulkadir Bey; kusura bakmayin adimi yazmamisim, Amerikali bayan arkadas cennet meyvasinin karadeniz bolgesinde dogal olarak yetisip yetismedigini sormustu, ben de sizin yazdiklarinizi kisaca ozetledim, slmlar.
      Ozgur/Kanada

      Sil
    5. Merhaba Özgür Bey,çok naziksiniz tekrar teşekkür ederim.Kanada'ya sevgiler,selamlar.

      Sil
  2. Çİçekleriniz kadar güzel bir bayram dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın çok mutlu oldum.Bende sizin ve tüm bitki dostlarının bayramını kutlar sevgilerimi sunarım.

      Sil
  3. Abdulkadir bey trabzon hurmasının yabanı olanından fidan nasıl temşn edebilirim yardımcı olursanız çok memnun olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Seferihisar'da yaşıyorum, Giresun'dan getirdiğim fidan henüz meyve vermedi, belki bu yıl verebilir.Çekirdeğinden ürüyor, meyve verirse ancak gönderebilirim.Doğukaradeniz'de tanıdığın varsa fidan ya da meyvesinden getirtebilirsininiz.

      Sil
    2. Tohumundan nasıl yetiştirdiniz tarif edebilirmisiniz

      Sil
    3. Merhaba Ümit Bey
      Ben Giresun'dan fidanını getirerek dikmiştim, tohumdan yetiştirmedim. Bu yıl çiçek açtı ama meyve tutmadı. Tohumdan yetiştirmek için, ya olgunlaşan meyveleri ( Her meyvede 2 - 10 tohum bulunur )toplayınca sonbahar da, ya da katlama yaparak ( geciktirme ) ilkbahar da ekebilirsiniz. Ayrıca daldırma yöntemi ile de üretmek mümkündür.

      Sil